Bikepacking, aneb čundr na kole

Autor

Vydejte se v sedle za vlky či pohanským bohem.

Bikepacking, aneb čundr na kole

Milujete cyklistiku v její syrové, naturální podobě? Zůstala vám po prázdninách ještě dovolená a chcete ji během babího léta prožít v sedle kola, přičemž se nechcete nechat svazovat plánováním ubytování? Zkuste bikepacking! Stále populárnější formu jízdy na kole, jejíž pojmenování vzniklo z anglických slov bike (kolo) a packing (balení, brašny). Prioritou bikepackingu jsou odlehlejší místa a poznávání nových tras. Jde vlastně o čundr či kempování na kole, přičemž nejste odkázáni jen na zpevněné cesty či silnice. Můžete vyrazit na dva dny, týden i delší dobu.

Jedním ze základních principů je sbalení nejzákladnějších věcí na kempování s vědomím přepravy na bicyklu. Vybavení se vždy odvíjí od náročnosti a délky výletu. Pokud na kolo umístíte klasické postranní brašny, absolutně změníte jízdní vlastnosti. A pochopitelně se zásadně sníží možnosti, kam s „ozdobeným“ bicyklem vyrazit. Zcela zapovězené pro vaše kočování zůstanou náročné horské cesty dlážděné kameny či singltreky.

Pro bikepacking je klíčové umístění brašen v ose kola. Jedno zavazadlo tudíž můžete umístit na řídítka, druhé za sedlo, třetím vyplnit střed rámu, čtvrté je možné přichytit z vrchu středové trubky. Pokud jste zvyklí na svém jednostopém miláčkovi řádit mezi stromy, v podobě brašen na bikepacking se nemusíte nijak dramaticky uskromnit. Kolo zůstane téměř stejně živé.

Jen je třeba nejtěžší vybavení držet co nejvíce u země, aby se kolo nechovalo nepředvídatelně. A kam po Česku vyrazit užít si babí léto?

 

TIPY NA VÍCEDENNÍ VÝLETY 

Křivoklátsko
V sedle kola kolem řeky Berounky můžete objevovat krásu přírody, v níž našel inspiraci spisovatel Ota Pavel a stala se v dávných dobách útočištěm mnohých šlechticů. Nabízí se návštěva hradu Karlštejn, následně proti proudu řeky došlapat k zámku v Nižboru, po lesních stezkách brázděných hlavně jeleny můžete vyrazit obdivovat zříceninu hradu Jenčov, hlubokými lesy plnými parádních stoupání i rozmanitých sjezdů kolem vodní nádrže Klíčava se dostanete k hradu Křivoklát.

Pak už je to jen skok k rozhledně na Velké Bukové, odkud je panoramatický sjezd do Nezabudic a dále k pamětní síni Oty Pavla, k níž je možné se dostat romantickým přívozem přes řeku Berounku. Jen o kus dál proti proudu jsou Týřovické skály, dále pak zřícenina hradu Krakovec a výlet můžete zakončit na zámku Zbiroh.

 

Jižní Morava
Ve srovnání s předchozí lokalitou jde o oblast, s níž si hravě poradí dospěláci s neudržovanou kondicí či děti. Kilometry v sedle kola na jihu Moravy představují dokonalé spojení relaxace a aktivního odpočinku.

Můžete obdivovat zámky v Lednicích a Valticích, Lednické rybníky, chrám Tří Grácií či hrad Dolní Kounice, k němuž se nabízí vyrazit kolem nádrže Nové Mlýny. Do itineráře určitě můžete zařadit rozhlednu Dalibor a zámek v Mikulově.

Akčnější cyklisté pak mohou zahrnout do programu i návštěvu singletrailů v Mariánském údolí či u Jedovnice.

 

Český ráj
Ideální destinace pro zdatné požitkáře. Hrad Trosky, Kost, Rotštejn, vesnička Vesec u Sobotky s památkovou rezervací čítající osmnáct dochovaných roubenek, zámky Hrubá Skála, Humprecht a Sychrov či pískovcové věže známé jako Skalní město, to jsou jen některé perly geoparku UNESCO v srdci Čech.

Pokud vyrazíte do Českého ráje, můžete v sedle kola „polykat“ stovky výškových metrů během desítek kilometrů, stejně tak lze naplánovat kratší trasy prošpikované zajímavostmi nebo volit jen romantické vyjížďky, při nichž pestrost zdejší krajiny nadchne každého.

 

Šumava
Lokalita, která nezklame žádného cyklistu. Zdejší Národní park byl vyhlášen biosférickou rezervací. Desítkám tisíc hektarů dominují lesy, k vidění jsou rašeliniště a osm ledovcových jezer. Trasy jsou rozložené od 600 do 1378 metrů nad mořem.

Na kole se můžete vydat po cyklostezkách, silničkách přes malebné vesnice nebo prostě po lesních cestičkách, na nichž budete muset zdolávat mimořádně strmé kopce a užijete si dobrodružné sjezdy.

Přestože jsou dominantou Šumavy kopce, je klidně možné naplánovat i méně náročný výlet v sedle kola. Kupříkladu kolem vodní nádrže Lipno, kde je možné využít i přívoz.

S dětmi můžete vyrazit do některého z nesčetných zooparků lokality, z nichž některé jako kupříkladu Návštěvnické centrum v Srní nabízí sledování života vlků a u Kvildy je zase výběh s možností pozorování rysů a jelenů evropských.

 

Beskydy
Destinace pro skutečné cyklistické fajnšmekry! Hrad Štramberk, socha pohanského boha Radegasta, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, dřevěný kostel svaté Panny Marie sněžné ve Velkých Karlovicích, Jurkovičova rozhledna...

To jsou jen některé skvosty, které můžete zařadit do itineráře a jejich návštěvou si zpestřit putování v sedle kola po Beskydech. K tomu se nabízí možnost navštívit bezpočet přírodních koupališť či zdolat Lysou horu (1325 metrů nad mořem), která je nejvyšší horou Beskyd. Je jisté, že o co více radosti dopřejete duši, o to více budou trpět vaše svaly.

 

 

 

 

 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé