Splněný sen: 17 000 kilometrů na kole a vidět syna na OH

Autor

Vidět na vlastní oči své dítě v akci na olympijských hrách, to je sen všech, kdo mají v rodině sportovce. Ostatně i na hrách v korejském Pchjongčchangu drželi palce sportovcům i jejich rodinní příslušníci. Ne každý, nebo spíš určitě žádný ale neabsolvoval tak tvrdou zkoušku jako Švýcar Guido Huwiler a jeho manželka Rita Ruttimannová, aby viděl v akci svého syna Mischu Gassera. Do Jižní Koreje totiž vyrazili už před rokem v březnu z rodného Oltenu na kolech a než dorazili do dějiště her, ujeli 17 000 kilometrů.

Splněný sen: 17 000 kilometrů na kole a vidět syna na OH

A cesta vedla do slova a do písmene přes hory, doly, řeky, lesy, … Překonávali i časová pásma, extrémně rozdílné teploty i nadmořskou výšku. Ale zvládli to a svého syna mohli podpořit přímo v akci. „Dorazit až sem a vidět se s naším synem, to bylo něco úžasného. Nemám slov. Jsme nesmírně šťastní, že jsme to dokázali. Fantazie,“ přiznal 55letý Švýcar.

„Můj táta je naprostý blázen. Jejich cesta do Koreje rozhodně není normální, ale táta prostě takový je,“ prozradil Mischa Gasser při setkání ve Phoenix Snow Parku, dějišti akrobatických disciplín. Za přihlížení otce a nevlastní matky těsně proklouzl kvalifikací do finále akrobatických skoků na lyžích, ale v něm se do bitvy o olympijské medaile nedostal.

 

Rozhodně pro něj ale mohl být otec a nevlastní matka svým výkonem obrovskou inspirací. Ti dva totiž během svého putování urazili oněch 17 000 kilometrů přes dvacet zemí. „Asi nejhůř nám bylo při cestě přes Pamír, kde jsme cestovali až ve výšce kolem 4 750 metrů nad mořem. Řídký vzduch, obrovské převýšení, nedostatek kvalitní stravy, bylo to hodně krušné,“ přiznal 55letý Guido.

Drsnou zkouškou byly i teplotní rozdíly. „Když jsme byli v jihovýchodní Asii, byly tam teploty přes třicet stupňů Celsia, ale když jsme dorazili do Pchjongčchangu, museli jsme se popasovat s teplotami deset až patnáct stupňů pod bodem mrazu. To bylo opravdu hodně těžké,“ přidala se o dva roky starší Rita.

Museli také poměrně zásadně měnit trasu. To proto, že během cesty Guido poměrně významně změnil svou vizáž a „ozdobil“ svou tvář nepřehlédnutelným vousem. A protože se odmítl oholit, nedostali víza do Číny. Proto přeletěli do jihovýchodní Asie, ale odtud do Koreje opět museli použít leteckou dopravu.

 

„Byl to náš sen dostat se až do dějiště olympijských her a vidět Mischu v akci na vlastní oči. Ale ten sen ještě neskončil. Chtěli bychom jednou na kolech objet celý svět,“ prozradila Rita. Po olympijské přestávce jejich cesta pokračuje po Koreji, odkud přeletí ještě do Japonska a potom se vrátí domů do Švýcarska.

„Rád poznávám svět právě takovým způsobem, vlastními silami v sedle kola,“ přiznal Guido Huwiler s tím, že už teď mají jasno, kam povede jejich příští cesta – tentokrát chtějí získat víza na cestu do Ruska, Mongolska a Číny. Ostatně za čtyři roky se uskuteční zimní olympijské hry v Pekingu. Tak proč si nedat znovu sraz se svým synem pod olympijskými kruhy?

Zdroj: Reuters
Zdroj foto: https://www.facebook.com/guido.huwiler

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé