Pomozte nám odstranit nešvary na akcích KPŽ

Autor

Máme za sebou první dva závody letošního ročníku, blíží se Mladá Boleslav Tour a s ní několik ožehavých témat, na která upozorňujeme rok co rok. Bohužel ani letošek není výjimkou.

Pomozte nám odstranit nešvary na akcích KPŽ

Je to nepříjemné téma, o kterém se na rozdíl od většiny věcí souvisejících se závody Kolo pro život nepíše s radostí, ale otevřít se musí, jinak se potůček rozlije v řeku a z té bude moře.  Během prvních dvou závodů jsme zjistili, že někteří lidé nejsou schopni dodržovat základní pravidla ať už našeho seriálu, nebo obecně slušného chování. Ať už je to tím, že se neseznámili s pravidly KPŽ, vědomě je porušují nebo se jim doma nedostalo patřičného vychování, vyjde to v konečném bilancování nastejno.

Projděme si problémy, které nás trápí, jeden po druhém.

1. Odhazování odpadků mimo vyznačenou zónu na trati
Odpadkové zóny jsou cedulemi přehledně vyznačeny v bezprostřední blízkosti občerstvovacích stanic, na začátku i na konci. Odhazovat odpadky kdekoliv jinde je přísně zakázané. Pořadatelé stojí na vytipovaných místech a kontrolují jezdce, dobrovolníci na trase monitorují kamerami nepatřičné chování závodníků, stejně jako Chytří traséři. V případě přistižení hrozí závodníkovi diskvalifikace ze závodu. Tým „kontrolorů“ jsme před Boleslaví byli donuceni výrazně posílit, protože příroda je něco, na čem nám opravdu záleží.



2. Odhazování odpadků v zázemí do trávy, zejména za stany a pod auta na parkovištích, místo vhození do připravených odpadkových pytlů.
Z toho, co jsme zažili v Dobřichovicích, nám je smutno ještě dnes. Dobrovolníci sbírali odpadky v trávě až do nočních hodin.

3. Nadávky a hrubé chování během dětských závodů
Když jsme si před dvěma roky chválili, že se k sobě návštěvníci a účastníci Junior Trophy začali chovat vzorově, měli jsme to zaklepat. Na obou uplynulých akcích jsme k naší lítosti opět byli svědky situace, kdy rodiče řvali na svou ratolest na trati nevybíravé nadávky. Chápeme, že i na amatérských závodech je vypjatá atmosféra, ale nejde přeci o život. Děti musí především cítit pohodu, podporu a důvěru. Právě to je motivuje k nejlepším výkonům.

4. Porušování pravidel silničního provozu a pravidel KPŽ
Každý cyklista je automaticky účastníkem silničního provozu a nezbývá mu, než dodržovat jeho pravidla. To, že helma je povinnou výbavou všech účastníků našich závodů snad nemusíme zdůrazňovat. Trápí nás ale další věc.
V Hustopečích si závodníci na čele zkracovali jízdu městem hned po startu neregulérním způsobem – jízdou po chodníku, kterou ohrožovali chodce. Od Mladé Boleslavi jsme se rozhodli starty monitorovat a případné hříšníky budeme nuceni potrestat po dojezdu do cíle anulováním jejich výsledku. Proto je nutné dávat po startu pozor, Boleslav a další závody startující z center měst k tomu přestupku přímo svádí…


5. Krádeže toaletního papíru z TOI TOI budek
Tento nám, normálním lidem nepochopitelný nešvar se rozmohl ve velkém od loňského roku. Na kolik korun vyjde jedno klubko „drahocenného“ papíru? 


Ne, nechceme vám kazit náladu před dalšími závody, jen chceme slušně upozornit na neplechy, které všechny slušné lidi trápí, a poprosit o spolupráci na jejich odstranění.

DĚKUJEME!

Tým organizátorů a pořadatelů závodů Kolo pro život

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé