Češi ve World Tour: Hirt a Štybar v nových týmech, Vacka i Bittnera čeká první ostrá sezona

Autor

Už to vypuklo! Letošní silniční sezona na nejvyšší úrovni World Tour odstartovala v Austrálii. Sice bez českých závodníků, ale dva z nich půjdou do akce, co nevidět. Konkrétně Jan Hirt a Mathias Vacek v Argentině na etapovém závodě Vuelta San Juan. Kdo všechno změnil před novou sezonou dres? Kde podepsali Češi ve World Tour? Co je čeká? A koho vlastně uvidíme na nejvyšší úrovni? Jaké zastoupení má Česko ve druhé nejvyšší divizi v prokontinentálních týmech? Celkem se jedná o dvanáct mužů.

Češi ve World Tour: Hirt a Štybar v nových týmech, Vacka i Bittnera čeká první ostrá sezona

Jan Hirt začne s Evenepoelem

Jan Hirt slaví v sobotu 32. narozeniny a začíná novou misi jménem Soudal – Quick Step. Před mnoha lety, konkrétně v roce 2014, působil v jeho farmě s názvem Etixx, do prvního týmu ve WorldnTour se oklikou přes CCC, Astanu, nebo Intermarché-Wanty-Gobert dostal až nyní. Je to pro něj nová výzva.

Určitě dostane prostor na vlastní výsledky, ale tým ho bral i jako zkušeného borce se startem na deseti Grand Tour a excelentního vrchaře, aby dokázal pomoci mj. největší hvězdě, Belgičanu Evenepoelovi. Hlavně na Giro d´Italia, které by měli jet oba. Hirt byl minulý rok pod Apeninami šestý, Remco Evenepoel jel Giro jen jednou v roce 2021, ale nedokončil.

Jan Hirt
Jan Hirt

„Jako tým bychom na Giru rádi zaútočili na celkové vítězství a budu se snažit udělat maximum, abych ke splnění tohoto cíle přispěl,“ řekl Hirt. Původně chtěl jet na vysokohorské soustředění do Kolumbie, které se mu v minulosti osvědčilo, ale tým chtěl, aby startoval s Evenepoelem a spol. na závodě Vuelta San Juan v Argentině, který začíná v neděli.

Český cyklista by měl jet poté jako lídr únorový závod Kolem Ománu, kde vloni nenašel přemožitele, v dalším programu, který se může měnit, má zatím Katalánsko (znovu s Evenepoelem) a Giro.

V Quick Stepu se Hirt po letech znovu sejde s krajanem Josefem Černým, s nímž už kdysi společně působil několik sezon v týmu CCC. Černý začíná v belgické stáji už třetí rok a ten letošní by měl odstartovat lednovými jednorázovkami na Mallorce.

I Mathias Vacek jede San Juan

Mathiase Vacka čeká první celá sezona ve stáji Trek-Segafredo, kam už nastoupil minulý rok v srpnu jako tzv. stážista.

Teď už je stoprocentně plnohodnotným členem americké worldtourové stáje, kde se prvním rokem bude hlavně učit po boku hvězd typu Mollemy, Gallopina, Stuyvena nebo Pedersena. Ale tým dobře ví, co v loňském vicemistrovi světa i Evropy do 23 let je, takže mu určitě dá i prostor, aby v nějakém závodě zkusil jet na sebe.

Stejně jako Hirt, i Vacek začne sezonu v Argentině. Už v závěru loňského roku tvrdě trénoval ve Španělsku, dokonce ani neodcestoval domů na Vánoce, aby nevyšel z rytmu. Je dost pravděpodobné, že hned na prvních závodech může ukázat něco velkého.

Zdeněk Štybar bude ladit na klasiky

Zdeněk Štybar změnil v silniční kariéře dres vůbec poprvé. Po dlouhých 12 letech v Quick Stepu zamířil do australské stáje Jayco AlUla, která vloni fungovala jako BikeExchange-Jayco.

V závěru roku zkusil několik cyklokrosových závodů, s čímž nový tým neměl problém. Od října do 8. ledna jich bylo celkem 11. I kvůli tomu, že ho moc láká mistrovství světa v Táboře 2024. Ovšem letošní světový šampionát v Hoogerheide zavrhl a nejel už ani mistrovství republiky. Přednost dostala další část přípravy s novým týmem na silniční sezonu.

Prvním velkým vrcholem sezony pro něj budou kostkové klasiky. V plánu má všechny největší včetně Flander i Roubaix. A dobře ví, že od dobrých výsledků se bude odvíjet i jeho další možná budoucnost v týmu, kde podepsal roční kontrakt. V sedmatřiceti letech má zkušeností na rozdávání a tým toho chce využít. Na klasikách bude určitě patřit k lídrům.

Pavel Bittner v prvním týmu DSM

Je mu dvacet jako Vackovi, a i on patří mezi největší talenty české cyklistiky za poslední roky. Po roce a půl v development teamu DSM si juniorský vicemistr Evropy z roku 2020 a šestý muž z loňského MS kategorie U23 Pavel Bittner vysloužil dvouletou smlouvu v prvním týmu, kam už nastoupil vloni od 1. srpna jako stážista.

Výborný sprinter, jehož doménou by měly být klasiky, se bude hlavně učit a rozkoukávat ve světě velké cyklistiky, ale určitě dostane i on šanci, aby se v některých menších závodech ukázal. Učitele bude mít skvělé, mj. Bardeta, Degenkolba a další.

Pavel Bittner
Pavel Bittner v barvách formace DSM. Foto: Michal Červený

Cestu Pavla Bittnera přes tým nadějí DSM následují Milan Kadlec a Adam Seeman, kteří mají podepsáno na dva roky a je jen na nich, zda budou kopírovat krajana. Podobně to udělal i Jakub Ťoupalík, jenž odešel do kontinentální stáje EF Education-NIPPO Development Team, farmy velkého worldtourového týmu.

Michal Schlegel má v Caja Rural dva krajany

A jak jsou na tom Češi v prokontinentálních týmech, tedy pomyslné druhé divizi? Michal Schlegel se těší na svou druhou sezonu ve španělské stáji Caja Rural – Seguros RGA, ale pro letošní rok k sobě dostal dva krajany: sprintery Daniela Babora z Elkov Kasper a Tomáše Bártu, jenž přišel z ATT Investments.

„Tým byl dosud stavěný spíš na těžší závody. Neměl skoro žádné sprintery a chtěli se posílit na hromadné dojezdy,“ vysvětlil Babor, který do sezony skočí už koncem ledna tradičními jednorázovkami na Mallorce a v únoru by měl jet etapový závod Kolem Algarve. Schlegel a Bárta mají v programu na úvod na konci ledna jednorázový závod v Marseille.

Petr Kelemen
Petr Kelemen pojede už druhou sezonu v barvách týmu Tudor, který povýšil na prokontinentální úroveň.

Ve Španělsku bude nadále působit i Vojtěch Řepa, jehož čeká už třetí rok v týmu Equipo Kern Pharma. Vloni se s ním dostal až na Vueltu, v červnu zajel velmi dobře závod Kolem Slovinska, kde skončil pátý. Řepa je v týmu jedním ze tří cizinců, zbylých 19 cyklistů jsou Španělé.

Angažmá v italské stáji Corratec našel Karel Vacek, starší bratr Mathiase, který vloni působil v rakouské stáji Tirol KTM.

Čerstvý vicemistr republiky v cyklokrosu Matyáš Kopecký má i na letošní rok podepsáno v americkém pro-konti týmu Novo Nordisk, úřadujícího mistra republiky v silničním závodě U23 Petra Kelemena budeme vídat v dresu švýcarské stáje Tudor Pro Cycling.

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest