Gentlemanské gesto pro oslavence

Autor

Závod značka „Ideál“, i tak by mohl znít titulek reportáže z letošní Orlík Tour Kooperativy, čtvrtého závodu seriálu Kolo pro život. 

Gentlemanské gesto pro oslavence

Je první den června, krátce po druhé odpoledne a moderátor Michal Berka žhaví mikrofon, aby přilákal diváky do cíle hlavního závodu - trasy B. Nejdřív se kolem zpoza plůtků zvědavě vystrčených hlav fanoušků hlučně mihne zaváděcí motorka, moderátor vzápětí nedočkavým fandům navrhuje nejrůznější jména závodníků, kteří by mohli zabojovat o medaile, ale ještě chvíli to trvá, než se na začátku cílové rovinky objeví mezi stromy skupinka tří jezdců v dresech České spořitelny - Accolade a prožene se cílovou bránou ve svižném tempu. Do poslední chvilky to vypadá, že si pro své letošní první vítězství jede Matouš Ulman, ale ten najednou těsně před cílem trochu zpomalí a přepustí první místo Tomáši Višňovskému. Dva týmové kolegy doplní Filip Rydval na třetím místě. Pěkné gesto od Matyho vzápětí vysvětluje komentátor: „Gratulujeme Tomáši Višňovskému k 26. narozeninám!“ Všichni tleskají, radují se z dojemné atmosféry a slaví spolu s vítězem. Ten vzápětí popisuje průběh závodu: „Rozhodli jsme se, že zkusíme nastoupit všichni tři hned v prvním kopci. Pavel Boudný s námi sice zůstal, ale spadl mu řetěz, takže jsme mu odjeli a dohodli se, že se po zbytek závodu budeme střídat a dojedeme do cíle spolu. Na Vystrkově se mi opravdu moc líbí… závody v lese, krásné počasí a vyhlídky na vodu, sympatické zázemí a moje vůbec první vítězství v KPŽ, skvělá oslava narozenin!“

Tomáš Višňovský (první zleva) slavil narozeniny na kole mezi svými - Spořitelními. 

Slavila i absolutní vítězka mezi ženami, Jana Pichlíková (Kross Bike Ranch): „Je to moje letošní první vítězství v KPŽ, ale už v roce 2017 a 2016 jsem tu slavila zlato. Nechtěla jsem dopustit, abych s Terkou Neumanovou jela ve skupince a ona mě v cíli přespurtovala jako na předchozích závodech. To se mi také povedlo. Moc se mi líbil segment Active Tour, který byl označený jako nejkrásnější místo na trati. Úmyslně jsem přibrzdila a podívala se na plachetnice plující na vodě… Nádhera!“

Jana Pichlíková, jak ji neznáme,  v novém dresu stáje Kross Bike Ranch. 

Ano, na Orlíku to byla letos velká oslava. Děti slavily svůj mezinárodní den, všichni slavili, že je konečně krásně a závody i vyjížďka se obejdou bez bláta a promočených dresů, i oslava začátku astronomického léta se dokonale vydařila, vyšší teploty dovolily dětem vykoupat se v místním bazénu, brouzdat se osvěžující vodou na pláži v Marině Orlík a dopřát si bez obav maminek z nachlazení točenou zmrzlinu, kterou pořadatelé přichystali všem dětem jako dárek k MDD.

Právě děti to na Orlíku milují nejvíc. V bohaté historii závodu tady bylo pouze jednou opravdu ošklivo, jinak je oblíbená bikerská akce vždy předzvěstí blížícího se léta a prázdnin. Sluníčko se od časného ráno vyhouplo na oblohu a dětem svítilo po celé dopoledne na travnatý závodní okruh ČT Déčka Junior Trophy. Od těch nejstarších až po mrňata na odrážedlech předváděly malé naděje skvělé výkony a zahanbit se nenechali ani rodiče, kteří tady na Orlíku z nějakých nadpozemských důvodů fandí víc než jinde. Plácáním do tlapek jim pomáhal i velký bílý lední medvěd, který se nedal od moderátora Lukáše Beděrky přesvědčit ke koupeli v bazénku a raději podpořil děti v závodění a dovádění. Také vyhlašování vítězů bylo pro děti speciální. Titulární partner závodu – pojišťovna Kooperativa potěšila nejmenší bublifukem a starší medailisty praktickou piknikovou dekou.

Výjimečně už v 10:30 startovali účastníci kratší závodní trasy. Mezi závodníky nechyběl ani bývalý profesionální cyklokrosař Radomír Šimůnek, který na Orlík vyvezl celou rodinu, nenechal si ujít premiérový start syna Honzíka na odrážedle a dokonce stihl také rodinnou vyjížďku po trase D: „Musím se přiznat, že jsem dřív Kolo pro život moc nejezdil, bylo to jen párkrát v rámci tréninkové přípravy, víc jsem nestíhal. O to víc mě překvapilo, jak skvěle jsem si to dnes užil. Především se mi líbí rodinný charakter podniku, už vzhledem k tomu, že se teď po ukončení profesionální sportovní kariéry snažím dál žít aktivně a čas dělit mezi práci, rodinu a sportování, samozřejmě nešidím cyklistiku a taky mám rád hokej.  Je tady skvělé zabezpečení a servis pro malé i velké účastníky, můžete tu piknikovat na dece, přespat ve stanu, sportovat podle libosti, vyřádit se v bazénu a pohrát si s kamarády, prostě ideálně strávený den se všemi členy rodiny. Určitě letos ještě něco s rodinou naplánujeme a zase rádi přijedeme, protože tady se ukazuje, proč by lidé měli mít cyklistiku rádi – spojuje.“

Radek Šimůnek se synem.

Přesně v poledne proběhl start hlavního závodu na 57 km, který se musel tentokrát obejít bez výstřelu ze startovní pistole, protože v ní nejspíš, po odložení do trávy, zvlhnul prach :). Nahradil ho ryčný povel moderátora, spojený s bzučením ČT dronu, řehtačkami a skandováním fanoušků. Jak viděl závodu jeden z hobíků Petr Havránek, který se v kategorii Muži 30 – 39 let umístil na 35. místě?


 
 „Jede se Orlík, je tam vody takhle, informoval jeden z rychlých Céčkařů a rukou ukazoval po kolena. A doplnil: Ne ne, na ostrůvek se nejede, ale je tam taková větev, která se musí objet. To už se celý balík vrhá za zaváděcím vozem Škoda, který na úzké silničce krotí tempo závodníků. V prvních metrech závodu se stejně nic rozhodnout nedá. V místech, kde se rudé auto odpojilo od čela pelotonu, najíždíme do první terénní sekce a jede se pekelné tempo. Pole se začalo trhat přibližně po 5 kilometrech v prvním mírném stoupání na poměrně široké zpevněné cestě. Tady už všichni tuší, že mají před sebou jednu z bajkových lahůdek seriálu. Nabízí prudká i táhlá stoupání, průjezd brodem, technicky náročné pasáže i hravé lesní klikatice. A to hned dvakrát! Trasa B na Orlíku má totiž dvě kola."


"Krásných momentů je na trase spousta, třeba technická lesní pasáž přibližně v jedné třetině závodu. Levá zatáčka střídá pravou, sem tam se objeví mírná klopenka, kam je možné kolo krásně opřít a následně se nechat vystřelit, hupíky, které prověří schopnost práce s těžištěm nebo přejezdy kořenů a kamenů. Tady si s kolem můžete pěkně pohrát. Najednou jsou tu ale tři černé vykřičníky na žlutočerné ceduli.  Upozorňují na kamenitý, letos naštěstí suchý rockgarden, kde je důležité volit správnou stopu.
Jeden z nejkrásnějších momentů se naskytne na 25. km, kdy se otevře široký pohled na blýskající se hladinou Orlické přehrady a závodníci tuší, že je areál, konec první rundy a především atraktivní Birell segment na dohled. Lesní sjezdík klikatící se mezi stromy a následný průjezd písčitou pláží letos pěkně plné přehrady je vrcholným zážitkem hlavní trasy. Pak prudké stoupání, povzbuzení od fanoušků, občerstvení od Nutrendu a hurá na druhé kolo.“

Poslední se na svoji 15 km dlouhou trať vrhli mladí „vlčáci a vlčice“ ze stále oblíbenějšího maratonu pro děti a mládež ČD Cargo Junior Trophy a hned po nich pohodáři a rodinky z nezávodní Family jízdy. Obě kategorie sice tradičně absolvují totožnou trať, ale s diametrálně odlišným cílem. Zatímco mladí maratonci bojují naplno o umístění a medaile, rodinky a víkendoví jezdci se jedou kochat a strávit příjemný společný čas.

Příjemný společně strávený čas si ve finále užili všichni v zázemí, kam se do cíle sbíhaly trasy B, C i D.  Bikeři a bikerky se premiérově opláchli zaprášená těla v nových sprchových buňkách DEPa Kooperativy, kde také dopřáli očistu svému kolu v boxech s wapkami a po odložení nablýskaného miláčka v Bezpečné zóně se vydali doplnit energii do KPŽ cateringu, k zmrzlinovému stánku, do kavárny a nachytat ještě trochu bronzu před slavnostním vyhlášením a tombolou.

20 let Kola pro život. Start na Orlíku si nenechal ujít i jeho otec - zakladatel Roman Čermák.  

 

Text: Zorka Čermáková, Petr Havránek
Foto: Miloš Lubas 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé