Extrémní počasí při závodě? Buďte připraveni.

Autor

Boj o každou sekundu se soupeři, kteří jsou natěšení vám názorně ukázat, komu se budete dívat na záda. K tomu těžká stoupání a mnoho desítek kilometrů v terénu, jenž vám neodpustí vůbec nic. S tím vším budete muset v závodě počítat. A to není vše. Do cesty se vám může postavit ještě jedna velká překážka. Počasí. A právě to může rozhodnout o tom, jak budete úspěšní. Jste na něj připraveni?

Extrémní počasí při závodě? Buďte připraveni.

Fyzicky jste v pohodě, vaše kolo funguje na sto procent, profil tratě znáte zpaměti. To vše můžete ovlivnit. Co vám ale veškerou snahu v závodě může zcela zhatit, je počasí. Až na extrémní situace totiž musíte počítat s tím, že cyklistické závody se jedou za jakýkoliv klimatických podmínek. Pětatřicet stupňů ve stínu nebo vítr, prudký liják či mínusové teploty. I to na vás může čekat a vy si s tím budete muset poradit.

Jak se chovat v chladném počasí?

Zima, déšť, vítr. To není období, které by u cyklistů vzbuzovalo zvlášť velké nadšení. Rozhodně však není výjimkou a pokud chceme v boji s konkurencí uspět, musíme být na něj připraveni. Je třeba myslet na to, že na kole prochladneme mnohem rychleji než například při běhu či jiné sportovní aktivitě. Určitě se tedy nebojte investovat do kvalitního oblečení. O široký výběr naštěstí není nouze. 


Jak ale na to? Co nedoporučujeme, je navlékání několika vrstev oblečení, díky nimž by mohlo dojít k přehřátí organismu a nadměrnému pocení, což není žádoucí.  Ideálním řešením jsou maximálně tři vrstvy, přičemž první je funkční termo prádlo, druhou pak dres z prodyšného materiálu, třetí pláštěnka či vesta, která udrží vaši správnou tělesnou teplotu.

Klíčové doplňky

Cyklistické závody jsou často několikahodinovou záležitostí a není výjimkou, že zatímco do úvodních kilometrů vyrazíte za krásného slunného počasí, v další části vás přepadnou dešťové přeháňky s teplotami i o deset stupňů nižšími. Nemusíte mít obavy, určitě není třeba s sebou vozit batoh s náhradním oblečením. V takovém případě přijdou více než vhod návleky na ruce či nohy. Ty se vám pohodlně vejdou do kapsičky u dresu a během chvíle si tak vytvoříte z letní verze plnohodnotný dres s dlouhými rukávy a nohavicemi. Díky nim udržíte v teple důležitý kloub, který je pro jízdu na kole zásadní - koleno. Určitě se bude hodit, když si přibalíte i pokrývku pod helmu. U zvlášť extrémního počasí se vyplatí i návleky na tretry. Pokud již před startem víte, že vás čeká opravdu mrazivé počasí, využijte hřejivou emulzi, která uchrání vaše nohy od chladu na dlouhé hodiny.

Nezapomeňte na větrovku

Nemusí to být ani žádná velká změna počasí, která vám může způsobit nepříjemnosti. Prudké a dlouhé sjezdy mohou způsobit prochladnutí. S tím vám nejlépe pomůže větrovka. Místa zabere minimálně, její služby jsou však neocenitelné. Ochrání vás od chladu, navíc manipulace s ní je velmi rychlá a bezproblémová. Do své výbavy nezapomeňte přidat dlouhoprsté rukavice, sportovní ponožky vám zase rychle odvedou pot a udrží vaše chodidla a kotník v suchu.

Jaké zkušenosti udělal s rozmary počasí trojnásobný účastník amatérských světových šampionátů Denis Fialka? „Počasí je pro výkon velmi důležité a co si obléci je samozřejmě odvislé od teploty. Cyklistovi by nemělo být moc horko ani zima. Nejlepší je, když člověk vyjíždí s pocitem lehkého chladu, ale opravdu jen lehkého. Do deseti minut se totiž dokonale zahřejete, prokrvení těla je v tomto případě obrovské, a to samozřejmě nejvíce v nohách.“

Vedro a jak na něj

Může se to zdát jako ideální varianta. Horké počasí na kole na první pocit tolik vadit nemusí, snažte se ho ale nepodcenit a připravit se na něj. Naprosto klíčový je pitný režim. V horku vás totiž mohou velmi brzy potkat nepříjemné křeče. Nezapomínejte tedy na to, abyste do závodu vstupovali dobře zavodnění. V jeho průběhu je třeba pravidelně pít, a to i v případě kdy nemáte žízeň. V době, kdy ji totiž pocítíte, může být už pozdě. Samozřejmostí je používání různých iontových nápojů jak před startem, tak i v jeho průběhu. Jejich složení vám pomůže s doplněním ztracených minerálů a křečím zabrání.

Buďte vidět

Dnešní moderní technologie nám dávají na výběr z opravdu široké škály funkčního a zároveň slušivého oblečení. Pokaždé je ale třeba myslet na základní poučku: vždy buďte na kole vidět! K tomu vám napomůže za snížené viditelnosti nejen osvětlení na kole, ale především reflexní prvky na vašem oblečení. Samozřejmostí jsou helma a brýle, které vás ochrání nejen od oslnění, ale především prachu, kamínků, větru a drobného hmyzu. I přes to, že na kolo můžete vyrazit v podstatě v jakémkoliv oblečení, opravdu doporučujeme pořídit si cyklistický dres i kalhoty. V žádném případě nejde o zbytečnou frajeřinu. Pokud pomineme jeho výhody v podobě lepší aerodynamiky, pak jde především o váš komfort v sedle a antibakteriální vlastnosti při jízdě „naostro“. 

Nezapomínejte na kolo

Extrémní počasí klade velké nároky nejen na vás, ale i na vaše kolo. Stejně jako u auta, tak i zde hraje klíčovou roli obutí. A to především u horských kol. Při jízdě na těžkém terénu nebo i na sněhu je třeba zvolit odpovídající typ pláště, který vám zajistí mnohem lepší přilnavost s povrchem a tím pádem i vyšší bezpečnost.

Jízda v terénu vás okouzlí. Umíte si ale správně nastavit tlumiče?
Autor

Možná už máte takovou zkušenost za sebou. Vydali jste se do terénu na kole, které nebylo pro takovou štreku určené, případně postrádalo patřičné vybavení? Pak si pravděpodobně podobný výlet nebudete chtít zopakovat. To, co vám udělá z horské cyklistiky ten pravý nefalšovaný zážitek, jsou kromě samotného biku především jeho tlumiče. Na jejich kvalitě a správném seřízení závisí vaše spokojenost z jízdy. A právě na ně se v dnešním článku zaměříme.
 

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé