Kateřina Nash a její překvapivá premiéra! Ve 44 letech pojede MS na silnici

Autor

Překvapení v podání české reprezentace ještě před startem mistrovství světa v silniční cyklistice! V nominaci pro šampionát v australském Wollongongu je čtyřiačtyřicetiletá Kateřina Nash!

Kateřina Nash a její překvapivá premiéra! Ve 44 letech pojede MS na silnici

Mistrovství světa z různých odvětví má na kontě desítky. Jako závodnice v cross country horských kol, v cyklokrosu či lyžařka. Startovala na pěti olympiádách. Třikrát jako bikerka, dvakrát jako běžkyně na lyžích.

Po boku Terezy Neumanové

Nominace závodnice pocházející z Prachatic do české reprezentace byla nečekaná. Česko mělo pro silniční závod dvě místa, a kromě Terezy Neumanové si žádná závodnice účast přímo nevyjela. A druhé místo připadlo Nash.

I když už neobjíždí Světové poháry, stále poctivě trénuje a na kole závodí. I když ne na silnici. Specializuje se spíše na masové a etapové závody horských kol nebo krosové závody. Na silnici občas trénuje, ale závody nejezdí.

Kateřina Nash v cíli mistrovství světa v Dubendorfu.
Kateřina Nash v cíli mistrovství světa v Dübendorfu. Foto: Michal Červený

 

Na světovém šampionátu se naposledy představila letos v lednu. Na MS v cyklokrosu, které se konalo v USA, kde spoustu let žije. „Myslím, že nastal správný čas na rozlučku. Nikdy neříkej nikdy, ale asi to tenhle víkend bude moje poslední mistrovství světa v krosu. Nechci jezdit poslední,“ řekla Kateřina Nash v rozhovoru pro We Love Cycling před šampionátem. Obsadila tam pěkné 13. místo.

Místo do VIP na trať

Ovšem po osmi měsících se na šampionátu představí znovu a hned na silnici. Poprvé v bohaté kariéře! Asi není tak těžké najít důvod, proč v Austrálii bude startovat. Je viceprezidentkou Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a při MS se zúčastní tradičního kongresu vrcholného orgánu světové cyklistiky. Ten se při silničním šampionátu koná každý rok. Takže v Austrálii bude tak jako tak, podle všeho na náklady UCI.

Kateřina Nash je známa jako velká bojovnice, která by mohla napsat několik knih o sportovní dlouhověkosti. Na MTB závodech v Americe je pořád velmi úspěšná a bojuje o nejvyšší příčky. Tvrdě trénuje, dbá na zdravou výživu, má obrovské zkušenosti. A určitě není člověkem, který by si chtěl jen udělat čárku, že absolvoval mistrovství světa. Kdyby věděla, že nemá natrénováno a není schopna mistrovský závod žen na 164 km objet, asi by si v civilu sedla jako viceprezidentka UCI do VIP lóže a závod sledovala na velkoplošné obrazovce v prostoru cíle…

Když jsou zkušenosti bonusem

Kateřina Nash se postaví na start v dresu českých barev po boku o dvacet let mladší krajanky. Nebude to sice Neumannová s dvěma „n“, jako v dobách slavné dvojice na horských kolech, kdy se jim říkalo velká Kačka a malá Kačka, ale její parťačkou bude momentálně nejlepší česká silničářka, s níž Nash asi v životě nezávodila.

A ruku na srdce: v závodě žen bude pro české barvy nesmírně těžké bojovat proti početní převaze nejsilnějších reprezentací, které pojedou v sedmi lidech. O nějaké taktice nemůže být ani řeč a jestli Neumanová udrží až do závěru kontakt s nejlepšími, což bude nesmírně obtížné, pak může zajet slušný výsledek, protože umí i zaspurtovat.

Kateřina Nash při závodě horských kol na mistrovství světa. Foto: Michal Červený
Kateřina Nash při závodě horských kol na mistrovství světa. Foto: Michal Červený

 

A jak vidí svou sportovní budoucnost? „Až přijde den D, kdy přijedu na závod a nebude mi záležet na tom, jak jedu, bude to přesně moment, kdy skončím. Já se po závodě radši rozbrečím nebo jsem šťastná, než mít takový ten výraz: jo, dobrý, jedu domů. Věřím, že budu schopna to rozhodnutí jednou udělat,“ přiznala Kateřina Nash.

„Je spousta závodů, kde jsou zkušenosti hodně důležité. Jasně, není mi dvacet a nejsem schopna se špičkou závodit každý víkend, ale jsou dny, kdy se to povede…“

Teď to Kateřina Nash zkusí na silnici. Bude to její poslední mistrovství světa v životě? Kdo ji zná, tak ví, že světový šampionát v cyklokrosu v roce 2024 v Táboře určitě zcela nezavrhla… Bylo by to pro všechny i pro ni samotnou velké lákadlo. Teď je ale před ní australská mise.

Nejčastější cyklistická zranění. Jak jim předcházet?
Autor

Pokud alespoň trošku pravidelně jezdíte na kole, velmi pravděpodobně se budete během života potýkat se zdravotními problémy způsobenými hodinami v sedle. Nemusí za každou cenu jít o zranění z pádu. Výzkum ukázal, že velmi často cyklisté trpí na problémy s horními končetinami nebo klouby, aniž by je potkal karambol. Jak všemu předcházet?

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé