Chrániče (nejen) pro děti

Autor

Jsou to chvíle, na které budete v dlouhých zimních měsících rádi vzpomínat. Společné rodinné výlety s dětmi na kole patří k jedinečným zážitkům, jež vám mnohé přinesou. A zároveň mohou vaše potomky hodně naučit. Tím nejdůležitějším by mělo být to, jak dbát o svou bezpečnost. A právě vy jim můžete dát ty správné základy. 

Chrániče (nejen) pro děti

Určitě jste podobné zkušenosti se svými ratolestmi už mockrát zažili. Pády, odřeniny a šrámy jsou celkem běžnou součástí dětství a dospívání. Na kole však mohou být tyto nehody mnohem nebezpečnější a je tak třeba míru rizika co nejvíce minimalizovat. Vaše dítko samozřejmě nemá kvůli svým fyzickým dispozicím, ale především nulovým zkušenostem moc možností, jak odhadnout potencionálně rizikové situace na kole. A to i přes vaši maximální opatrnost a dohled.
Je proto naprosto klíčové ho nejen patřičně vybavit proti možným pádům, ale zároveň mu vštípit zásady bezpečné jízdy, které si ponese po celý život. Pojďme se podívat na konkrétní příklady.

Bez přilby ani metr


Věc, která musí být pro každého cyklistu na prvním místě. Měla by být tak automatická, jako pravidelné mytí rukou. A když se vaše dítě naučí nosit helmu už v době, kdy s cyklistikou začíná, tím lépe. 


Na úvod zmiňme, že helma je povinnou součástí každého cyklisty do 18 let věku. Při jejím výběru určitě zaměřte pozornost jen na ty, které mají certifikát o bezpečnosti. Ten je umístěn přímo na helmě, v České republice musí splňovat normu s označením ČSN EN 1078. Pokud jde o mezinárodní atesty, pak na helmách najdete označení CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS. V případě pochybností se vždy obraťte na prodavače, který vám požadovanou informaci poskytne.


 Určitě si helmu ji osobně vyzkoušejte, helma nesmí být příliš volná, ani by neměla na hlavu nepřiměřeně tlačit. Cenová hladina u dětských helem se pohybuje mezi pěti set korunami až do třech tisíc. Kvalitní ochranu hlavy vašeho dítěte však bez problémů pořídíte už za osm set korun. 


Cena se odvíjí i od toho, jakou helmu budete kupovat. Zda se jedná o cyklistickou či spíše do terénu a nebo BMX helmu, která je zároveň vhodná i na například inline brusle. U cyklistické varianty můžete počítat s větším množstvím větracích otvorů, což přijde vhod v horkých letních měsících, a nižší váhy helmy. U horských či BMX helem je zase kladen větší důraz na pevnost povrchu a robustnost, to je samozřejmě vykoupeno větší hmotností. V tomto případě ale nemusíte mít obavy. Váha certifikovaných helem se pohybuje kolem 200 gramů a nebude pro vaše dítě ani při delších vyjížďkách žádným problémem.


Váš potomek může mít tendenci helmu různě posouvat. Aby mu však opravdu poskytla ochranu, musí být na hlavě umístěna ve vodorovné poloze, přední část helmy by měla zasahovat doprostřed čela.


Osvědčenou metodou pro zjištění správné velikosti a nasazení je to, že když si dítě rozepne upínací proužek pod bradou a předkloní se, aniž by mu helma z hlavy sklouzla, pak jste volili správně.


A jak zařídit, aby malý cyklista ochranu hlavy s nadšením přijal? Na trhu je k dispozici široká nabídka s helmami, na kterých najdete kresby komiksových či pohádkových postaviček, o barevné škále nemluvě. 

Chraňte kolena a lokty


Právě tyto části lidského těla jsou kromě hlavy vystaveny při případném pádu největším následkům možného zranění. A u dětí to platí o to více. Nemusíte se ale bát. Doba, kdy chrániče výrazně stěžovaly šlapání a tím pádem i dojem z jízdy, je definitivně pryč. Dnešní výrobky již splňují ty nejvyšší standardy od lehkosti, přes pohodlné nošení až po maximální bezpečnost.
Kvalitní chrániče bez problémů seženete do cenové hladiny pěti set korun. Určitě se ale před jejich nákupem poraďte s odborníkem ve specializovaném obchodu.

Chránič hrudníku a páteře


Přijde vám to už moc? Nenechte se mýlit. Při pořízení tohoto chrániče sice budete muset sáhnout do peněženky pro zhruba dva a půl tisíce korun, ty se vám ale bohatě vrátí. A to zvlášť v případě, kdy vaše dítě preferuje adrenalinovou jízdu či se rádo prohání v bike parcích či na jiných technicky náročných tratích. Chránič totiž poskytne ochranu nejen pro hrudník a páteř, ale i pro ramena.

Nezapomínejte na rukavice


Někdy opomíjená maličkost, která ale do základní výbavy související s bezpečností určitě patří. A u dětí zvlášť. Ty totiž ještě nemají naučené základní návyky a daleko více jim tak hrozí, že se jim ruce můžou na řídítkách smeknout a následnému pádu již nic nezabrání. Právě v tento moment se rukavice ukážou jako neocenitelný pomocník. Na rukavicích najdeme protiskluzové drážky, které zamezují sklouznutí rukou z řídítek, ale především ochrání prsty a dlaně od velmi nepříjemných odřenin. 

Dnešní výbava na kolo včetně chráničů splňuje ty nejvyšší předpoklady pro bezpečnost, ale zároveň i eleganci. Nemusíte mít tedy obavu, jejich design uspokojí i ty nejvyšší požadavky a pokud si na ně vaše děti zvyknou od prvních momentů na kole, budou je nosit se stejnou samozřejmostí jako vysněné tenisky či bundu.
 

Kontaktní body na kole. Zajistí vám komfort i bezpečí
Autor

Je to pocit, kvůli kterému se cyklistice věnujeme. Svoboda pohybu spojená s pobytem v přírodě ať již nás samotných, s rodinou či s přáteli, je tím, co nás nabíjí a dělá nám radost. Abychom si však kolo náležitě užili se vším všudy, co k němu patří, potřebujeme nejen spolehlivý stroj a kondici. Velkou roli totiž hrají takzvané kontaktní body, které rozhodují o tom, jaký pocit z jízdy budeme mít. A právě jim se budeme v dnešním článku věnovat.
 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé