Dívčí válka a bubeník Kulhec

Autor

Reportáž ze včerejších dětských závodů ČT Déčko Junior Trophy na Oderské Mlýnici České spořitelny.

Dívčí válka a bubeník Kulhec

 

35 tisíc. Přesně tolik kroků museli udělat dva stavitelé v pátek, aby vznikla závodní trať o délce 1100 metrů pro předposlední závod ČT Déčko Junior Trophy 2018. Ten se uskutečnil poslední kalendářní letní den, tedy 22. Září. Dětské MTB klání v Klokočůvku u Oder je specifické tím, že se startuje za pomoci místních bubeníků. Letos se mezi bubeníky dokonce objevil jeden nováček, který měl na rozdíl od ostatních na hlavě i přilbici. Do tajů práce s paličkami byl bleskově zasvěcen a skvěle zapadl do partičky muzikantů. Samozřejmě, že bubeníkem v černé přilbě nebyl nikdo jiný než Kulhec, neboli Jarda Kulhavý - tvář seriálu Junior Trophy.

I Jarda tak byl svědkem nečekané dívčí války, která proběhla při závodění nejstarší kategorii do 13 let, ve které jedou kluci a dívky společně. Všem ujel Patrik Němec, ale co se dělo za ním bylo drama jak hrom. Pět bikerek: Štěpánka Dubcová, Markéta Doležalová, Nikola Navrkalová, Anička Panušová a Adriana Janíčková vytvořily vláček, který poodjel zbytku startovního pole.

Bikerky jely společně a jedna si druhou hlídala. Bylo jasné, že tato pětice bude stát na pódiu, ale kdo bude mít medaile? Doprovody u trati dávaly jednu radu za druhou a napjatě sledovaly průběh. Celých pět kol taktizování nakonec nejlépe v posledním okruhu vyšel Štěpánce, která se stala vítězkou napínavé dívčí války v Odrách. Pochvalu za nervy drásající podívanou zaslouží všechny kočandy.

Jsou starostlivější maminky nebo tatínkové? Na závodech Junior Trophy v tomto ohledu vyhrávají taťkové. Tedy alespoň v kategorii dívek do 9 let. Jakmile startmaršál zahlásí jména závodnic, které se mohou řadit na startovní čáru, okamžitě tam s nimi napochodují i tři taťuldové. A takhle se to opakuje závod, co závod! Tihle tři pánové snad mezi sebou soutěží o titul Táta roku.

Jaroslav Kulhavý nejenom že v Odrách zavařil bubny, ale také si s dětmi zazávodil. V jedné kategorii předvedl stíhací jízdu, když vystartoval jako úplně poslední. Pokusil se dojet čelo závodu, ale první tři byli rychlejší. Na jakých jiných dětských cyklistických závodem si můžou malí závodníci říci, že porazili mistra světa a olympijského vítěze? Jenom na Junior Trophy!

Ani mladší kategorie nepřišla zkrátka a Jarda ochotně nastoupil k dalšímu poměření sil. Tentokráte jel už na půl plynu a kamarádsky pomáhal méně výkonnějším bikerům. Občas někoho popotlačil anebo prohodil se soupeřem pár slov. Kluci z toho byli trošniku paf, ale rozhodně se jim to líbilo.

Kromě toho Jarda bedlivě sledoval, na jakých kolech mladé naděje horské cyklistiky závodí. Už asi nikoho nepřekvapí, že některá bikerčata mají kola v cenové relaci zhruba jako Kulhec, Jardu ale nejvíc zaujal biker s číslem 6002, který si to drandil po dráze s úsměvem na rtu a na velmi neobvyklém modelu kola.

Dotyčným vysmátým závoďákem byl Štěpán Novotný, který sedlal speciální kolo. Žádné přehazovačky, žádné kotoučové brzdy, žádné odpružení ale poctivý bike do terénu. Co však bylo zajímavé, bylo použití jiných průměrů kol. Vepředu měl Štěpán větší kolo, zatímco zadní bylo o dost menší. Jarda Špěpánovi očíhl jeho specialitku a překvapeně prohodil: „A já si myslel, že nové trendy jsou k vidění pouze na svěťáku!“

Jednu z kategorii si Kulhec doposud nevyzkoušel v závodním módu, a tou jsou odrážedla. Co není však může být a dle špionážních zpráv se na Jardu na finálový závod v Ralsku něco chystá. Navíc v tom prý nebude sám, protože společně s ním bude v Jétéčku při finálovém závodě k dispozici další hvězda horských kol -Cimbál, tedy přesněji Odra Cink.

Klasickým pohledem na držitele placek z Oder se s vámi na šest dní loučíme. Sejdeme se na grand finále v Ralsku, kde bude finálový závod o trošku více bodovaný a bude se zde rozhodovat o celkovém umístění v letošní sériii ČT Déčko Junior Trophy.

Takže trénujte a na posledním závodě Kolo pro život na letišti Hradčany Ralsko v sobotu 29. 9. na viděnou. Těší se na vás organizátoři, kamarádi i postavičky ČT Déčko z Večerníčů.

 

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé