Ralsko MTB Tour Škoda Auto - tipy na výlety

Autor

Přijeďte za námi na Máchovo jezero uzavřít letošní sérii závodů Kolo pro život! Letos poprvé proběhne Ralsko MTB Tour škoda Auto jako celovíkendový festival, na kterém si můžete užít víkend plný cyklistiky v podzimních barvách! K cyklistickému závodu již tradičně přinášíme tipy na několik výletů za poznáním po okolí kraje.

Ralsko MTB Tour Škoda Auto - tipy na výlety

Vrchbělá - rekreační areál pro malé i velké!

Areál Vrchbělá nabízí svým návštěvníkům lanové centrum, dětské hřiště, ale také cyklostezky, které se dají využít i pro jízdu na kolečkových bruslích. Občerstvit se zde můžete v místním hotelu s restaurací. Z areálu je krásný výhled na Bezděz. Malé návštěvníky jistě potěší návštěva mini ZOO, kde se mohou pokochat pohledem na pštrosy, pávy a kozy. Součástí areálu je také rozhledna. Na ní můžete vystoupat po 110 schodech. Rozhledna je vysoká 27 metrů. Rozhodně nevynechejte naučnou stezku, která vám na 10 stanovištích objasní spoustu zajímavostí na různá témata.

Venkovní hra Skryté příběhy v Bělé pod Bezdězem

Pojeďte s námi do Bělé pod Bezdězem a zahrajte si s námi venkovní hru Skryté příběhy! Jedná se o geolokační hru na trase dlouhé 4,4 km, která obkrouží celý Bezděz. Na každé trase pomáháte jiné historické postavě, které na vás promlouvá formou audia a vy spolu s touto osobou řešíte určitý problém. Zde v místě Bělá pod Bezdězem je mise nazvaná Problema negra, která vás zavede do roku 1632. Ke hře potřebujete jen pohodlné boty a nabitý chytrý telefon s aplikací Skryté příběhy, kterou si stáhnete zdarma v obchodě s aplikacemi (k dispozici na Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.gameleon.sp, či iTunes https://itunes.apple.com/app/id1125920358). Ideální je, když si ještě před startem hry stáhnete balíček dat zahrnující instrukce v audiu a off-line mapu k trase. Pak už zbývá jen vyrazit za zábavou! 

Drábské světničky - romantika a káva v Rendez Vous

Na romantickou procházku se západem Slunce a zákusek po procházce vás zveme do Drábských světniček. Světničky se nachází zhruba 20 km po dálnici od Mladé Boleslavi směrem na Mnichovo Hradiště a jedná se o skalní hrad na západě Českého ráje. Pískovcové skalní věže a stěny Drábských světniček stojí vysoko nad údolím řeky Jizery, kudy vždy vedly významné obchodní stezky. „Drábky“ se nad údolím vypínají až do výšky 177 metrů. Díky své přírodní kráse jsou v dnešní době Drábské světničky hojně navštěvovaným místem Českého ráje. Až budete na hrad stoupat, pomyslete na dobu tisíce let zpět, kdy zde žili lidé. Procházka je možná volně po turistické značce. A na závěr procházky pro vás máme sladkou tečku! Zavítejte s námi do nenápadné cukrárny Rendez Vous v Kosmonosích. Famózní zákusky z této cukrárny ve francouzském stylu vám dají s sebou, stejně jako kávu. Navnadit vás mohou facebookové stránky, která cukrárna plní velkým množstvím aktuálně prodávaných dortíčků a croissantů. Odkaz na stránky najdete zde: https://www.facebook.com/caferendezvous/.

Máchovo jezero

Hned čtyři pláže lemují Máchovo jezero, na plážích ve Starých Splavech a Doksech se nachází oblíbené tobogány. Máchovo jezero je vlastně rybník, který je zároveň osmou největší vodní plochou v české republice. Podzim a zima jsou vhodné pro procházky okolo jezera. Můžete se kochat pohledem na dva ostrůvky myší a Kachní, které jsou významnými ornitologickými lokalitami a vstup na ostrůvky je zakázán.

Bezděz

Bezděz je jedním z mála hradů, který se dochoval v původní podobě a je z tohoto důvody pro návštěvníky velmi zajímavý. Můžete jej navštívit procházkou s Doks po červené značce, tzv. Máchově cestě. Ta je dlouhá 7 km. Ale přiblížit k hradu se můžete i vlakem nebo autobusem. Samotný výstup k hradu je pouze pro pěší a hrad si můžete prohlédnout s průvodcem nebo individuálně. Prohlídka s průvodcem vás zavede i na Velkou věž, která měří 34 metrů a je z ní krásný výhled do celého širého okolí. Prohlídkový okruh s průvodcem trvá přibližně jednu hodinu. Na hradě se zachovala vzácná raně gotická hradní kaple a také křížová cesta, kterou lemuje velké množství kapliček.
 

Králův stolec

Pokud se chcete prozkoumat okolí městečka Doksy a probádat skalní útvary v oblasti, pak je Králův vrch to pravé místo. Jedná se o nejznámější útvar z celého návrší. Skalní blok nese název Králův stolec. Podle pověsti zde rád odpočíval král Karel IV. a kochal se pohledem na jím založený Velký rybník (Máchovo jezero).  Dnes je sice výhled ze skalního útvaru zarostlá, ale i v okolí najdete omezené výhledy na okolní blízké vrchy. Ke Královu stolci vede odbočka ze žluté turistické trasy.

 

Muzeum Čtyřlístku na zámku v Doksech

Pokud jste si oblíbili komiksové postavičky z kresleného seriálu čtyřlístek, pak navštivte Muzeum Čtyřlístku v Doksech. Bobíka, Pinďu, Myšpulína i Fifinku zde uvidíte v životní velikosti. Muzeum na zámku v Doksech disponuje stálou expozicí, která je věnována vývoji komiksu.

Přijeďte s námi uzavřít letošní nadupanou sezónu! Těšíme se na vás!

Tipy na výlety v Ralsku
Autor

Také před závěrečným závodem letošní 19. série závodů Kolo pro život si pro vás partner seriálu – cestovní kancelář CzechTourism a projekt Česko jede – připravil několik nápadů, kam v Ralsku vyrazit na kole, pěšky nebo za poznáním…

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé