Při náročném výkonu nestačí pít vodu. VODA versus IONTOVÝ NÁPOJ

Autor

Správně zvolený pitný režim při tréninku nebo závodě je jednou z nejdůležitějších činností, na kterou byste se měli soustředit. Voda je základ pro hydrataci organismu, ale při fyzické aktivitě je třeba dodávat i ztracené ionty ve správném poměru, a v tomto nám pouze čistá voda nepomůže.

Při náročném výkonu nestačí pít vodu. VODA versus IONTOVÝ NÁPOJ

Pitný režim při sportu
To, že pitný režim je zcela zásadní pro správné fungování našeho těla, víme všichni. Obzvláště sportovci by pak měli dbát na správnou hydrataci již několik dní před samotným výkonem. V den závodu se doporučuje vypít 500 - 600ml vody nebo sportovního nápoje a dalších cca 200ml pár minut před výkonem, během výkonu je pak vhodné doplňovat tekutiny minimálně každých 20 minut. Zajímavým faktem je, že dehydratace snižuje výkon.
Již 1% úbytek tělesných tekutin zhoršuje fyzickou výkonnost. Deficit 5 % ji sníží dokonce až o 30 %! Dehydratace také snižuje schopnost těla zbavovat se tepla. Jak na to?


 

Rozšířený způsob – voda

V každém stravovacím režimu je voda důležitou a nezbytnou součástí. Ale i během dne se doporučuje střídat formy tekutin z důvodu doplnění minerálních látek nebo doplnění účinných látek prostřednictvím čajů. Když se budeme bavit o hydrataci v souvislosti s nízkou fyzickou aktivitou, pak může být voda dobrou volbou. Při fyzické aktivitě přesahující 60 minut je však třeba dodávat i ztracené ionty ve správném poměru, a v tomto nám pouze čistá voda nepomůže.
Při nedostatku minerálních látek pak může docházet ke svalovým křečím. Čistá voda se také vstřebává pomaleji ve srovnání s některými sportovními nápoji, a tím naše tělo hydratuje pomaleji.

Námi doporučovaný způsob – ISODRINX
Hydratací bychom měli zároveň doplnit ztrátu iontů způsobenou pocením. Lze říci, že čím vzrůstá intenzita a doba trvání fyzické zátěže, tím je užívání sportovních nápojů vhodnější. Isodrinx představuje ideální hydrataci s vysokým obsahem rychle vstřebatelných sacharidů, vitamínů a sodíku. Můžete jej použít jak pro isotonické, tak i hypotonické ředění. Dávka 35 g = 500 ml isotonického nápoje a dávka 35 g = 750 ml hypotonického nápoje.


Obsahuje potřebné elektrolyty, směs deseti vitamínů a zvýšený obsah sacharidů, které napomáhají k obnovení normální funkce svalů, obnovení glykogenu. Navíc roztoky sacharidů a elektrolytů zvyšují absorpci vody během fyzického cvičení.


Připravili jsme pro vás vhodné balíčky produktů Nutrend na různé druhy tréninků a závodů. Podívejte se do registrace a nezapomeňte si objednat na vybraný závod Kola pro život. 


Nezapoměňte také kouknout na video, které jsme pro vás připravili. 

Rozbíjíme zažité mýty o výživě cyklistů – OPLATEK versus ENERGY BAR
Autor

To, co si dáte před startem, může ovlivnit celý váš výkon. Plněné a polévané oplatky mají vysoký obsah tuků, jiné vysoký podíl vlákniny, což při sportovní aktivitě může způsobit značné střevní problémy. Také vysoký glykemický index může vést až k nežádoucí hypoglykémii.

Pokračovat ve čtení

NUTREND

Autor NUTREND

Již více než čtvrt století je společnost NUTREND synonymem úspěchů a trvalého růstu. I dokladem toho, že česká firma může dobýt svět. NUTREND je leader na trhu s produkty sportovní výživy a potravinami pro aktivní životní styl.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé