Měli byste si také pořídit gravel bike?

Autor

Kompromis? Univerzál na všechny typy terénu? Nebo jen bublina cyklo trhu v době, kdy prodeje silniček a biků už nešlo dál nafukovat? Co vás má motivovat ustájit v garáži další kolo? Je i pro vás určený gravel bike?

Měli byste si také pořídit gravel bike?

Pokud vás vaše cyklistická vášeň nespolkla úplně, měli jste doma nejspíš jen jednu odrůdu. Silniční kolo s jasně vymezeným „hřištěm“ a komunitou. Cyklokrosku do blátivých zimních terénů nebo na takové to domácí „pocukávání“. Horské kolo zase patřilo těm, co vyhledávali tvrdší terén, kde to občas drncne nebo i skočí.

Existovaly jasné hranice

Mezi jednotlivými typy kol existovaly jasné hranice. Pak ale cyklisté začali cyklokrosová kola, tedy vlastně silniční kolo s berany, jen širšími plášti se vzorkem, upravovat. Připevňovali na ně blatníky či nosiče a na kola nasazovali ještě širší balóny plášťů.

Mezitím v Americe začala růst popularita gravel závodů, vytrvalostních jízd převážně na štěrkových površích, jichž je ve Státech spousta. Právě to spustilo vývoj kol určených speciálně na tuto odnož cyklistiky, protože průmysl má nos na trendy. Gravel kolo je jiné než silnička, kroska a bike, ale půjčuje si klíčové vlastnosti každého z nich.

Má smysl investovat?
Je gravel bike určený i pro vás? Foto: Michal Červený (2x)

Kotoučové brzdy jsou takřka povinné. Rámy umožňují průchod širších pneumatik. Zpravidla nechybí příprava pro blatníky. Geometrie je stavěná ve prospěch komfortu. Takové kolo pak zaplňuje prostor někde mezi silničním a cyklokrosovým speciálem. Ale je právě pro vás?

Zaprvé byste se neměli nechat odradit nálepkou gravel kolo. Ve vašem okolí možná není dost štěrkovo-šotolinových cest, ale takový stroj svede víc než jen to. Pokud nejste závodníci, gravel kolo umí s výjimkou velmi přísných trailů a skalek takřka všechno. S možností odclonit blatníkem mokrou a špinavou spršku je gravel celoroční volbou. Navíc širší pneu je odpovědí na kvalitu českých silnic a rozšíří jezdcův radius. Takové kolo je komfortní a pokud přehodíte pláště za hladší, bude stále dost rychlé na to, pokud máte ambice lámat KOMy na Stravě.

Gravel bike nabízí větší komfort

Ačkoliv možná nepoznáte rozdíl v geometrii mezi silničním a gravel bikem, i tyto malé nuance udělají velký rozdíl. Tvar rámu gravelu typicky přináší uvolněnější a pohodlnější střih vhodný pro delší jízdy nebo rovnou bikepacking. Taková geometrie je taky stabilnější, což se může hodit do kluzkých zimních měsíců. Naopak kolo nebude tak „akční“ v technických pasážích a možná se mu pak bude o něco hůř naklánět do zatáček. Ale už jsme si vysvětlili, že závodit nebudeme, ne?

Kvalita pneumatik, které jsou obuty ve standardní výbavě stroje, se výrazně liší na základě značky kola, modelu a a jeho ceny, ale často v továrním nastavení dostanete základní typ plášťů. Abyste dosáhli lepší přilnavosti, ochrany proti defektu a vůbec výkonu, je radno sáhnout po vyšším modelu.

Svou roli hraje taky vzorek pláště. Čím hladší, tím zjednodušeně řečeno rychlejší. Ale taky méně vhodný do hrubšího terénu. Do něj taky raději zvolíte širší pneu- Klidně až 45 mm, což garantuje hladké svezení. A co zvážit bezdušovou variantu s tmelem uvnitř namísto duše?

Jízda „na mlíku“ je pro gravel doporučovaná a nejvhodnější. Negarantuje absolutní imunitu vůči defektu, když bude díra příliš velká na to, aby ji tmel utěsnil. Takže variantou je opravný knot, který díru zacelí. Ale nejjednodušší bude po defektu spolehnout na starou dobrou duši. Alespoň na zbytek cesty domů.

Jestliže chcete doma jedno kolo, které zvládne všechno, stojí za úvahu pořízení druhého setu kol. Jeden natrvalo s agresivním vzorkem. Druhý s užším a rychlejším obutím. A pokud bude faktorem při rozhodování rozpočet, pak raději investujte do silničních kol. Terénní kola spíš než nízkou váhu vyžadují odolnost a trvanlivost.

Zmatek nad zmatek. Když se hvězdy bojí o budoucnost
Autor

Zamýšlené spojení dvou profesionálních stájí, co se letos dostaly do finančních obtíží, způsobilo v pelotonu velké haló. Jumbo Visma, letos vítěz Gira, Tour i Vuelty, a tradiční formace Soudal-Quick Step měly další rok stvořit potenciálně neporazitelnou megastáj. Byť smlouvu nakonec obě strany roztrhaly, už jen debaty o ní dostaly peloton na týdny pod tlak. Zejména jezdce, kterým končí smlouvy.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé