Dětská helma. Jak vybrat správný model?

Autor

Dětská přilba, respektive její výběr bývá tvrdý oříšek. Malí cyklisté často při zkoušení nespolupracují, dožadují se konkrétní barvy nebo rovnou prohlásí, že v helmě jezdit nebudou. Přesto je dobré zachovat chladnou hlavu a koupi neuspěchat. Jenom správně zvolený model poskytne maximální ochranu.

Dětská helma. Jak vybrat správný model?

Zorientovat se v dnešní nabídce typů dětských přileb je pro rodiče výzva. Naštěstí existuje pár základních rad, které k ideálu spolehlivě dovedou. Samozřejmostí by u všech prodávaných modelů měla být certifikace příslušnou normou EN 1078 – Přilby pro cyklisty a pro uživatele skateboardů a kolečkových bruslí. Dál už úspěch závisí především na volbě správné velikosti a vhodného tvaru – při pádu totiž nejefektivněji chrání ta přilba, které nejlépe sedí na hlavě.

 Základní vodítko: velikost

Velikost přilby je určena obvodem hlavy. Nejmenší mají okolo 45 cm, na druhé straně nabídka přechází do juniorských a „dospělých“ modelů. Obvod hlavy ale nic nevypovídá o jejím tvaru, takže zvláště u dětských helem doporučujeme vyhnout se e-shopům a výběr provést na prodejně.

Dětská helma
Dětská helma je podle zákona povinnou výbavou malých cyklistů. Foto: kolopro.cz

Cílem je najít přilbu, která pohodlně dosedne na hlavu a po stažení upínacím mechanizmem zůstane v ideální „vodorovné“ pozici, nebude tedy sjíždět do čela ani do týla. Ideálně většinou pracují upínání ovládaná otočným kolečkem, ale není důvod bránit se ani jinému systému, pokud funguje a dobře se s ním manipuluje. Už i u dětských přileb se setkáte s výškovou regulací upínání, kde můžete nastavit polohu mechanizmu na týlu. V závislosti na tvaru hlavy to může a nemusí být výhoda.

Po jemném dotažení upínání musíme zkontrolovat, zda přilba není příliš malá – zda má dítě prostorovou rezervu v oblasti spánků a týlu, nebo zda není příliš velká – zda se při kývání hlavou neposouvá. Pokud je mezi hlavou a korpusem mezera a helma zároveň dobře drží, nemusí to být na škodu, alespoň s dítětem nějaký čas poroste. Pokud je ale mechanizmus stažen úplně „nadoraz“, zkuste raději menší velikost. Nejste-li si ani potom tvarem přilby jisti, vyzkoušejte jiný model nebo jiného výrobce, někdy je potřeba hledat déle.

Barva víc než technologie

Máte-li správný tvar, nastavení pásků by již měla být hračka. Přezka pod bradou nesmí být příliš utažená. Ale nesmí být ani tak volná, aby v případě pádu dovolila sklouznutí helmy z hlavy. Jako kompromis se často uvádí takzvané pravidlo dvou prstů. Přezka by měla být stažená jen do té míry, aby dovolila zasunutí dvou prstů mezi pásky a bradu.

Cyklistická přilba
Dětská přilba má už stejně jako varianta pro dospělé technologii BOA koleček pro snadné upnutí. Foto: Michal Červený

Výrobci přileb jsou si dobře vědomi, že pro malé cyklisty je barva důležitým kritériem, a tak většinou nabízí mnoho různých provedení. Rozhodně je lepší s dítětem výběr konzultovat a koupit přilbu, která se mu líbí. Pravděpodobně si tím později ušetříte hodně nervů. Z pohledu bezpečnosti je samozřejmě lepší upřednostnit výraznou signální barvu. Ale pokud je soupeřem přilba s postavičkami z oblíbené pohádky, bývá vítěz jasný.

Dětská helma: volte technologii InMold

Při výběru konstrukce doporučujeme klást důraz na již zmíněnou kvalitu a nastavitelnost upínacího mechanizmu a řemínků. Zároveň bychom upřednostnili odolnější technologii InMold (polystyren vstřikovaný do skořepiny) před lepeným spojením. Dětské přilby čelí nevybíravému zacházení a pevnější spojení polystyrenu a polykarbonátu je výhodou.

Zajímavou alternativou k cyklistickým modelům jsou helmy na skateboard či inline brusle. Typický je pro ně kulatý tvar a menší množství větracích otvorů. V průměru bývají o něco těžší, ale není to pravidlem. Pokud se dítě věnuje také těmto aktivitám, nebojte se použít skateboardovou přilbu i na kole.

Už i u nejmenších přileb se setkáte se systémem MIPS a jeho odvozeninami. I tady startují závody výrobců o nejvyšší počet větracích otvorů a nejnižší hmotnost. Samozřejmě platí, že lehkost a vzdušnost je výhodou a přítomností MIPS rozhodně nic nezkazíte. Na druhou stranu děti zpravidla nedosahují takových rychlostí jako výkonnostní sportovci. Ani jejich fyzické vypětí nebývá takové, jaké vidíme v tropických etapách na Tour de France, takže se dá říci, že význam pokročilých technologií roste až s věkem a cyklistickými dovednostmi.

Většinou až u starších dětí rodiče přemýšlí, zda zvolí městský či spíše trailový model, nebo dokonce přilbu s chráničem čelisti (integrální helmu). Pro cyklistické začátky je podstatné najít přilbu, která správně sedí a kterou si dítě bude rádo nasazovat na hlavu.

Tomáš Bábek vyměnil kolo za kancelář: Nejhorší by bylo sedět a kopat se do zadku
Autor

Málem nepřežil střet s vozidlem při tréninku. Když se dostal z nejhoršího, lékaři se jen vysmáli jeho plánu návratu ke kariéře profesionálního cyklisty! A přece se Tomáš Bábek postavil osudu a dokázal se vrátit. Na nejvyšší úroveň. Získal dva tituly mistra Evropy, startoval na olympiádě, oslnil na dráze v Japonsku. V zimě ukončil kariéru. A hned se vrhnul do práce ve stavebním průmyslu, který vystudoval. „Nechtěl jsem sedět doma a hrabat se ve vzpomínkách,“ vysvětluje čtyřiatřicetiletý borec.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé