5 chytrých pravidel, jak zvýšit bezpečnost dětí na kole

Autor

5 DOBŘE MÍNĚNÝCH RAD 

5 chytrých pravidel, jak zvýšit bezpečnost dětí na kole

Vyberte správný typ – model

„Důležitá otázka při výběru zní: Kde bude dítě jezdit? Do velikosti 20 se typ kola neliší, až poté lze vybírat mezi silničním, vhodným do města a na cyklostezky, a terénním, to má silnější gumy a odpruženou vidlici. Obvykle bývá pružinová, což ale kolu přidává na hmotnosti (až kilogram a půl). Lehké dítě ji však svou vahou často neumáčkne, nemá patřičnou váhu. Oproti tomu vzduchová vidlice jde nastavit již od 20 kilogramů váhy, je však dražší,“ říká Roman Blažek, výrobce dětských kol. 

Myslete na hmotnost kola 

Vedle geometrie a tvaru rámu je hmotnost nejpodstatnějším aspektem dětského kola – a to i pro rodiče, kteří jej nakládají do auta či nosí do patra domu. Pokud jede šestnáctikilové dítě na třináctikilovém kole, stojí ho to podobné úsilí, jako by jel osmdesátikilový člověk na sedmdesátikilovém bicyklu. Hmotnost kola také negativně působí na ovladatelnost a snižuje bezpečnost jízdy pro cyklistický potěr. 

Vyvarujte se chyb při seřízení posedu malého bikera

Nejčastější chybou je špatná výška sedla nebo dlouhý představec, kvůli kterému je dítě příliš natažené. Někteří výrobci dělají rámy nepřiměřeně dlouhé, protože pouze zmenšili dospělé kolo, aniž by vzali v potaz poměr tělesných proporcí dítěte. „Dále pak šířka řídítek by měla být na šířku ramen dítěte plus asi pět až deset centimetrů. S širšími řídítky malý jezdec obtížněji zatáčí a manipuluje s kolem. Když jsou ruce naopak moc u sebe, nemůže být dítě napřímené, a navíc vzniká menší páka a malý cyklista pak není schopen dostatečně zareagovat na aktuální terénní nebo dopravní situaci,“ dodává Tereza Nováková z FTVS UK. 

Ať je malý cyklista vidět! 

Design je trochu zapeklitá věc, musí se líbit jak rodičům, tak i samotným dětem. Jízda na kole bude děti bavit víc, když budou mít kolo, které se jim líbí. Současně výrazná barva zvyšuje bezpečnost na komunikaci, neboť jsou malí cyklisté dobře vidět. 

Bez přilby ani šlápnutí

Cyklistická helma by měla být pro každého cyklistu samozřejmostí. Mladším osmnácti let ji navíc předepisuje zákon. Zranění hlavy jsou totiž v cyklistice velmi obvyklá. Pořiďte bikerkám/bikerům kvalitní cyklistickou helmu, i když zatím sedlají teprve jen odrážedlo. Aby helma byla skutečně bezpečná, je potřeba si vždy ověřit, zda je certifikovaná. Helmy prodávané v České republice musí splnit normu ČSN EN 1078. 


1.TĚŽKÉ KOLO, ZABIJÁK ZÁJMU DÍTĚTE O CYKLISTIKU 

2.VYSOKÁ HMOTNOST KOLA NEGATIVNĚ OVLIVŇUJE BIOMECHANIKU CELÉHO POSEDU – ZDRAVÍ

3.TĚŽKÝ BIKE = SNÍŽENÍ OVLADATELNOSTI KOLA = SNÍŽENÁ BEZPEČNOST 

4.DOBŘE ZVOLENÁ BARVA RÁMU KOLA ZVYŠUJE BEZPEČNOST

5.BEZ PŘILBY ANI KILOMETR 
 

Nepodceňte přípravu a mažte
Autor

…aneb co na kole mazat a co nikdy nemazat?

Krásné cyklistické pořekadlo říká: „Kdo maže, ten jede.“ A kdo brzdí, ten prohrává. Ale pozor, je důležité vědět, co mazat, jak mazat, čím mazat, a hlavně co nikdy nemazat. Takže nepodceňte přípravu svého bikeu, silničky či gravelu a pojďte se poučit, jak na to. Poradí vám Michal Filgas, odborník ze Superior týmu. 
 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé