Rozchod byl cestou k úspěchu! Česká kolová má naději na medailovou budoucnost

Autor

Pětadvacetkrát slavilo Česko titul z mistrovství světa! Téměř tři desetiletí před sametovou revolucí byla kolová pod nadvládou tuzemských reprezentačních dvojic. Následoval, až na tři výjimečné roky, dlouhý půst. Nyní se však zdá, že u nás kdysi mimořádně populární sport, čekají žně. Radek Adam a Tomáš Horák prožili sezonu, která je nadějí na změnu poměrů.

Rozchod byl cestou k úspěchu! Česká kolová má naději na medailovou budoucnost

„Před startem sezony jsme si ani ve snu nepomysleli, že bychom mohli dosáhnout takových úspěchů,“ přemítá Tomáš Horák. S parťákem se letos stali při debutu mezi tuzemskou elitou nejmladšími vítězi extraligy kolové v její historii. Senzačně skončili čtvrtí na MS a přidali stříbro na turnaji světového poháru v Hähnleinu. Při finále světového poháru pak na domácí palubovce ve Zlíně obsadili šestou příčku.

„Měli jsme ve skupině úřadující mistry světa z Německa. A také světové šampiony z let 2017 a 2021. Upřímně, konkurence na finále světového poháru je větší než na mistrovství světa, kam může každá země poslat jenom omezený počet týmů,“ vysvětluje Radek Adam.

Tomáš Horák studuje, Radek Adam je živnostník

Od poloviny šedesátých let minulého století do roku 1988 tehdejší Československo drtilo svět při každé bitvě o duhové trikoty. Bratři Jindřich a Jan Pospíšilové jen čtyřikrát nalezli přemožitele. Celkem si domů dvacetkrát přivezli ze šampionátu zlaté medaile a stali se historicky nejúspěšnější dvojicí, kterou bude těžko někdo překonávat.

„Dnes je skoro nemožné něco takového dokázat. Konkurence je obrovská, špička nesmírně vyrovnaná. Taky je potřeba vidět, že tehdy měli mnohem lepší podmínky, vlastně se připravovali v profesionálním zázemí a mohli trénovat několikrát denně,“ říká Radek Adam.

Zlínská dvojice má kolovou jen jako hobby. Tomáš Horák studuje vysokou školu, Radek Adam pracuje jako pokrývač. „Trénujeme až večer, když je Radek po práci a já mám za sebou studijní povinnosti na vysoké škole Tomáše Bati. Třikrát týdně jsme na kole tři hodiny. Dvakrát v týdnu je plavání, dvakrát v týdnu běhání, nějaká posilovna. Celkem jde tak o třináct hodin tréninku týdně. Přestože to je vždy až po splnění povinností, našli jsme si systém, který funguje,“ popisuje jednadvacetiletý Tomáš Horák.

Tomáš Horák se občerstvuje během zápasu na mistrovství světa v kolové.
Radek Adam a Tomáš Horák se občerstvují během zápasu na mistrovství světa v kolové.

„Mojí výhodou je, že jsem živnostník. Takže si dokážu čas uzpůsobit potřebám kolové, kterou se v českých podmínkách nelze živit. Ale když někam odjedu třeba na týden, jsem samozřejmě bez příjmu. Je třeba vyzdvihnout, že bez obrovské podpory našich rodin, přítelkyň a nejbližšího okolí bychom se kolové na takové úrovni věnovat nemohli,“ netají Radek Adam.

Začali společně v roce 2015, ale měli pauzu

Přestože dnes jsou sladěným párem, který sbírá úspěchy a experti jim předvídají skvělou budoucnost, ještě na začátku pandemie koronaviru statistiky jejich jméno společně ve výsledkové listině neevidovaly.

„Během jednoho z turnajů v roce 2019 jsem si vykloubil rameno. A rozhodl jsem se, že s kolovou končím,“ vypravuje Radek Adam.

Kolová
Kolová se těší na lepší časy. Radek Adam (u míče) a Tomáš Horák byli čtvrtí na MS a během sezony si připsali i druhé místo v turnaji světového poháru.

Tehdy coby devatenáctiletý odcestoval do Kanady. „Byl jsem tam půl roku. A přemýšlel, co mi v životě chybí. Byla to kolová. Po návratu jsem se chtěl ke sportu vrátit. Rychle jsem ale zjistil, že nějaká rekreační úroveň mě nemotivuje. A tak jsme se do toho s Tomášem vrhli na druhý pokus po hlavě,“ popisuje třiadvacetiletý pokrývač.

„Prvně jsme společně začali hrát už v roce 2015. Nebylo to moc dobré. Ale postupně se z nás stali skuteční kamarádi. Rozumíme si na hřišti i mimo něj. Teď jsme skuteční přátelé,“ popisuje proměnu Tomáš Horák.

Kolová dostala přednost před jinými sporty

Ke kolové se dostal poté, co rodiče nesdíleli nadšení z jeho rostoucí lásky ke sjezdové cyklistice. A tak jej přihlásili do oddílu Sokol Zlín Prštné. „Dělal jsem hodně sportů. Ale až kolová mě někdy v deseti letech chytla, že jsem jí zůstal věrný. Přitom při první cestě do haly jsem vůbec nevěděl, o co jde,“ vzpomíná s úsměvem Tomáš Horák.

„Já hrál fotbal. Ale pravidelně jsem s rodiči každou zimu jezdil na hory, kde byl členem party i trenér kolové. A pokaždé dělal takový nenásilný nábor. A tak jsem se šel jednou podívat. Byl jsem v šoku, když jsem viděl, jak tam kluci mého věku střílí míč dva metry vysoko. Chtěl jsem to zkusit, ale hned při premiéře jsem sletěl na záda. A pak už mě hnala motivace uspět,“ popisuje Radek Adam.

Po třinácti letech Česko hostilo finále světového poháru v kolové. Tomáš Horák a Radek Adam skončili šestí.
Po třinácti letech Česko hostilo finále světového poháru v kolové. Tomáš Horák a Radek Adam skončili šestí.

Jak se zlínské dvojici daří přidávat úspěchy, klesá nevědomost o jejich milovaném sportu. „Lidé už se tolik nediví, že se v Česku hraje kolová. Starší generace si kolovou spojuje zejména s úspěchy bratrů Pospíšilových. A mladší generace zase ten sport nezná. Ale povědomí o kolové se zlepšuje, jak se nám daří i na mezinárodní scéně a s tím roste určitá pozornost,“ přemítá Tomáš Horák.

Iluze, že by mohli posbírat desítky medailí ze světových šampionátů, si nedělají. „Každopádně chceme vozit medaile z mistrovství světa i světových pohárů, aby lidé věděli, že se tady kolová pořád hraje,“ usmívá se Tomáš Horák. „Je ale třeba si uvědomit, že jsme teprve minulý rok postoupili do extraligy a světové poháry jsme od začátku hráli jen jako náhradníci. Ještě nás čeká hodně práce, dumá Radek Adam o vyhlídkách na příští sezony.

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé