Ideální snídaně cyklisty

Autor

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Ideální snídaně cyklisty

Sacharidů při snídani se nezříkejte

Jakkoliv se vyhýbáte při normálním režimu sacharidům, pokud se chystáte prožít několik hodin nebo dokonce celý den na kole, vůbec se nebojte patřičné porce glykogenu, respektive cukru.

Snídani byste měli naplánovat přibližně devadesát minut před cyklistickou jízdou. Opět záleží na každém jednotlivci, někdo potřebuje na trávení potravy až dvě hodiny, jinému stačí šedesát minut. Pokud vyrazíte v okamžiku, kdy polknete poslední sousto, neriskujete jen žaludeční trable na prvním kopci, ale dost pravděpodobně přijdou veškeré čerstvě doplněné hodnoty nazmar, neboť tělo bude vyžadovat nebývale vysoké množství krve ke zpracování potravy a svalům se nebude dostávat potřebné množství kyslíku.

Před lehkou jízdou ovesná kaše i pečivo  

Do plánování snídaně by se měl promítnout i charakter jízdy, kterou hodláte absolvovat. Jinou podobu stravy vyžaduje lehká rekreační jízda kupříkladu s dětmi a pochopitelně zcela odlišnou skladbu by měla mít snídaně před dlouhou tréninkovou jízdou, kdy plánujete zůstat v sedle kola i tři a více hodin.

V případě lehké cyklistické jízdy by při snídani na stole neměly chybět ovesné vločky, kukuřičné lupínky, celozrnné pečivo, nízkotučné mléko. Podle libosti a návyků každého jednotlivce je možné si dopřát ovesnou kaši, kterou lze oživit kupříkladu piškoty či rozinkami. Ani ti, jimž dělá trávení mléka problém, by měli hladovět. Alternativ je dostatečné množství.

Samozřejmostí při snídani je ovoce, neboť vitaminy by měly být součástí jídelníčku každého člověka, cyklistu nevyjímaje. Jestliže si chcete dopřát nějakou pomyslnou sladkou tečku důležitou hlavně pro mysl, nezříkejte se jí. Croissant plněný čokoládou nebo sladký koláč je vítaný. Podle libosti je možné dopřát si celozrnné pečivo s medem nebo marmeládou. Neodříkejte si ani tvrdé sýry, které jsou zdrojem bílkovin, nebo šunku. 

Pozor na zeleninu a anglickou snídani

Chutě každého cyklisty jsou rozmanité, a tak se nekladou meze tvořivosti a fantazii. Odborníci však rozhodně nedoporučují větší objem vlákniny v podobě zeleniny, neboť by mohla v žaludku vyvolávat nepatřičný tlak, který povede ke snížení výkonu.

Rovněž vejce se slaninou pro mnohé cyklisty v době před jízdou představují zlo, ale opět platí, že každý by měl dbát hlavně na vlastní zvyky. A pokud se vám na začátku dne osvědčila kupříkladu vaječná omeleta, nijak se neomezujte.

Jestliže se chystáte na kole „polykat“ větší porci kilometrů, nebojte se i během ranního hodování přiměřeně odvázat. Své místo pak na stole rozhodně mají kupříkladu palačinky se sirupem či lehce potřené nutellou, jež si můžete „dochutit“ pomerančem nebo banánem nakrájeným na plátky.

 

Pokud vyrážíte za kilometry v sedle kola z přechodného domova v podobě hotelu či penzionu, většinou je nabídka při snídani hodně pestrá. Mějte pak na paměti, že nejde o soutěž v množství zkonzumovaných potravin. Jestliže se „nafutrujete“ zcela bezhlavě, cyklistika se promění v utrpení. Okusit lokální snídaňové speciality lze postupně v rozpětí několika dnů, aniž byste následně při podlehnutí návalu chutí museli odepsat celý den v sedle. 

Pomůže voda i nápoj s vysokým glykemickým indexem

Co se týče tekutin, je při snídani vhodný ředěný džus či hořký čaj. Ideálem je pak čistá voda bez bublinek. Samozřejmě si můžete dopřát i kávu, která pro řadu lidí představuje patřičné „nakopnutí“, avšak větší přísun kofeinu může znamenat i výraznější ztrátu tekutin z těla, což v konečném důsledku snižuje výkon.

Pokud je forma vašeho tréninku přeci jen propracovanější, je vhodné během pěti až deseti minut před startem jízdy dopřát tělu látky s vysokým glykemickým indexem v podobě nápoje. Ideální jsou renomované výrobky značky Nutrend, které používá kupříkladu i bikový olympijský šampión Jaroslav Kulhavý.

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé