Co s kocovinou na kole?

Autor

Možná jste to zažili také. Večerní posezení s přáteli se poněkud vymklo kontrole. Nezůstalo u jednoho dvou piv a lehce se také přemnožily panáčky s něčím ostřejším. Nebo padl nějaký ten litřík vína od strýce z Moravy. Zkrátka, přemíra alkoholu v těle vyrobila hodně divoký večer a noc a do druhého dne přidala bolestnou kocovinu. Co s tím, když máme v plánu víkend na kole, jenže jsme to s pitím kapánek přepískli?

Co s kocovinou na kole?

Jedna dvě skleničky večer, nebo dvě piva den před vyjížďkou na kole budou mít jen minimální negativní dopad na výkonnost. Dokonce někdy mohou mít i pozitivní efekt pro vaše zdraví a nijak neovlivní váš trénink. To ale bohužel neplatí po prohýřené noci s větším množstvím alkoholu.

Co se děje s organismem, když se toho vypije přespříliš?

Dehydratace a přehřívání organismu

Alkohol je silné diuretikum, což znamená, že po jeho konzumaci a v závislosti na jeho množství budete ráno po bouřlivé noci méně či více dehydratovaní. I pouhá ztráta jednoho až dvou procent tekutin může mít zásadní a negativní dopad na výkonnost. Proto se mějte na pozoru. To také zvyšuje náchylnost k přehřívání organismu, nebo dokonce k úpalu, což platí zvlášť v letních měsících a při teplém počasí.

Co s tím? Recept je v podstatě jednoduchý. Pít vodu. Hodně vody. Výhodou je i to, že voda neobsahuje žádné kalorie, takže pijte, kolik je potřeba. Pomohou ale i další vhodné tekutiny, které obsahují sodík a draslík. Třeba pomerančová šťáva. Na srovnání ale pomůže i banán, nebo – pokud to zvládnete – klasická česnečka.

Oslabená imunita

Vaše tělo tvrdě pracuje na tom, aby se ráno zotavilo po noci s velkým množstvím alkoholu. Jeho zpracovávání odčerpá tělu velké množství energie. To velice negativně ovlivňuje imunitní systém, stejně jako schopnost imunitního systému poradit si s možnými infekcemi. Tento fakt určitě mějte na paměti, když se budete rozhodovat o tom, kam a na jak dlouhou trasu na kole vyrazit.

Nejisté nohy

Působení alkoholu negativně dopadá i na motorické centrum v mozku, což po ránu vyvolává pocit nejistých, tuhých a těžkých nohou. Proto budete mít nejspíš při prvních šlápnutích do pedálů dojem, že to nejede a nejede. Pomalejší a lehčí rozjezd je ale na místě.

Jděte na to!

Po takové noci se nejspíš budete cítit děsivě a jako ideální řešení se může zdát zůstat doma, natáhnout si nohy nahoru a sledovat televizi. Ale nevzdávejte to! Nenechte se odradit, ale také netlačte na pilu. Jízda na kole může v bitvě s kocovinou pomoci. Čistý vzduch, slunce a pohyb přispějí k zotavení i proti bolestem hlavy či žaludečním problémům. Buďte ale opatrní a dejte si čas, než na kolo usednete.

Nejdřív doplňte tekutiny

Tím úplně prvním by měla být rehydratace. To hezky česky znamená, abyste hodně pili. Začněte den s kocovinou jednou nebo raději dvěma lahvemi vody. A jak už bylo řečeno, nejlépe s elektrolyty, abyste doplnili to, co jste ztratili. A podle toho, jak na tom jste, si dopřejte před odjezdem lehkou snídani.

Lehké tempo, vysoká frekvence

Odložte všechny tvrdé cyklistické zkoušky na jiný den, na okamžik, kdy budete rehydratovaní, najezení a celkově srovnaní. S kocovinou po ránu se hodí vyrazit jen na lehkou a nenáročnou jízdu. Udržujte snadné tempo, ale zkuste šlapat s větší frekvencí. Upustíte tím kyselinu mléčnou a vaše tělo bude lépe regenerovat. A pozor na zbytkový alkohol!

Zdroj ilustračních foto: Shutterstock.com

Zdroj: www.welovecycling.com

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé