Z lídra domestikem. Chybí mi měsíc tréninku, říká Martin Stošek před Cape Epic

Autor

Vypracoval se v týmovou jedničku. Martin Stošek je v Česku nejlepším maratoncem a rovněž ve formaci Canyon Sidi MTB patří ke klíčovým mužům. Vrcholem první části jeho sezony měl být Cape Epic. Jenže do etapového závodu dvojic v Jihoafrické republice odstartuje po boku Petra Vakoče jako podpora kolegů. „Chybí mi měsíc tréninku,“ vysvětluje třicetiletý český reprezentant.

Z lídra domestikem. Chybí mi měsíc tréninku, říká Martin Stošek před Cape Epic

Martine do závodu vyrazíte s Petrem Vakočem se startovním číslem devět jako záložní tým připravený podporovat týmové kolegy Andrease Seewalda a Marca Stuzmanna. Co zapříčinilo takové rozdělení pozic?

Během zimy jsem byl třikrát nemocný. Jednou deset dnů, dvakrát skoro čtrnáct dnů. V součtu jsem vynechal měsíc tréninku. Už jsem ve velmi dobré formě a do maxima mi chybí pouze pár procent. Ale Andreas s Marcem jsou určitě větší adepti na stupně vítězů.

Byla ve hře i varianta, že v Jihoafrické republice vůbec nepojedete?

Ne. Ani v jednom případě nešlo o nějaké těžké onemocnění. Jenom to prostě vyšlo špatně časově. Pochopitelně jsem se vše snažil řešit, byl jsem na odběrech. Jediným závěrem bylo, že i lidem bez tak extrémního zatížení jako je cyklistický trénink se onemocnění vrací.

Martin Stošek
Martin Stošek pojede Cape Epic 2024 po boku Petra Vakoče (vlevo). Foto: canyon sidi mtb

Cape Epic pojedete s Petrem Vakočem poprvé. Jak funguje vzájemná chemie na kole?

Už jsme společně absolvovali etapový závod v Andalusii. Zvykli jsme si na sebe a myslím, že jsme se skvěle doplňovali. V prologu jsme jeli velmi dobře. Během první etapy jsem si vybral menší krizi, druhá etapa byla výborná a během čtvrtého dne nás přibrzdil větší defekt. Do ideálního stavu moc nechybělo. Petr má ze silnice skvělý tah na rovinách a má výborný start, což je na Cape Epic nesmírně důležité. Já jsem zase maličko silnější v technice a prudkých kopcích. Oba pak podle mého máme velice dobrý cit na čtení závodu i soupeřů. Naše výkonnost je hodně podobná, trénovali jsme společně už přes dva roky, takže jsme si vážně sedli.

Za normální konstelace by Martin Stošek na startu Cape Epic figuroval v prvním týmu. Nejste naštvaný, že vás nemoc připravila o šanci bojovat o vítězství?

Je to realita.  Jak zima postupovala a já byl opakovaně nemocný, bylo mi to líto. Uvědomoval jsem si, že nebudu na Cape Epic stoprocentní. Ale musel jsem se s tím smířit. Výpadek byl vážně veliký. Nemá smysl se tím užírat. Také jsem mohl být třeba zraněný a vůbec v Africe nestartovat. Myslím, že je super, když můžeme v rámci našeho týmu Canyon Sidi poskládat dva týmy. Těším se, že nebudu pod takovým tlakem. A nikde není napsáno, že máme s Petrem zakázáno závodit.

Výkonnost jezdců vašeho týmu je hodně podobná. Existuje scénář pro případ, kdy se první formaci nebude dařit ideálně?

Rozhodně nebudeme závodit mezi sebou. Neexistuje, abychom tříštili síly. Navíc na Cape Epic jeden špatný den neznamená konec nadějí na dobré umístění. Závod je hodně dlouhý. Minulý rok jsem se těšil na vítězství. A dojeli jsme pátí. Letos jsem připravený s Petrem Vakočem poskytnout veškerou podporu prvnímu týmu. Bude to role, v které jsem nikdy nebyl, ale i tak se těším.

Martin Stošek
Martin Stošek absolvoval v rámci přípravy i přes zdravotní trable závod ve Španělsku. Foto: canyon sidi mtb

Pojede čtvrtý Cape Epic v sedle kola. Když si vybavíte první účast a promítnete si startovní listinu letošního ročníku, je cesta k úspěchu složitější?

V minulosti, když byly v rámci žebříčku UCI jednotné body pro maraton i cross country, startovalo v Africe více plnohodnotných týmů z cross country. Dnes jsou sestavy jiné. Špička je otevřenější a závod bude určitě zajímavější.

Proměnil se za čtyři roky i charakter trasy závodu?

Určitě je zahrnuto méně širokých šotolinových cest. Trend směřuje spíše k trailům, které jsou hodně jezdivé. Jsou uměle vytvořené, ale současně jsou zábavné a hravé. Třeba ve Španělsku je to hodně drsné, extrémně kamenité a těžké. Tady je techniky určitě hodně, ale není tak záludná a krkolomná.

Titulní foto: canyon sidi mtb

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé