Kolik berou ženy ve World Tour? Minimální mzda je 800 tisíc korun

Autor

Magická hranice jednoho milionu korun se přibližuje! Ženy ve formacích World Tour si v sezoně 2023 finančně polepší. Minimální mzda je podle nařízení Mezinárodní cyklistické federace 32 102 eur ročně (necelých osm set tisíc korun), což kopíruje částku stanovenou jako nejmenší možnou výplatu v mužských týmech prokontinentální úrovně.

Kolik berou ženy ve World Tour? Minimální mzda je 800 tisíc korun

Je veřejným tajemstvím, že příjmy ve světě silniční cyklistiky jsou pohádkové. Tedy v případě mužů. Nejlepší cyklisté planety berou až šest milionů eur ročně. Řeč je přitom jenom o základní smlouvě. Logicky nejsou započítány bonusy za vítězství v závodech a také případné další prebendy plynoucí z kontraktů s osobními sponzory, protože to jsou položky spadající do osobního jednání.

Hvězdy World Tour jako Peter Sagan, Chris Froome či Tadej Pogačar mají roční příjem přesahující pět milionů eur. Naproti tomu nejlepší závodnice ženského pelotonu – Annemiek van Vleuten – bere údajně ve formaci Movistar 250 tisíc eur.

Nizozemská závodnice je na vrcholu žebříčku ženské cyklistiky. Její soupeřky v nadcházejících letech si však dle nových pravidel polepší. A to výrazně.

Ženy si polepšily o 5 tisíc eur

Ještě v roce 2020 byla minimální mzda v ženské World Tour 15 tisíc eur. V sezoně 2022 nejmenší částka vyplacená ženské zástupkyni ve stáji World Tour zněla 27 500 eur. Během kongresu v listopadu 2022 však UCI přistoupila ke změnám, které mají zmenšit „nůžky“ mezi mužským a ženským pelotonem.

Řeč není o hvězdách na špici, ale o minimálních mzdách. Ty jsou v případě mužského pelotonu World Tour stanoveny na 40 045 eur. Tudíž ženy po letošním skokovém navýšení o pět tisíc eur budou v sezoně 2024 pobírat minimálně 35 tisíc eur a o rok později pak bude minimální mzda v ženské World Tour 38 tisíc eur.

Výjimku však tvoří tzv. neoprofesionálky. Jde o cyklisty, respektive cyklistky, kterým v roce začátku kontraktu je třiadvacet let nebo méně. A pokud kontrakt vstoupí v platnost před 1. červnem daného roku, status neoprofesionála zůstane až do závěru roku následující sezony. V takovém případě je minimální mzda pro rok 2023 stanovena na 26 849 eur, o dva roky později pak na částku 31 768 eur.

Je potřeba připomenout, že vyplácené částky se týkají závodnic, které jsou v týmech vedeny jako zaměstnankyně. Pokud některé z cyklistek fungují na bázi osob samostatně výdělečně činných, pak je minimální roční mzda stanovena na 52 647 eur pro sezonu 2023 a v případě neoprofesionálek na 44 032 eur.

Dva týmy – Jayco a Trek-Segafredo – se rozhodly z vlastní iniciativy minimální platy v ženských týmech vyrovnat na úroveň minimálních platů v mužském pelotonu.

Třináct procent ženského pelotonu bere přes 100 tisíc eur

Výzkum provedený v roce 2022 organizací The Cyclists Alliance, která je pomyslnou odborovou organizací cyklistek, ukázal, že třináct procent závodnic vydělává více než sto tisíc eur a čtyřiadvacet procent závodnic se pohybuje na částce v rozmezí 60-100 tisíc eur.

Současně však 23 procent závodnic registrovaných na soupiskách týmů označených v sezoně 2022 jako Continental uvedlo, že nedostávají vůbec žádný plat. Tudíž na Tour de France Femmes 2022 bojovaly ženy pobírající částky v řádech milionů korun proti cyklistkám, které startovaly na nejslavnějším závodě bez odměn.

Spolehlivý domestik v mužském pelotonu vydělává minimálně sto tisíc eur ročně. Borci, kteří jsou ochotní obětovat se pro úspěch týmových kolegů, většinou pobírají několik se tisíc eur. Každý individuální úspěch pak pochopitelně navyšuje hodnotu závodníka, respektive závodnice.

Pro ženský peloton představuje korekce finančního plnění nejzásadnější změnu plynoucí z kongresu UCI. Podle dalších norem je povinné absolvovat závody o šesti a více etapách v sedmi závodnicích. Vícedenní bitvy čítající pět nebo méně etap se pojedou v šesti či sedmi závodnicích na jeden tým podle rozhodnutí organizátora. Jednodenní závody budou omezeny na sestavu šesti závodnic.

Maximální počet závodnic v týmech World Tour je stanoven na 20. Ovšem výjimku dostanou formace, které zaregistrují neoprofesionálky. Ty mohou rozšířit soupisku o dvě pozice.

Od roku 2025 UCI oficiálně zavede kategori U23 a bitva o duhový trikot bude mít vlastní závod, ať už s hromadným startem či časovku.

Foto: A.S.O./Thomas Maheux a Fabien Boukla

Pavel Bittner se učí po boku vítěze Paříž-Roubaix a těší se na kostkové klasiky
Autor

Raketový vzestup kariéry zažívá Pavel Bittner v týmu DSM. V rámci formace World Tour se během dvou let posunul z pozice nováčka v development sestavě do role stážisty a od ledna roku 2023 je plnohodnotným členem elitní sestavy, kde podepsal dvouletý kontrakt. Čeká jej první sezona v nejvyšší divizi. Ve stáji, kde působí hvězdy jako Romain Bardet nebo John Degenkolb.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest