Moravskému otvíráku KPŽ kralovali Stošek a Průdková

Autor

Po dvou velkých úvodních závodech v Čechách zamířil seriál Kolo pro život na požehnanou a úrodnou Jižní Moravy, kde se v sobotu 25. května uskutečnil pátý ročník cyklistického podniku Hustopeče AGROTEC Tour ŠKODA AUTO. Závod si užili hobíci, elitní jezdci, rodiny i děti, přesvědčivými vítězi hlavního závodu na 56 km se stali Martin Stošek a Barbora Průdková, kteří dorazili do cíle s pronásledovateli daleko za zády.

 

Moravskému otvíráku KPŽ kralovali Stošek a Průdková

Po dvou velkých úvodních závodech v Čechách zamířil seriál Kolo pro život na požehnanou a úrodnou Jižní Moravy, kde se v sobotu 25. května uskutečnil pátý ročník cyklistického podniku Hustopeče AGROTEC Tour ŠKODA AUTO. Závod si užili hobíci, elitní jezdci, rodiny i děti, přesvědčivými vítězi hlavního závodu na 56 km se stali Martin Stošek a Barbora Průdková, kteří dorazili do cíle s pronásledovateli daleko za zády. 

Krajem bez stínu nazval kdysi Jan Herben kraj na jižních svazích Ždánského lesa. Dnes mu říkáme Hanácké Slovácko nebo Ždánsko, Kloboucko a Hustopečsko. Všechna tato jména popisují šťastný kout Jižní Moravy, kde slunce po většinu roku živí svými paprsky rozlehlé vinice, květnaté louky a ovocné sady, místo kde lidé stále žijí svými tradicemi. A právě v nejzápadnějším cípu Hanáckého Slovácka, v Hustopečích rozložil své zázemí moravský otvírák 20. ročníku seriálu Kolo pro život.

Letošní ročník bikerské akce v Hustopečích nabídl cyklistům a cyklistkám všech výkonnostních kategorií a věku závodní trasy na 56 a 35 km, nezávodní vyjížďku na 22 km, dětské závody v 6 věkových kategoriích a maratonskou trasu pro mládež ve věku 8 – 16 let. Na některou z nich si od časného rána přijeli k okénkům nového prezenčního přívěsu v areálu společnosti Agrotec vyzvednout číslo stovky dospělých i dětí. Dobrou náladu všech přítomných podpořilo příjemné klima a prázdninové teploty. Oblíbenou vinařskou destinaci po deštivém pracovním týdnu rozsvítilo dopolední slunce, moderátor z pódia vítal bikery i jejich fanoušky, v zázemí probíhalo poslední technické ladění krásných strojů, ve vzduchu byla cítit atmosféra radosti, kterou všichni ochotně nasávali.

Úplně první šláply v závodním tempu do pedálů děti. Kromě dětí, které s rodiči objíždí se seriálem ČT Déčko Junior Trophy skoro všechny závody KPŽ, se do závodů přihlásilo mnoho místních dětí a další z blízkého okolí, a tak bylo zajímavé v houfu nejmenších závodníků a závodnic poslouchat štěbetání v místním dialektu, míchající se s  pražštinou a brněnským hantecem. Po startu už bylo jedno, kdo je z kterého koutu republiky, všechny děti šlapaly usilovně podle svých možností. A tak každý, kdo dojel do cíle nádherného okruhu po čerstvě posekané travnaté louce, byl vítězem nad pohodlností a zasloužil odměnu v podobě pamětní dřevěné medaile. Tu dostali i rozkošní nejmenší benjamínci na odrážedlech, jejichž jízda je tradičním vyvrcholením všech akcí Junior Trophy okolo 12:00. 

Ve stejnou dobu už měli za sebou první hodinku jízdy závodníci hlavní trasy B a na kratší trase C právě vystartovali bikeři a bikerky se žlutými startovními čísly.  Slavnostní start závodních i nezávodní trasy po nakloněné rovině Dukelského náměstí v centru Hustopečí si nenechali ujít místní fanoušci cyklistiky, rodiny a doprovody účastníků, štáb České televize a tradičně také usměvavá Hana Potměšilová, starostka města Hustopeče, jehož znak zdobí symbol vinařství: kosíř a větévka vinné révy s červeným hroznem a také stříbrná orlice. Jako hladoví orli se kolem načančané novorenesanční radnice a Sloupu Nejsvětější Trojice prohnali dravci z čelních koridorů obou závodních tras, borcům na chvostu barevné masy radil Triton alias Žumberák z renesanční kašny, ať zařadí o něco nižší rychlost, aby si místní trasu užili nejen jejich nohy, ale také oči přes skla cyklistických brýlí. Zdejší trase je totiž opravdu nádherná. 

Ještě mnohem víc na pohodu se rozhodli strávit den v sedle kola tátové, mamy, děti, senioři a vůbec všichni pohodáři na nezávodní trase D – Family jízdě. Hustopečský cyklistický výlet Kola pro život pro rodiny s dětmi je opravdu báječně natrasovaný. A tak se výletníci projeli jarními vinohrady směrem na Velké Pavlovice a vystoupali na nejvyšší bod trasy – před 12 lety instalovanou malou dřevěnou rozhlednu s poetickým názvem Vyhlídka U Obrázku. Výhled se jim naskytl královský, navíc mnozí nepohrdli zastávkou a posilněním se na vkusně umístěném odpočívadle. V druhé části trasy pokračovali mezi vinohrady viniční tratě Růženy, odkud měli nádherné panorama Pálavy jako na dlani. 

Family jízda: jak jinak - na pohodu :-) 

Stejnou trasu, ale v mnohem ostřejším tempu absolvovala stovka mladíků a slečen – účastníků Junior Trophy Marathon 2019 číslo jedna. Organizátoři Kola pro život se mohou radovat, že zaujali a podchytili právě kategorii mládeže ve věku 8 – 16 let, která má chuť rozdat si to v závodech na dětské maratonské trati, kde se vyhlašují medailisté ve čtyřech věkových kategoriích. Obliba „JTMka“ stále stoupá a získává si pro cyklistiku další aktivní zálohu.

Čelo závodu Junior Trophy Marathonu.

Loni nově vymyšlená závodní trasa kopírovala po většinu času známou vinařskou stezku Krajem André, ležící v oblasti Modrých hor. Cestu si bikeři užili jedinečný zážitkový Birell segment na „obřáku“ v Němčičkách a pak už pokračovali výšlapy od jedné rozhledny ke druhé. Závěrečné kilometry patřily jízdě po poli se speciálně pro závod uválcovanou cestou vedoucí do cíle v areálu zázemí Agrotecu. 

Absolutním mužským vítězem hustopečského podniku se stal Martin Stošek (Vitalo Future Cycling): který má při účasti v dvou letošních závodech KPŽ se dvěma vítězstvími 100% bilanci: „Ze začátku to bylo poměrně nervózní. Vepředu nás jelo hodně lidí. Pak se toho ale chopil Matouš Ulman  a v nejprudším stoupání na trati, zhruba na čtrnáctém kilometru za to vzal. Já jediný ze skupinky jsem mu uvisel. I když to bylo na začátku závodu, rozhodli jsme se, že pojedeme sami ve dvojici dál. Náskok na pronásledovatele se nám dařilo postupně navyšovat. Já jsem si připravil nástup ve stoupání na Dlouhý kněžský vrch. Matyho se mi podařilo škubnout, jet dál doraz a dovézt to až do cíle. Jinak závod v Hustopečích je ze závodního hlediska hodně poctivý. Profilově je náročný, krajina okolo je nádherná. Já ale na koukání jinam než před řídítka nemám čas, soustředím se jen na svůj stoprocentní výkon. :)“  

  

Martin Stošek s Matoušem Ulmanem krátce po zdolání nejprudšího kopce jedou osamoceně na čele...

 

Matouš Ulman (Česká spořitelna – Accolade) si z Hustopečí odvezl stříbro: „První místo by bylo samozřejmě lepší, ale musím uznat kvality Martina Stoška, kterému to letos jezdí famózně. Druhé a třetí místo pro Spořku v téhle velké konkurenci, která tu dnes byla, ale také není špatné. Když jsem klukům v té prudké stojce nastoupil, tušil jsem, že Martin si to nenechá ujít a bude se mě snažit udržet. Co mě ale hodně překvapilo, že tenhle nevinný malý náskok bude stačit na zbývající průběh závodu. Dole pod sjezdovkou jsme na ostatní měli už náskok pětadvaceti vteřin. S Martinem jsme usoudili, že na ně nebudeme čekat a pojedeme v našem tempu dál. Na čele jsme se poctivě střídali.  Martin mě pak v jednom táhlejším stoupání zhruba na třiatřicátém kilometru z druhé pozice tvrdě atakoval. Do pětačtyřicátého kilometru jsem ho před sebou ještě viděl, ale jeho náskok se dál navyšoval. Já už si potom spíš hlídal, abych do cíle dovezl druhé místo.“   

      

Tady ještě na 30 km Matouš Ulman stíhal tempo Martina Stoška... 

Třetí Tomáš Višňovský (Česká spořitelna – Accolade). „Já jsem s třetím místem spokojený, protože tenhle typ závodu, co je tady v Hustopečích, mi úplně nesedí. Když se závod vyvinul tak, že na čele jel Matouš s Martinem Stoškem, neměl jsem důvod naší skupinku, ve které byl kromě parťáka Filipa Rydvala ještě Bouda (Pavel Boudný – Ethic Sport) a Kristián Hynek (Vitalo Future Cycling), dotahovat zpátky na špici. Filda měl pak defekt zadního kola, musel opravovat a odpadl od nás. Ztráta na čelo už byla větší, proto jsme se soustředili jen na boj o zbývající třetí příčku. Mně se podařilo v úplně posledním stoupání před cílem setřást jak Kristiána, tak i Boudu, s kterým spurtovat v cíli o bronz by nemělo asi ani cenu. :)“

Tomáš Višňovský rozjížděl z kraje závodu neskutečné tempo...

Absolutní vítězka hustopečského závodu Barbora Průdková (Ghost team): „Jsem z Moravy, tak to tady musím mít ráda. :) Krajina okolo je hezká, závod se mi líbil, ale jednoduché vítězství to vůbec nebylo. Někde kolem pětadvacátého kilometru se naší skupince kluků, kde jsem jela spolu s Katkou Drhovou, podařilo sjet z trati. Bylo to zrovna ve sjezdu. Než jsme na to přišli a vrátili se zpátky, dost minut jsme na ostatní ztratili. Z holek jela tu dobu na špici Klára Pavelková. Spolu s Katkou jsme ale závod v hlavě nevzdávaly a pokusily se Kláru dojet. Katka ale měla zanedlouho defekt kola, takže sjíždění bylo jen na mě. Jak jsem Klárku dojela, hned jsem ji také předjela. Na nic jsem nečekala a jela si svoje vysoké tempo až do cíle.“

  

Barča Průdková letí na čele skupinky a už vede kategorii žen.

Místním pořadatelům patří velký díky za skvěle přichystaný doprovodný program. Kromě ochutnávky místních vín bylo po celý den postaráno o děti.  V dětském klubu bavili děti klauni s bubínky z divadla Koráb, na moderním pódiu zaujal muž převlečený za robota, vydávající neuvěřitelné zvuky, připravené byly také jízdy na traktoru a tradiční program v Bike Academy, na pumptracku od Chupy a v Dětské zóně ZPMV. Všechny děti si domů odvezly dřevěnou medaili a zvířátko z nafukovacího balonku. Nepostradatelné služby pro závodníky v režii KPŽ šlapaly od rána do podvečera bez chybičky, takže nikoho ani nerozhodilo, když se po druhé hodině přihnala přeháňka z tepla doprovázená pořádným fukejřem a zkropila celé zázemí.

Pohostinná Morava nezklamala ani letos a kromě skvělého bikerského zážitku si účastníci odvezli domů i nějakou tu lahvinku prvotřídního vína. 

Text: Zora Čermáková
Foto: Miloš Lubas

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé