Ondřej Synek padesátý na padesátce

Autor

Rozhovor s nejlepším skifařem světa, který si trénink rád zpestří na horském kole.

Ondřej Synek padesátý na padesátce

Úřadující mistr světa ve veslování se v sobotu v rámci tréninku postavil na start hlavní 53 kilometrové trasy Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO. Mezi více než 700 amatérskými účastníky nejdelší trasy si v cíli dojel pro parádní 50. pozici a dokonale si tak spravil náladu po defekty a pádem poznamenaném otvíráku seriálu Kolo pro život v Dobřichovicích.

Jak jsi s výsledkem spokojený?
Když to srovnám se svým prvním letošním závodem na Brdech, jsem s 50. místem opravdu spokojený. I když, dlouho jsem si myslel, že by to mohlo být ještě lepší…

Jak to? Stalo se něco během závodu, co způsobilo propad na nižší pozici?
No, spíš mi ke konci došlo, dnes se to naštěstí obešlo bez pádu a odřenin. Po smolném prvním závodě, kde jsem se nejspíš mojí nezkušeností střetl s jiným cyklistou v davu a dobil si nohu, si dávám větší pozor. Pořád to mám ještě zalepené, ale už je tam místo bifteku velký strup.

Jak se závod vyvíjel?
Po tradičním slavnostním startu u Škodovky jsme projeli městem a dostali se do přírody. Tenhle závod je strašně rychlý, navíc bylo hodně teplo, po poledni dusno a foukal protivítr. Dokonale jsem pochopil, jak jízda ve skupině šetří hlavně na odkrytých místech síly. Od začátku jsem se zahákoval v jedné přední skupince a držel se jí. Jel jsem celou dobu někde okolo 35. místa a až ke konci se propadl. Bylo to tak rychlé, že po ztrátě pozice se těžko dojíždělo i jen o jedinou pozici.

Na závodech Kolo pro život tě už třetí rok vídáme pravidelně. Znamená to, že trénink na kole je pro tvoji hlavní disciplínu opravdu prospěšný a baví tě?
Určitě! Kolo mi hlavně pro posílení nohou moc pomáhá. Když laik vidí veslaře, vždycky si myslí, že největší zátěž nesou ruce. Ono je to ale trochu jinak, hlavní jsou nohy, pak záda a nakonec ruce. Mně paradoxně na kole nejvíc bolí ruce. Jak jsem velký a těžký a všechnu váhu přenáším na ruce, mám je pak namožené, ale po pár dnech je zase všechno v pořádku. Jízda na kole mě navíc moc baví. Člověk si pročistí hlavu a na závodech se setká se stejně naladěnými fajn lidmi.

Po závodech jsi měl půlhodinovou autogramiádu na stánku ŠKODA AUTO. Podpisové kartičky doslova mizely před očima a u stánku se vytvořila dlouhá fronta…
Zájem lidí mě potěšil. Přišlo spoustu dětí, ale i dospělých. Kromě kartiček jsem podepisoval helmy, dresy, kola, ale třeba i ruce J Došlo tak ke krásnému spojení dvou sportů – cyklistiky a veslování.

Uvidíme tě ještě na některém z dalších závodů letošní série KPŽ?
Pokud mi to můj nabitý kalendář dovolí, tak moc rád přijedu. Předpokládám, že by to mohlo klapnout na prázdninovou Praha – Karlštejn Tour.

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé