Tři zpěvačky na Šumavě

Autor

Reportáž z dětských závodů ČT Déčko Junior Trophy na Šumavské MTB maratonu České spořitelny.

Tři zpěvačky na Šumavě

„Nudíte se? Kupte si medvídka mývala!“ Tento známý slogan dostal po včerejším dni nového parťáka, a sice: „Je Vám vedro? Měli jste přijet na Zadov!“ V posledních dnech, kdy v naší vlasti i celé Evropě panuje subtropické klíma a všechny klimatizace jsou delší dobu beznadějně vyprodané, bylo jedinou šancí, jak se příjemně zchladit a k tomu si ještě zazávodit na kole, zavítat na šumavský Zadov. Tam se totiž konal již devátý díl letošní Junior Trophy!!!

Uprostřed lesů vznikla znovu jedna z nejbajkovějších tratí Juniorky. Na 1260 metrů dlouhém okruhu nechyběl lehký sjezdík, pořádně dlouhá rovinka na předjíždění, náročný výjezd, smrkové šišky, klouzající kořeny, macaté kameny, záludné pařezy či měkké jehličí. Taky se jelo místním borůvčím, obsypaném těmi nejzdravějšími a nejmodřejšími plody. Však pusinky mnoha malých bikerů jasně prozrazovaly, kdo si už na borůvkách pochutnal.

Pořadatelé zamotali hlavu všem závodníkům, kteří již závod na Zadově někdy v minulosti absolvovali. Nečekaně totiž změnili po pěti letech směr jízdy i místo startu, což mnohé závodníky překvapilo. Nakonec se toto řešení ukázalo jako krok správným směrem a přispělo dokonce ke zpestření už tak super závodu. Hlavně při startu sousedící trasy C dospělácké kategorie se nemusel přesouvat dětský start jako v minulých letech.

Nepozdravíš, zaplatíš! Už delší dobu mrzí organizátory (psali jsme ZDE), že někteří bikeři neumí otevřít borůvkami zmalovanou pusu a říct „ahoj“. Obzvláště to zamrzí u těch, kteří jezdí seriál pravidelně. A tak na Zadově začala akce, kterak tento nešvar postupně nenásilnou formou likvidovat. Ten, kdo nepozdraví, zazpívá písničku. No a jako první to odnesly tři slečny z dámského oddělení 10-11 let. Před startem, položily své stroje a předstoupily před natěšené publikum. Spíkr Lukáš jim předal mikrofon a pak už se šumavskými hvozdy nesla píseň „Skákal pes…“  Trio pěvkyň už příště určitě nebude chtít pěvecký výkon opakovat a také ostatní nezdraviči  raději, tak jak se má, pozdraví kámoše i pořadatele.

Závodní trať na Zadově patří k jedné z nejtěžších v seriálu Junior Trophy. Celá vede pod korunami stromů a řádně prověří nejen fyzičku, ale především i techniku závodníků. Navíc někde nechali stavitelé schválně širší trať, tak aby si každý závodník dle svých schopností mohl zvolit obtížnost stopy. Platilo, že ta nejvíce náročná, byla i nejrychlejší, ale biker či bikerka museli umět ovládat svůj bike, aby těžkou stopu zvládli jako například Barča Rajnochová. Ta nejela ani vlevo, ani vpravo, kde byla cesta vystlána měkkým jehličí, ale střihla to přímo tou nejrychlejší cestou přes pařízek. Super!

Zazpívat si uprostřed lesů těsně před závodem má strašnou sílu. Z člověka úplně spadne to předstartovní napění a krásně se odreaguje. To ostatně potvrdily právě výše zmíněné zpěvačky. Všechny tři totiž zajely na bednu!!! Sólistka Barča od Rajnochů byla nejrychlejší, pěvkyně druhého hlasu Veronika Sedláčková brala stříbro a Ella Kunčíková, co obstarala vokály, vyzávodila bronzovou medaili. To neuniklo ani přítomnému štábu z České televize, a tak všechny tři slečny byly navíc podrobeny i rozhovoru před kamerou. Jak správně mluvit na mikrofon už stejně měly slečny vyzkoušené po pěveckém čísle. Ostatně o čem tři medailové grácie vyprávěly, se dozvíte ve čtvrtek a v pátek v reportáži ze závodů na ČT Sport.

Další nespornou výhodou tratě šumavského Jétéčka je podklad z jehličí, na kterém je každé přistání do měkkého. Vynikající tlumící schopnosti jehličnatého podkladu vyzkoušela na vlastní kůži Simonka Hynková. Ta sebou řízla jen pár metrů po startu. Super reakce byla od její soupeřky, která jí objížděla. Koukla na ležící Simču a s ledovým klidem pronesla „Zvedej se“.

Simonce se polehávání na šumavském jehličí asi zalíbilo. Po prvním pádu se vrátila zpět do sedla a pokračovala v závodění. Pár metříků před cílem si však výlet přes řídítka zopákla. A opět to bylo před objektivy diváků, a tak je tu malé podezření, že Simona se ráda nechá fotit v extrémních situacích a těch leteckých především. Zase si zkušeně vybrala i to nejlépe vystlané místo jehličím pro přistání…

I přes dva skoky do jehličí si dojela Simča do cíle, kde na ni čekala nejen dřevěná medaile za absolvovaný závod, ale také celá rodinka, která závodnici pochválila za to, že závod nevzdala a do cíle dovezla i pořádný náklad jehličí.

Ta pravá a největší show pod šumavskými hvozdy začala, až se startem odrážedel. Boží chlapíci a sličné dívenky opět nezklamali a dali do závodu všechno. Někteří i v této prestižní kategorii závodili s úsměvem na rtu. Ten nejvíce vysmátým byl jednoznačně Adam Sázavský, který všem svým pronásledovatelům ukázal pouze svá záda.

 

To je vše ze sobotního dětského Šumaváka. Už příští týden pokračuje Kolo pro život a závody Junior Trophy v Novém Městě na Moravě. A bude to mít pořádné grády! Akce je dvoudenní, dětské závody se zde jedou jako mistrovství ČT :D JT a na trati budou dokonce úseky, které se jezdí ve Světovém poháru.

Příští víkend se na děti a jejich rodiče těšíme na viděnou ve Vysočina Areně.

 

 

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé