Domácí trénink pro cyklisty: jak se stravovat?

Autor

Při domácím tréninku je potřeba k cyklistické stravě přistupovat trochu jinak. Stejně jako se liší intenzita a délka vašeho tréninku, mění se i nároky těla na energii a tekutiny. Poradíme vám, jak a čím doplňovat energii při krátkých, ale i velmi intenzivních domácích jízdách na trenažéru a co udělat pro správnou regeneraci.

Domácí trénink pro cyklisty: jak se stravovat?

Domácí jízdy jsou perfektní příležitost vyzkoušet si systém stravování, který používají i profesionálové. Princip je jednoduchý, vstřebaná energie by měla odpovídat náročnosti daného tréninku.

Co to znamená v praxi? Pokud si jdete například jen na 20-40 minut vytočit nohy v lehkém tempu, tak vám bohatě postačí voda a energii doplníte bez problémů až s dalším jídlem dne. Je to dobrá příležitost zkusit si třeba jízdu na lačno před snídaní v pohodlí domova. Pokud ale naopak plánujete intenzivní trénink delšího trvání, tak je potřeba myslet na dostatek paliva, zejména v podobě sacharidů.

Příprava jako na časovku

Jak jsme si ukázali v předchozích dílech seriálu, domácí trénink je specifický zejména v tom, že na trenažéru nemáte žádné pauzy – žádné zastávky na semaforech, žádné sjezdy, zatáčky, ani jízdu v balíku. Tvrdý domácí trénink nebo závod se proto velice podobá klasické časovce a podobně je potřeba přistupovat i k výživě.

Na časovku nebo intenzivní trénink, který bude trvat 45-90 minut pak probíhá příprava následovně. Přibližně 2-3 hodiny před zahájením si dáte poslední běžné jídlo. Mělo by být bohaté na sacharidy, pokud je to snídaně, tak například ovesná kaše s ořechy a ovocem. Pokud je to oběd, tak je dobrou přílohou například rýže. Poté přibližně 60 minut před začátkem je čas ještě na svačinu v podobě rychlých sacharidů, což může být kousek ovoce nebo energetická tyčinka.

Při samotném tréninku je nejlepší vyhnout se tuhému jídlu, které by zatížilo zažívání a připravilo by vás o část výkonnosti. Stačí si připravit isotonický nápoj, který dodá krom iontů také nějaké snadno vstřebatelné sacharidy v tekuté podobě.

Pokud takto intenzivní tréninky v plánu nemáte nebo chcete odjet doma i něco delšího přes 2 hodiny, tak je určitě vhodné zařadit i nějakou svačinu na kole. Vezměte si energetickou tyčinku, banán nebo sendvič. Cokoli, na co je vaše tělo zvyklé. A vezte si ji v zadní kapse dresu, pomůže to udělat domácí jízdu věrohodnější.

A co jíst po tréninku?

Pokud jste absolvovali velmi dlouhý nebo intenzivní trénink, tak je vhodné po tréninku dostat do těla přibližně 20 g bílkovin pro nastartování regenerace. Hodí se třeba tvaroh, šunka či přímo proteinový prášek.

Kratší a lehčí trénink však nevyžadují speciální výživu. Nejdůležitější částí po absolvování tréninkové jednotky je v každém případě správné doplnění tekutin.

Více potu vyžaduje více pití

Při domácím trénování myslete také na hydrataci. Doma vás nebude ochlazovat proudící vzduch jako venku, a i s dobrým ventilátorem vedle kola se pravděpodobně zpotíte víc než jindy. Vybavte se proto větším množstvím tekutin, než jste zvyklí. Profesionálové vypijí 500 až 1000 ml za hodinu v sedle!

Mathieu van der Poel se občerstvuje během závodu v cross country. Foto: Michal Červený
Mathieu van der Poel se občerstvuje během závodu. Foto: Michal Červený

Teď už vám v domácím tréninku nic nebrání a máte skvěle nakročeno zahájit další sezonu v lepší fyzičce, než ve které jste tuto zakončili.

Text: We Love Cycling

Jak nejlépe hubnout? Základem je strava, pomůže i kolo
Autor

Asi každý, kdo se pere s nadbytečnými kily, chce zhubnout a snížit svou hmotnost, nejspíš také přečetl nepřeberné množství článků na tohle téma. Některé byly smysluplné více, jiné méně, jedna zaručená dieta končila v okamžiku, kdy startovala druhá. Jen ta kila nechtěla dolů tak rychle, jak bychom si přáli.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé