Tři měsíce po amputaci nohy je Adrien Costa zpět na kole

Autor

Vaši žádost zašlete na podporu Kolo pro život nejpozději
5 dní před závodem. Připojte vaše dosavadní výsledky a
informace, které zdůvodňují vaši žádost o přidělení lepší
startovní pozice. O přidělení nebo nepřidělení se dozvíte
po zveřejnění startovní listiny. Divoké karty se přidělují
do prvního bloku v rozmezí str. č. 151 až 199 u trasy B a
2181 - 2199 u trasy C. Rozhodčí může na základě vlastního
uvážení přidělit i DK do jiného startovního bloku. V místě
závodu lze o DK zažádat v místě prezence.

Tři měsíce po amputaci nohy je Adrien Costa zpět na kole

Co se stalo?

Adrien Costa vlétl na cyklistickou scénu jako kometa. Už jako „náctiletý“ slavil člen týmu Hagens Berman Axeon skvělé úspěchy – jako první Američan v historii vyhrál v pouhých osmnácti letech Tour de Bretagne, vyhrál i etapy v závodech Tour of Utah a stal se nejlepším vrchařem na Le Rhône-Alpes Isère. Byl to i výborný časovkář. Stal se juniorským šampionem země v časovce a ve stejné disciplíně bral stříbro na juniorském mistrovství světa.

Naposledy jako cyklistický profesionál závodil v dubnu 2017, poté se totiž rozhodl opustit cyklistickou scénu, aby se věnoval jiným aktivitám. Vypověděl smlouvu s týmem Hagens Berman Axeon a začal studovat na Oregonské státní univerzitě cestovní ruch a outdoorové aktivity.

Letos na konci července přišel ale už zmíněný zlý okamžik. Při horolezeckém výstupu na Mount Conness v kalifornském Mono County mu uvolněný několikatunový balvan rozdrtil pravou nohu. Ve vážném a kritickém stavu byl dopraven helikoptérou do nemocnice, kde mu sice lékaři zachránili život, ale museli mu amputovat pravou nohu nad kolenem.

Costa, který byl v roce 2016 na stáži i v renomovaném cyklistickém týmu Quick Step, se ale ukázal jako velký bojovník. Pouhých jedenáct týdnů po těžkém úrazu se opět objevil v sedle kola i na cvičné horolezecké stěně. Necelé tři měsíce poté, co přišel o nohu! „Tenhle kluk mě vždycky zajímal, ale za posledních několik měsíců moje míra obdivu vystoupala na novou úroveň. Adriene, jsi borec,“ složil mu na Instagramu poklonu Chris Blevins, jeho bývalý parťák z týmu Hagens Berman Axeon.

Právě jeho bývalý tým odstartoval kampaň a založil fond, aby získal peníze, které měly pomoci Costovi při rehabilitaci a návratu do normálního života. K pomoci se připojila řada cyklistů a týmů, včetně Romaina Bardeta, Michaela Valgrena a Axela a Eddyho Merckxe. Během krátké doby se na kontě sešlo 128 000 dolarů.

„Na vlastní kůži jsem před několika měsíci poznal, jak křehké a nestálé jsou naše existence na zemi. Od té doby se mi ale dostalo tolik podpory a lásky, že si naplno uvědomuji, jak je život krásný. Díky,“ reagoval Adrien Costa na Instagramu s vděčností za nebývalou vlnu podpory v těžkých okamžicích jeho života. I to mu pomohlo k tomu, aby po pouhých jedenácti týdnech opět usedl na kolo.

Zdroj ilustračních foto: www.facebook.com/costadrien, www.instagram.com/christopherblevs/
Zdroj: www.welovecycling.com

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé