Jak na jízdu ve tmě?

Autor

Pro někoho jde o vášeň, pro jiného nezbytnost! Mnoho lidí usedá na bicykl i v průběhu podzimních a zimních měsíců. Jedni naplňují tréninkovou touhu, dalším slouží kolo jako dopravní prostředek k přesunu mezi domovem a zaměstnáním. Jak by měla vypadat výbava každého cyklisty pro zimní období z hlediska bezpečnosti a viditelnosti? Co je potřeba pro jízdu ve tmě?

Jak na jízdu ve tmě?

Není až tak podstatné, že případné nedostatečné osvětlení při noční jízdě může znamenat pokutu. Mnohem zásadnější je bezpečnost v sedle kola. Správným vybavením eliminujete riziko karambolu v důsledku překážek na cestě stejně jako možného střetu s vozidlem.

Světla

Jde o samozřejmost, na kterou však mnozí cyklisté zapomínají. Zadní světlo ideálně kombinované s blikačkou by nemělo chybět na žádném kole. Stejně tak by cyklista měl automaticky umístit na řídítka přední světlo. Jen dejte pozor na intenzitu svícení. Moderní cyklistické svítilny už mají přepínání mezi „dálkovým“ a „potkávacím“ světlem.

Podle vyhlášky by přední světlo mělo svítit souvisle, proto je dobré vše kombinovat s blikačkami. Od věci není ani světýlko či blikačka umístěná na cyklistické přilbě. Nikdy nespekulujte, zda už nadešel čas zapnout světla. Nejlepší je zapnout osvětlení v okamžiku startu jízdy a neřešit světla až v průběhu cesty.

Reflexní prvky

Možná si budete připadat jako vánoční stromeček. Ale ničemu neublížíte, pokud budete používat reflexní vestu a reflexní pásky upnuté třeba kolem kotníků. Pohybující se končetiny s prvky odrážejícími světlo budou skvělým bonusem z hlediska bezpečnosti. Když přidáte odrazové prvky přímo do výpletu, jen posílíte vlastní bezpečnost. Super doplňkem jsou reflexní návleky na tretry!

Reflexní oblečení

Jakkoliv se během hlavní cyklistické sezony držíte střídmých vzorů při výběru oblečení, v podzimním a zimním období není od věci se „odvázat“ a vybavit šatník dresy, respektive bundou, které jsou hodně pestrobarevné. Ideálně s reflexními prvky vetkanými do látky. Podle výzkumů vás řidič idenfitikuje nejpozději ve vzdálenosti pětapadesáti metrů, což je dostatečná vzdálenost zamezit střetu.

Viditelnost cyklistů v případě jízd v pozdních denních či nočních hodinách je základem bezpečnosti.
Viditelnost cyklistů v případě jízd v pozdních denních či nočních hodinách je základem bezpečnosti.

Rozhodně se vyvarujte dresů v černém, modrém či hnědém provedení bez reflexních prvků.

Volte bezpečnou trasu

Volte trasy, kterou jsou dobře osvětlené. Ideálně vybírejte cyklostezky nebo cesty, kde je minimální provoz. A současně čítají minimální množství nepřehledných úseků.

Pokud vyberete úsek plný zatáček a navíc v lesním porostu, koledujete si i přes všechna možná osvětlení o malér, protože vás motoristé budou registrovat pozdě.

Buďte ve spojení

Ať už po setmění usednete na kolo kvůli návratu z práce nebo podle rozpisu tréninkového plánu, vždy buďte ve spojení s někým blízkým. Pokud vás potká defekt nebo se jen pár desítek metrů od domova stavíte v oblíbené hospůdce, dejte vědět, že jste v pořádku. Rodina případně nezburcuje záchranný integrovaný systém zbytečně.

Měli byste si také pořídit gravel bike?
Autor

Kompromis? Univerzál na všechny typy terénu? Nebo jen bublina cyklo trhu v době, kdy prodeje silniček a biků už nešlo dál nafukovat? Co vás má motivovat ustájit v garáži další kolo? Je i pro vás určený gravel bike?

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé