Lidé, kteří mají velkou snídani, spálí dvakrát tolik kalorií

Autor

Velká snídaně namísto velké večeře, může posloužit jako prevence obezity a vysoké hladiny cukru v krvi. Je to způsobeno množstvím kalorií, které lidské tělo po takové snídani spálí. Potvrzuje to nová vědecká studie. Pojďme se podívat, jak vše funguje.

Lidé, kteří mají velkou snídani, spálí dvakrát tolik kalorií

Kdykoli něco sníte, vaše tělo vynakládá energii na vstřebání, trávení, transport a uložení živin obsažených v daném jídle. Tato vynaložená energie jako vedlejší efekt produkuje teplo, a proto se tomuto procesu říká dietou indukovaná termogeneze (DIT).

Je to ukazatel, jak efektivně metabolismus pracuje a mění se podle toho co a kdy sníte. Tato nová studie publikovaná v Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism zkoumala, jak načasování jídla ovlivní celkové množství spálených kalorií.

Kdy jsou nižší hodnoty cukru v krvi a inzulinu?

Výzkumníci podávali v laboratoři v průběhu tří dnů šestnácti mužům nejdříve nízko-kalorickou snídani a vysoko-kalorickou večeři, a poté obráceně vysoko-kalorickou snídani a nízko-kalorickou večeři.

Vysledovali, že identické množství konzumovaných kalorií mělo za následek 2,5x vyšší DIT ráno ve srovnání s večerem, ať už šlo o nízko nebo vysoko kalorickou variantu jídla. Hodnoty hladiny cukru v krvi a inzulinu byly také nižší u snídaně.

„Výsledky naší studie ukazují, že jídlo konzumované ráno, bez ohledu na množství kalorií, vytvoří dvojnásobný termický efekt ve srovnání se stejným jídlem snědeným k večeři,“ řekla autorka studie Juliane Richter, M.Sc., Ph.D., z University of Lübeck in Germany. „Závěry naší studie jsou hodnotné v podstatě pro všechny, protože podtrhují důležitost snídání.“

Co zvedá chuť k jídlu a na sladké?

Výsledky této studie také ukázaly, že nízkokalorická snídaně zvyšovala chuť k jídlu v průběhu dne, zejména chuť na sladké. Dohromady tedy lze konstatovat, že zejména pro ty, kteří pracují na udržení zdravé váhy je dostatečně velká snídaně velmi důležitým nástrojem.

„Doporučujeme, aby obézní i zdraví lidé zvolili velkou snídani spíše než velkou večeři, aby snáze redukovali svou váhu a předcházeli metabolickým onemocněním,“ dodává Richter.

Text: We Love Cycling

 

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé