Tipy na výlety a ochutnávky pramenů v okolí Karlovarského AM bikemaratonu České spořitelny 2018

Autor

Karlovy Vary lákají nejen na sobotní závody Kolo pro život, ale také na další cyklotrasy, spousty výletů a pamětihodností i další zajímavé prohlídky ve městě i v okolí. Naše tipy vznikly ve spolupráci s partnerem seriálu Kolo pro život, cestovní kanceláří CzechTourism a jejím projektem Česko jede. Nechte se inspirovat!

Tipy na výlety a ochutnávky pramenů v okolí Karlovarského AM bikemaratonu České spořitelny 2018

CYKLOTRASY, TURISTICKÉ TRASY

Trail Park Klínovec
Od jara 2016 je v provozu 22 km zpevněných flowtrailů odstupňovaných dle náročnosti. Je tady krásná příroda a fantastické výhledy do krajiny směrem na městečko Jáchymov. Trail Klínovec nabízí mimo jiné parkoviště zdarma a také další užitečné služby.

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/389-trail-park-klinovec

Naučná stezka Božídarské rašeliny
Výlet je vhodný i pro vozíčkáře nebo děti a maminky s kočárky. Božídarské rašeliniště je největší v Krušných horách a tato turistická trasa je dlouhá asi 3 km.
 Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/187-naucna-stezka-bozidarske-raseliniste

Drsné Krušné hory: záhada nacistické továrny
Pokud máte rádi netradiční výlety na kole spojené s tajuplnou návštěvou neobvyklých míst, jako je například továrna, pak určitě nebudete litovat, když zvolíte právě tuto trasu. Během cesty budete mít možnost shlédnout rozsáhlý důlní komplex v zaniklé obci Rolava, ke kterému byl v průběhu 2. světové války připojen zajatecký tábor. Míjet budete také továrnu Sauersack. Jedná se o obrovské betonové monstrum s ponurým komplexem, v rámci kterého si chvílemi budete připadat jako v hororu.

 Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/275-drsne-krusne-hory-zahada-nacisticke-tovarny

Okruh kolem Klínovce
Z Božího Daru vede okruh kolem Klínovce a to přírodní rezervací do Jáchymova a poté odtud přes Klínovec zpět na Boží Dar. Trasa je náročná především kvůli stoupání, převýšení dosahuje až 500 metrů.

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/184-okruh-kolem-klinovce
 

DALŠÍ TIPY

Vřídlo
Symbolem Karlových Varů bylo a je světoznámé Vřídlo. Gejzír horké minerální vody o 72 °C vystřikuje až do výšky 12 metrů. Pramen není jen symbolem Karlových Varů, ale především hlavním zdrojem vody pro všechna lázeňská zařízení. Začátkem roku proto karlovarští zastupitelé posvětili dlouho očekávanou rekonstrukci Vřídelní kolonády, která je v současnosti v havarijním stavu, stanovili rozsah a postup prací, jejich harmonogram a návrh financování. Zároveň vzniká odborný tým, který připraví architektonickou soutěž. Do té se může přihlásit i litinová replika, o které se hlasovalo v lednu v neúspěšném referendu. Držme tedy Vřídlu palce, aby se co nejdříve skvělo v novém.

 Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Vridelni-kolonada-a-Vridlo-v-Karlovych-Varech.aspx

Alžbětiny lázně
Přijďte se odreagovat a udělat něco pro své zdraví do Alžbětinských lázní. Jedná se o jednu z nejkrásnějších architektonických dominant Karlových Varů. Založena byla v roce 1906. Nabízí nejkompletnější lázeňskou proceduru, při které bývá využívaná léčivá vřídelní voda a rašelina.

 Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Alzbetiny-lazne-v-Karlovych-Varech.aspx 

Lanová dráha Diana
Pozemní lanová dráha byla vystavěna v letech 1911 - 1912 a v době svého zprovoznění byla nejdelší lanovkou v Rakousku-Uhersku. Celkem je dlouhá 417 m a dosáhne převýšení až 167 m. Kapacita vozu je 46 osob a vyrazit můžete z nástupní stanice Jelení skok, Výstupní stanice má krásné jméno Diana. Lanovka je tradičním a velmi oblíbeným dopravním prostředkem.

 
Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/lanova-draha-diana-v-karlovych-varech.aspx

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech
Kolonády byly vybudovány za účelem propojení pití vody s procházkami. V Karlových Varech je Mlýnská kolonáda tou největší a ukrývá celkem 5 pramenů: Skalní - 53 °C, Libuši - 62°C, Knížete Václava I. - 65°C, Knížete Václava II. - 58°C, Mlýnský - 56°C, Rusalku - 60°C. V roce 2006 se otevřela terasa Mlýnské kolonády, odkud je krásný výhled na historické centrum města. Prohlédnete si z ní 12 soch, vřídelní zlom - zdrojovou puklinu karlovarských pramenů, ze které prýští všechny léčivé prameny.

 Zdroj:http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/mlynska-kolonada-v-karlovych-varech.aspx

První pivní lázně Karlovy Vary - kde pivo teče proudem
První Pivní Lázně Karlovy Vary jsou velmi originální lázeňskou procedurou, která má pozitivní účinky na celý lidský organismus – prokazatelně zlepšuje obranyschopnost, příznivě působí na cévní soustavu, přispívá k uvolnění svalů a harmonizuje tělesné funkce.

 Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/prvni-pivni-lazne-karlovy-vary.aspx

 

100 LET OD VZNIKU ČESKOSLOVENSKA
V rámci oslav Společného století – 100 let od vzniku Československa – můžete na Státním zámku Stekník navštívit výstavu „Jak se češe do věrtele“. Tu ocení především milovníci piva nebo ti, kteří rádi zavzpomínají na chmelové brigády. Ty zachycují dobové fotografie, které byly posbírané samotnými pamětníky. Na výstavě se ale seznámíte i s tradicí pěstování a sběru chmele v regionu.

 Zdroje:https://spolecnestoleti.cz/node/145
http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/jak-se-cese-do-vertele.aspx

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé