Ben Wiggins: S tímhle příjmením budu pod tlakem pořád

Autor

Táta je majitelem pěti zlatých olympijských medailí, vyhrál Tour de France, byl mistrem světa na silnici i dráze. Ať jde o umění nebo sport, synové slavných otců to měli a určitě vždy budou mít v jakékoliv branži těžké. Van der Poel, Merckx, Roche, Zabel, u nás třeba Kreuziger nebo Šimůnek. Zdaleka ne všem se podařilo překročit věhlas svých slavných tátů. A teď si vezměte, že se jmenujete Ben Wiggins a váš otec není nikdo jiný než Sir Bradley Wiggins. 

Ben Wiggins: S tímhle příjmením budu pod tlakem pořád

„Je jasné, že s tímhle příjmením to vždycky bude těžké. Všichni mě od začátku srovnávají s tátou,“ říká sedmnáctiletý Ben Wiggins, jehož otec v současné době působí jako expert Eurosportu při cyklistických závodech a v červnu příštího roku dorazí do Prahy v rámci L´Etape Czech Republic by Tour de France.

Stal se mistrem Evropy v bodovačce

Wiggins junior, nakonec stejně jako táta, kombinuje silnici i dráhu. Letos dosáhl prvního velkého úspěchu, když na dráze získal titul juniorského mistra Evropy v bodovačce. Na silnici závodí za tým Fensham Howes-Mas, který vede pro změnu otec elitního britského jezdce týmu Ineos Toma Pidcocka.

Ben Wiggins Bradley Wiggins
Ben Wiggins po boku otce, který právě vyhrál Tour de France 2012. Foto: profimedia (3x)

Mladý Wiggins dříve více koketoval s ragby, ale poslední dobou to na celé čáře vyhrává kolo. A svou sportovní budoucnost vidí právě v cyklistice. „Příští rok bych se rád stal juniorským mistrem světa v časovce, to je hlavní cíl,“ prozrazuje. „A moc mě láká i světový titul na dráze. Vím, že to je neskromné přání, ale člověk musí mít ty nejvyšší ambice a věřit ve své schopnosti,“ dodává Ben Wiggins.

Letos bylo jeho největším úspěchem na silnici druhé místo v časovce na britském šampionátu mezi juniory, na mezinárodní scéně spíš sbíral zkušenosti.

Kamkoli přijede, ať už na silniční nebo dráhový závod, všude ho okamžitě srovnávají s tátou. „Typologicky jsme docela podobní závodníci, ale říkají, že mám hodně společného i s dědou Garym (dnes již nežijícím někdejším australským profesionálem, otcem Bradleyho – pozn. red.). Táta byl dost hubený a já jsem ještě o něco vyšší. Ale na nějaká srovnávání je hodně brzy, jsem pořád mladý,“ říká Ben Wiggins.

Plánuje útok na světový rekord v hodinovce

„Když byl mladý táta, říkali mu, že nikdy nebude schopen konkurovat nejlepším vrchařům. No, a nakonec vyhrál Tour de France… V juniorském věku prostě nemůžete předpovídat, jaký závodník z člověka vyroste,“ snaží se bránit prognózám do budoucna.

Ben Wiggins se věnuje silniční i dráhové cyklistice.
Ben Wiggins se věnuje silniční i dráhové cyklistice.

„Teď to mám tak, že chci být úspěšný na všech frontách. Sním o vítězství na Flandrech, na Roubaix, o titulu mistra světa, žlutém dresu na Tour de France. Uvidíme, jestli se některý z mých snů naplní, ale dám do toho všechno. Morálka mi rozhodně nechybí, tak mě nepřestávejte sledovat,“ tvrdí s úsměvem syn slavného otce.

Příští rok bude ještě závodit jako junior a rád by se v závěru sezony pokusil i o světový rekord v hodinovce kategorie U19. „Myslím, že je to v mých silách,“ dodává velký fanda fotbalové Liverpoolu, což zdědil po svém otci.

Ben Wiggins v dresu mistra Evropy
Ben Wiggins v dresu mistra Evropy v bodovačce. Foto: instagram Ben Wiggins

Co všechno po něm zdědil jako cyklista, napoví možná už příští rok. S příjmením Wiggins bude na očích úplně všude, až do konce kariéry. „Vím, že všechno záleží jen na mně. Táta je mým velkým vzorem i rádcem a teď jde o to, jestli se mu budu schopen přiblížit nebo ho dokonce překonat. Chci se o to pokusit…“

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest