Tipy na výlety v okolí závodu Bikemaraton Drásal České spořitelny

Autor

Začátek letních prázdnin se nezadržitelně blíží! Zveme vás proto na jeden z nejstarších závodů horských kol v České republice - Bikemaraton Drásal České spořitelny! Na tomto kultovním závodě pro vás máme nachystaný největší výběr cyklistických tras!
Váháte tedy, co podniknout poslední víkend  před koncem školního roku? Přijeďte si s námi zazávodit a také prozkoumat okolí závodu. Hostýnské vrchy, kde se závod odehrává, nabízí hned několik úžasných míst, které nesmí vaší návštěvě uniknout! A co teprve vyhlášená točená zmrzlina v nedalekých Dobroticích!? Tipy na výlety vám přinášíme právě tady!
 

Tipy na výlety v okolí závodu Bikemaraton Drásal České spořitelny

Zámecké koupaliště Holešov


Pojďte se s námi osvěžit na koupaliště v Holešově, které se nachází v impozantním prostředí zámeckého parku, kde jsou vzrostlé staleté duby. Dospělé vstupné je 60 Kč na celý den. V areálu najdete jak velký bazén (50ku), tak dětský bazén. Okolní zámecká zahrada se může pochlubit nejen pozoruhodným systémem vodních kanálů ve tvaru Neptunova trojzubce, ale také růžovou zahradou. Oslovit vás také může jízda na lodičkách v zámecké zahradě. Jedinečným unikátem zahrady je také soustava ovocných sadů, které mají vzácný genofond odrůd s kontinuitou od 16. století do dnešních dob. Jde o více jak 50 odrůd ovoce. Pro zájemce o koupaliště - do areálu koupaliště se dostanete jak autem, tak na kole, protože kolem areálu vede cyklistická stezka a v těsné blízkosti koupaliště je rozlehlé parkoviště.

Zámek Holešov je naším dalším tipem na výlet. Jedná se o raně barokní zámek stojící v unikátní zahradě. Stavba pochází z druhé poloviny 17. století. Jedná se o dvoupatrovou čtyřkřídlou budovu s šestibokými věžemi na nárožích. Pro návštěvníky jsou připraveny různé prohlídkové okruhy, na kterých si můžete prohlédnout zrekonstruované i zachovalé historické prostory sálů, salonků i sala terreny bez mobiliáře s odborným výkladem. Sala terrena v přízemí a všechny sály v 1. patře jsou vyzdobeny unikátními barokními malbami a bohatou štukovou výzdobou.

A po návštěvě koupaliště a zámku v Holešově vás zveme na vyhlášenou točenou zmrzlinu do 3 km vzdálených Dobrotic. Pohostinství U Kratochvílů má sice zmrzlinu otevřenou dle počasí, ale my věříme, že bude krásně, a k oblíbené vanilkové zde pro vás budou mít zrovna tu vaši oblíbenou příchuť, kterou každý den mění. Od nugátové přes tvarohovou a višňovou až po citronovou! 

Se zmrzlinou v ruce vás zveme do města Kroměříž, které bylo v roce 1997 vyhlášeno nejkrásnějším historickým městem České republiky. Ne nadarmo se Kroměříži přezdívá Hanácké Athény. Kroměříž se nachází zhruba 20 kilometrů od Holešova, kde je pořádán cyklistický závod. Návštěva města však opravdu stojí za to! Zdejší arcibiskupský zámek, který po staletí sloužil jako letní rezidence olomouckých arcibiskupů, vám může nabídnout nejen prohlídku rozsáhle obrazárny, ale také prohlídku knihovny, nebo barokní Podzámecké zahrady a renesanční Květné zahrady. Interiéry kroměřížského zámku jste mohli zahlédnout také v pohádce Peklo s princeznou.
Doporučujeme neminout dominantu zahrad - Focaultovo kyvadlo a 244 metrů dlouhou kolonádu lemovanou sochami antických bohů. Raritou zahrad jsou také dvě bludiště a palmový skleník.

Na zpáteční cestě z Kroměříže můžete zastavit u Kurovického lomu. Za horkých letních dnů je zde skvělé koupání. Lom se nachází zhruba 1,5 km od obce Kurovice a vstupné ještě v minulém roce bylo 50 Kč.
Kurovický lom u Kroměříže
Mléčně modrá voda se nachází v Kurovickém lomu nedaleko Kroměříže. Po dlouhá léta byl k tomuto lomu vstup zakázán, což se před několika lety změnilo. Vstup je nyní zpoplatněn 50 korunami. Přímo k lomu se autem dostanete jen za cenu porušení zákazu vjezdu. Je ale ideální například jako osvěžující zastávka vašeho cyklovýletu. Bývalý vápencový lom se stal přírodní památkou (Natura 2000) a je domovem desítek rostlin, několika druhů ptáků a brouků včetně největšího vodního brouka na světě vodomila černého.

Pokud byste však vy nebo vaše děti chtěli raději pozorovat zvířata ze všech světových kontinentů v přírodním bioparku s volným výběhem, pak navštivte Zlínskou ZOO a zámek Lešná! Jen 15 minut autem od Holešova se nachází místo, kde za jediný den máte možnost procestovat Afriku, Asii, Austrálii a Ameriku a seznámit se s desítkami druhů zvířat. Přilehlý zámek Lešná nabízí prohlídku 11 stylově zařízených pokojů a umožňuje konání svatebních obřadů. Zámek je obklopen parkem, který volně přechází do lesního prostředí ZOO. Když budete mít štěstí, můžete se zúčastnit komentovaného krmení zvířat, projet se vláčkem, nebo se svézt na ponících a velbloudech. Součástí areálu je také dětský zábavní koutek, lanové centrum a restaurace.


Stále jsme vás nenalákali na náš závod a jeho překrásné okolí? Pak pro vás máme další tip. Tím je rozhledna Kelčský Javorník! Pokud chcete mít Hostýnské vrchy jako na dlani a rozhlédnout se po celém kraji, kde jste jeli závod, pak se vydejte právě na toto místo. A možná ještě zahlédnete nějaké cyklisty na trati závodu Bikemaraton Drásal České spořitelny! Rozhledna se nachází na vrcholu Kelčského Javorníku (865 m.n.m.) a je vysoká 35 metrů. V současné podobě je rozhledna zpřístupněna od roku 2015 a vstup je celoročně zcela zdarma.

Okénko do historie představuje nedaleký Skanzen v Rymicích, kde máte po závodech jedinečnou možnost ponořit se do atmosféry dávno zašlých časů. Pokud chcete zjistit, jak se dříve žilo na hanácké vesnici, pak zavítejte právě do Skanzenu Rymice. Prohlédnete si zde doškové chaloupky, které jsou postaveny tradiční technologií dřevěného srubu opatřeného hliněnou omítkou, nebo z nepálených cihel. Střechy mají krytinu ze slaměných došků. Obdivovat můžete také interiéry domů vybavené tradičním inventářem kuchyní, světnic a hospodářských místností. K vidění je také dílna vesnického sedláře a stará kovárna s výhní a kovářským nářadím. Z blízkých Bořenovic byl do Rymic přenesen větrný mlýn německého typu, jehož ramena je možné nastavovat podle směru větru otáčením celého objektu na nosné konstrukci zvané beran.


A na závěr vás zveme na luxusní žebra nebo skvělý salát s kozím sýrem přímo v Holešově! Tacl restaurant nabízí mezinárodní kuchyni a aktuálně také jídlo s sebou. Doporučujeme vám se zde zastavit nejen kvůli vyhlášené kuchyni, ale také kvůli velkému výběru točených piv.

Těšíme se na vás na konci června na Hané!

 

Pozn.: Většina našich tipů na výlet je outdoorových a poznávacích, přesto připomínáme, že některé tipy na výlety mohou být ovlivněny aktuálními opatřeními proti covid-19. Doporučujeme si výlet předem potvrdit s provozovatelem a mít vždy respirátor/roušku s sebou! 
 

Jedinečný zážitek pro milovníky cyklistiky. Kultovní závod v krásném prostředí Hostýnských vrchů je tady!
Autor

Unikát, který nemá v historii České republiky obdoby. Tímto honosným označením se může pyšnit další ze seriálu závodů Kolo pro život Bikemaraton Drásal České spořitelny, který se koná v krásném prostředí Hostýnských vrchů v Holešově na Východní Moravě. Jedná se o nejstarší závod horských kol v dějinách naší země a je opravdovým králem ve své kategorii. Jeho další ročník startuje v sobotu 26. června, nenechte si ho ujít.

Pokračovat ve čtení

Lucie Kubečková

Autor Lucie Kubečková

Lucie žije cyklistikou a outdoorem, je dlouholetou pravidelnou účastinicí na závodech KPŽ.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé