Zmatek nad zmatek. Když se hvězdy bojí o budoucnost

Autor

Zamýšlené spojení dvou profesionálních stájí, co se letos dostaly do finančních obtíží, způsobilo v pelotonu velké haló. Jumbo Visma, letos vítěz Gira, Tour i Vuelty, a tradiční formace Soudal-Quick Step měly další rok stvořit potenciálně neporazitelnou megastáj. Byť smlouvu nakonec obě strany roztrhaly, už jen debaty o ní dostaly peloton na týdny pod tlak. Zejména jezdce, kterým končí smlouvy.

Zmatek nad zmatek. Když se hvězdy bojí o budoucnost

U Gerainta Thomase už je to už skoro tradiční stav, kdykoliv se probije k podpisu nové smlouvy. Velšan v květnu jen těsně prohrál Giro a věku navzdory (37) má pořád apetit ždímat se na kole.

Jenže Ineos stále v otázce obnovení jeho kontraktu mlčí a potvrdil na další rok jen patnáctku svých závodníků, kteří všichni měli smlouvy i na následující roky. S tím, že padly námluvy Primože Rogliče (získala ho Bora), ale Britové nemají moc tak stabilních závodníků schopných bojovat o vavříny v etapácích.

Geraint Thomas
Geraint Thomas má chuť pokračovat v kariéře. Ale zatím nemá podepsaný kontrakt.

Sam Bennett letos třikrát v cíli sprinterské etapy zvedal ruce jako nejrychlejší muž dne, ale už je celkem jisté, že v Bora-hansgrohe tato gesta příští rok opakovat nebude. S příchodem Rogliče, intenzivnějším zaměřením týmu na celkové pořadí při Grand Tour, a angažováním Sama Welsforda pro Ira mnoho prostoru nezbude.

Šuškanda naznačovala, že povahově poněkud složitý a mezi týmy přelétavý závodník pyšnící se však kupříkladu vítězstvím v bodovací soutěži Škoda Auto na Tour de France jedná s Francouzi z Ag2r-Citroën, ale nic potvrzeno není. A čas běží!

Český šampion v časovce zatím čeká

Jinak je na tom Jakub Otruba, letošní mistr republiky v časovce a člen třetiligového českého týmu ATT Investments. Jeho letitou ambicí je prodrat se konečně ven, k profesionálnímu angažmá. Po povedené sezoně se dostal do kontaktu se zahraničím.

Jakub Otruba
Jakub Otruba se chce posunout mezi elitu. Najde místo v některém ze zahraničních týmů?

Postupně si ale škrtal: worldtourové DSM nic, španělská „dvojka“ Kern taky odmítla. „A moc dalších variant není. Pro pětadvacetiletého kluka z Česka zvlášť s tím, co se děje v Jumbu, to není jednoduchá situace.“

Udělalo to pěkný bordel, brblají závodníci

Jak vidno, každý cyklista bojuje svoji soukromou válku o živobytí, a zprávy o fúzi vnesly do tohoto prostředí ještě víc stresu. A jak poznamenal jeden nejmenovaný francouzský závodník, udělaly „pěkný bordel“. Dotyčný jezdec dojel až na konec své smlouvy a s týmem měl „morální dohodu“ o prodloužení.

Avizované spojení
Avizované spojení Jumbo Visma a Soudal Quick Step se sice neuskutečnilo, ovšem na trhu se závodníky nadělalo i tak paseku.

Stejně jako ostatní ale rychle pochopil, že letos na závodnickém trhu sliby „per huba“ neplatí a že všechno je s hrozbou spojení dvou velkých týmů vzhůru nohama. V případě fúze, protože pravidla UCI stanovují maximální počet závodníků na soupisce na 30, by spousta cyklistů skončila na dlažbě. A situace kolem nabídky angažmá by se jen zahustila.

Pragmatický Cédric Vasseur, generální manažer stáje Cofidis, se netají tím, že ho situace taky nutila čekat. „Pro případ, že by byl z Quick-Stepu propuštěn Ilan Van Wilder,“ říká na adresu slibného a stále mladého Belgičana, vítěze etapáku Kolem Německa.

„Ponechali jsme si místo nebo dvě, což posunulo další adepty na čekací listinu. Dnes už jsou věci jasnější. Životopisy dostáváme každý den, studujeme profily závodníků, ale rozhodnutí nepadlo.“

Podle serveru ProCyclingStats bude 31. prosince v rámci 18 týmů World Tour 122 jezdců bez smlouvy. Týmy stále častěji čekají až do konce sezony, než podepíšou (staro)nové jezdce, a to na ně klade extra tlak.

Zástup jezdců čekajících na kontrakt je nekonečně nedlouhý. Nejde přitom jen o adepty z nižších divizí, ale i o hvězdy, které se musí strachovat o budoucnost. Vždyť mezi (zatím) nezaměstnanými jsou José Joaquín Rojas (Movistar), Ben Swift, Jonathan Castroviejo (oba Ineos Grenadiers), Gianni Moscon, David de la Cruz (oba Astana), Andrey Amador (EF Education EasyPost), Rémi Cavagna (Soudal Quick Step), José Alvaro Hodeg (UAE Emirates), Victor Lafay (Cofidis) a mnozí další borci, co se mohou pyšnit i vyhranými etapami na Grand Tour.

Vy byste raději jistotu včas, nebo se taky zachraňovat na poslední chvíli až jako třicáté jméno soupisky? Takové jsou ale dnes zákony sportu, takový je cyklistický byznys. I proto, že si někdo usmyslel něco, co nakonec správně uznal za nesmysl.

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé