VLS představí unikátní přírodu v bývalém výcvikovém prostoru Ralsko

Autor

V rámci posledního závodu seriálu Kolo pro život 2018, Ralsko MTB Tour České spořitelny (29. 9. 2018), vás partner závodu, Vojenské lesy a statky zvou do lokality, která je „vlajkovou lodí“ v otevírání bývalých vojenských lokalit veřejnosti.  

VLS představí unikátní přírodu v bývalém výcvikovém prostoru Ralsko

Poslední zářijovou sobotu uzavře 19. ročník seriálu Kolo pro život novinka – Ralsko MTB Toru České spořitelny. Závod se koná v nové cyklistické lokalitě v součinnosti s partnerem závodu, Vojenskými lesy a statky ČR, které v této oblasti hospodaří a snaží se v bývalém vojenském prostoru budovat pro veřejnost rekreační oblast spojující ochranu a obnovu přírody s kulturou i ekonomickým rozvojem.

 

Celá oblast Ralska s 696 metrů vysokou dominantou, po které se lokalita jmenuje, je z hlediska ochrany přírody mimořádně ceněna, její podstatná část byla vyhlášena Chráněnou krajinnou oblastí Kokořínsko – Máchův kraj. Zároveň je součástí soustavy Natura 2000. Klenotem Ralska je Národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala, tisícihektarové území pískovcových skal a strží, ale i mokřadů a lesů kolem Břehyňského rybníku. Jedná se o území, které je domovem celé řady vzácných rostlin a živočichů.

 

A právě v bezprostřední blízkosti tohoto přírodního ráje budou projíždět bikeři a bikerky 15. podniku MTB seriálu pro širokou veřejnost. Važme si pohostinnosti a vstřícného postoje orgánům ochrany přírody i VLS Mimoň a chovejme se, tak, abychom přírodní klenot nepoškodili a mohli se sem za rok vrátit! V CHKO více než kde jinde platí přísný zákaz odhazování odpadků mimo vyznačené zóny a občerstvování závodníků ze strany doprovodů mimo servisní zóny a proti regulím seriálu. Odhazování odpadků mimo ně je důvodem k okamžité diskvalifikaci závodníka. Dále žádáme řidiče, aby nevjížděli svými vozidly do zakázaných zón a mimo silniční komunikace.

 

VLS v zázemí závodu přichystaly stan lesní pedagogiky, kde se děti i dospělí zájemci hravou formou dozvědí informace o lesnictví či myslivosti VLS a pro ty nejmenší bude připravena tvořivá dílna. Účastníci sobotní akce se také mohou podrobněji seznámit s krajem mezi Ralsek, Děvínem a Bezdězem na speciálním stánku Geoparku Ralsko, kde budou přichystané tematicky zaměřené publikace, mapky a odpovědi na vaše zvídavé otázky. Určitě stojí za to seznámit se s krásami a zajímavostmi kraje blíže… Na stánku Geoparku Ralsko bude rovněž přítomen odborník na slovo vzatý - pan Polakovič z Krajského muzea vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově. http://www.emigrationmuseum.cz/o-projektu Právě do Brazílie totiž odešlo po druhé světové válce mnoho lidí z oblasti Ralska a velký počet se jich pak zase natrvalo vrátil zpět do milované domoviny nebo třeba na návštěvu.


Přijďte se dozvědět o Ralsku víc v rámci programu, který pro vás připravil partner letošního posledního závodu seriálu Kolo pro život! Nebojte se zeptat na všechny aktivity VLS v oblasti, na otázky myslivosti, lesní zvěře, ze světa rostlin, hospodaření v lese, budování cyklostezek a další….

 

Foto: VLS, Miloš Lubas

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé