Zdeněk Štybar o budoucnosti: Závodník ATT Investments, nebo sportovní ředitel ve World Tour

Autor

Všechno je jinak?! Zdeněk Štybar, elitní český cyklista, možná ještě neřekl definitivní sbohem závodnímu pelotonu. Přestože se vítěz etapy na Tour de France 2015 nedomluvil na smlouvě ve World Tour, jednu nabídku na pokračování kariéry závodníka v profesionálním pelotonu dostal. „Ještě nejsem definitivně rozhodnutý. Nejsem připravený skončit,“ přiznává v rozhovoru pro WeLoveCycling.

Zdeněk Štybar o budoucnosti: Závodník ATT Investments, nebo sportovní ředitel ve World Tour

Sedmatřicetiletý závodník absolvoval kurz, po němž může v týmech působit jako sportovní ředitel. Rozjímá však i o dalších možnostech, jak naložit s budoucností…

Zdeňku v polovině října jste v Číně absolvoval nejprve etapový závod, následně exhibici v Hong Kongu, což byly vaše poslední závody v týmu Jayco AlUla. Věděl jste dlouho dopředu, že půjde o vaše poslední závody ve World Tour?

Vůbec ne. Až krátce před cestou do Číny jsem se dozvěděl, že se mnou Jayco nepočítá. Byl jsem hodně zklamaný. Něco takového jsem nečekal. Doufal jsem, že se domluvíme třeba na jarní klasiky do Paříž-Roubaix. Kdybych mohl absolvovat klasiky a výkonnost by nebyla, po Roubaix bych skončil. Nejsem ještě připravený ukončit kariéru.

Bral jste odmítnutí ze strany Jayco AlUla jako zradu po veškerém úsilí o návrat s ohledem na zdravotní problémy v průběhu sezony?

Chápu jejich rozhodnutí. Musí se posouvat, myslet na budoucnost. Mně bude osmatřicet. Jsem po operaci nohou kvůli endofibróze ilické tepny. Prodělal jsem operaci srdce. Roky v sedle poznamenala i moje kolena. Když se vžiju do role manažera týmu, je logické někoho jako já nepodepisovat. Na druhou stranu, když jsem zjistil, s kterými závodníky jednali… Určitě bych se dostal na lepší úroveň. Brent Copeland jako generální manažer musel přijmout definitivní rozhodnutí. A já mu to nemám za zlé. Normálně spolu komunikujeme. Nechci si nějakými negativními postoji cyklistiku znechutit.

Zdeněk Štybar před startem závodu Amstel Gold Race 2023.
Zdeněk Štybar před startem závodu Amstel Gold Race 2023.

Existovaly i jiné možnosti setrvání ve World Tour mimo tým Jayco?

Ano. Nějaké nabídky byly. Ale jednalo se spíše o takové sondování. Nic, co bych viděl úplně reálně.

Je možné, že byste ještě kariéru silničního cyklisty prodloužil v některém z týmů třeba na kontinentální úrovni?

Taková varianta ve hře je, ale ještě není nic uzavřeného.

Uchází se o vaše služby český tým ATT Investments?

Ano. ATT je jedna z možností. Ale ještě si musíme upřesnit, jak by vše fungovalo. Moje poslední dny a týdny jsou neuvěřitelně hektické. Byl jsem v Číně, pak v Hong Kongu. Mezi tím jsem se vracel domů a byl sám doma se synkem. Do toho jsem začal řešit budoucnost. A ještě se naskytla možnost absolvovat kurz na sportovního ředitele, kvůli čemuž jsem musel do Švýcarska. Neměl jsem vůbec prostor, abych si sednul a v klidu přemýšlel.

Z World Tour do kontinentálního týmu ATT Investments… Je to reálné, nebo spíše jenom velice okrajové řešení budoucnosti?

Mě láká každý projekt, který dává smysl. Skutečně o možnosti působení v tomto českém týmu přemýšlím. Předávat mladým klukům zkušenosti, které jsem během kariéry pobral, může být smyslem další sezony. Ovšem je otázka, jestli bych něco takového dokázal při závodech.

Zdeněk Štybar v cíli závodu Paříž-Roubaix 2021. Foto: Tim de Waele/Getty Images/Deceuninck Quick Step
Zdeněk Štybar v cíli závodu Paříž-Roubaix 2021. Foto: Tim de Waele/Getty Images/Deceuninck Quick Step

Vyhrál jste jarní klasiky, etapu na Tour de France, absolvoval devět Grand Tour. Nebrali by fanoušci spojení Zdeněk Štybar a ATT Investments jako určitou degradaci kariéry?

Lidé řeší spoustu věcí… Kdo kam patří a nepatří, co by kdo měl a neměl dělat. Ale rozhodnutí je jen na mně. A moje další kroky musí dávat smysl, ať už se vrhnu kamkoliv. Chtěl jsem vždy vyhrát Monument. To se už nestane. Je čas na novou kapitolu. Určitě budu mít radost, pokud budu předávat svoje poznatky dál. A bylo by fajn činit tak v sedle kola. Nicméně je vážně více variant, o nichž usilovně přemýšlím.

S ohledem na čerstvě získanou licenci sportovního ředitele je reálný i přesun na tuto pozici v některém z týmu World Tour?

Taková možnost existuje. Netýká se žádného z týmů, jejichž dres jsem ve World Tour oblékal. Ale neznám zatím přesné podmínky, závodní dny. Jsem tudíž daleko od toho, abych mohl říct, jestli příští sezonu budu znovu ve World Tour, jen v jiné pozici.

Za takové konstelace ovšem ani po konci kariéry doma s rodinou moc nebudete…

Manželka by mě pochválila. Ona ví, že nevydržím doma. Známe se dvacet let, prošli jsme společně kolotočem obnášejícím cestování po celém světě. Bylo by divné, kdybych zůstal celý rok doma. Však mi sama říkala během nedávných zdravotních problémů, jimiž jsem si prošel, že se těší, až odjedu. Navíc, když je člověk doma jako sportovní ředitel, tak je vážně doma. Jako cyklista sice nejsem na závodech, ale musím na trénink, do posilovny, na masáž, absolvovat regeneraci. Takže ve finále stejně trávím čas bez rodiny.

Zdeněk Štybar
Zdeněk Štybar v dresu národního výběru? Minimálně při mistrovství světa v cyklokrosu ještě reprezentační trikot oblékne. Foto: Jan Brychta

Má varianta sportovního ředitele ve World Tour přednost před pokračováním závodní kariéry v ATT Investments?

Je to jedna z variant… A jistě vím jen to, že do konce listopadu budoucnost vyřeším.

První únorový víkend vás čeká mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře. Existuje možnost, že si po šampionátu dáte pár měsíců pauzu a teprve potom se rozhodnete?

Ne. To je nereálné. Když jsem během jara musel na operaci nohou, uvědomil jsem si, že jsem závislý na sportu. Čtyři týdny jsem se nemohl moc pohybovat, natož trénovat. A regulérně jsem měl abstinenční příznaky. Takže je jasné, že nemůžu zůstat bez sportu, nebo mimo sportovní prostředí. Na to, abych nic nedělal, prostě nemám. Nedal bych to hlavou.

Bylo zklamání z ukončení kontraktu tak velké, že jste uvažoval o vynechání cyklokrosového mistrovství světa v Táboře?

Vůbec. Jedna strana hlavy tušila, že bude konec. Druhá doufala v pokračování. Mým velkým cílem je nyní právě šampionát v Táboře, kde všechno začalo. Vlastně mi to ulehčuje celou situaci. Mám určitou metu. Kdyby mi neprodloužili kontrakt a já neměl žádnou metu, situace by byla složitá. Doufal jsem, že o konci kariéry si rozhodnu sám. Bohužel se tak nestalo. Ale je to součást života sportovce. Upínám nyní vše k cyklokrosu. To bude můj happyend.

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé