Pavel Bittner se učí po boku vítěze Paříž-Roubaix a těší se na kostkové klasiky

Autor

Raketový vzestup kariéry zažívá Pavel Bittner v týmu DSM. V rámci formace World Tour se během dvou let posunul z pozice nováčka v development sestavě do role stážisty a od ledna roku 2023 je plnohodnotným členem elitní sestavy, kde podepsal dvouletý kontrakt. Čeká jej první sezona v nejvyšší divizi. Ve stáji, kde působí hvězdy jako Romain Bardet nebo John Degenkolb.

Pavel Bittner se učí po boku vítěze Paříž-Roubaix a těší se na kostkové klasiky

Právě po boku Degenkolba, německého vítěze Paříž-Roubaix z roku 2015, by měl letos zažít ostrý debut na kostkových klasikách. „Měl bych jet i ty opravdu největší. Je to velká výzva, ale hrozně se na to těším,“ říká dvacetiletý český cyklista před startem sezony.

Dá se říci, že se vám splnil sen, když jste dostal smlouvu ve World Tour?

Já asi nikdy neměl vyložený cíl, že se budu cyklistikou živit. Chtěl jsem dělat, co mě baví a mám obrovskou radost, kam až jsem to dotáhl. Jsem za příležitost moc rád.

Kdy jste měl jasno, že kontrakt v prvním týmu DSM dostanete?

Už zhruba v polovině první sezony 2021 u development týmu jsme se začali bavit, co ještě musím zvládnout, abych krok výš mohl udělat. Tým dává pozor, aby mladý závodník něco nepřeskočil, neuspěchal a neměl pak potíže. A všichni sledují jeho vývoj. Já sám nepočítal, že tam skočím takhle rychle, ale můj progres byl podle týmu na dobré cestě a už od začátku loňské sezony jsme se bavili o smlouvě. Když jsem v srpnu šel do prvního týmu jako stážista, už jsem měl podepsáno.

Když jste před sezonou 2021 přicházel jako nováček do Development Teamu DSM, tušil jste, že je to jediná cesta, jak prorazit ven?

Chtěl jsem to zkusit, byl jsem rád za šanci. Ale nemyslím si, že by se šikovní kluci od nás jinak do World Tour dostat nemohli. Když mají dobré výsledky, skauti velkých týmů si jich všimnou. Pak záleží jen na nich.

Pavel Bittner
Pavel Bittner na čele skupiny při mistrovství republiky do třiadvaceti let. Foto: Jan Brychta

Ale vždy je lepší, když si vás nějaký tým vychovává s vědomím, že zůstanete u nich, ne?

V DSM je naprosto super, že development tým i ženský tým jsou s dost propojeny s formací World Tour. Řada expertů je společná pro všechny týmy, třeba odborníci na výživu. I na soustředěních se týmy občas prolínají. A všichni mají přehled o všech.

Vy jste na vedení musel očividně zapůsobit hodně dobře, když ve vašich stopách teď v týmu nadějí půjdou další Češi Milan Kadlec a Adam Seeman.

Jsem za to moc rád. Je super, když člověk vidí v týmu víc mladých kluků z Česka, určitě to může pomoci české cyklistice. Pro ně je to taky obrovská příležitost, ale určitě si ji zasloužili. Tým je sledoval delší dobu, náš skaut se mě na ně jen zeptal, ale jinak si to řešili sami. Nebylo to tak, že bych v jejich příchodu sehrál zrovna já nějakou klíčovou roli. Každopádně je fajn, že jsou v DSM další Češi.

Co čekáte od své první ostré sezony v elitním týmu?

Pojedu větší závody než minulý rok. V první řadě to bude o získávání zkušeností, ale taky se už budu snažit někde něco ukázat. I když jsem minulý rok pár World Tour závodů jel, pořád je to trošku krok do neznáma. Ale cítím se fajn. Čeká mě hodně zajímavá sezona a jsem zvědav, kam mě kopne.

Už tušíte, kde začnete závodit?

Na přelomu ledna a února pojedu etapák v Saúdské Arábii. Pak bych měl jet Kolem Algarve v Portugalsku a kostkové klasiky. Začnu hned koncem února na Omloop Het Nieuwsblad. Tým se mnou počítá i na největší klasiky. Ani neumím popsat, jak se těším.

Troufáte si na závody přes 250 kilometrů po kostkách, které se často jedou v hodně těžkých podmínkách?

Já mám delší závody celkem v oblibě a když trasa zahrnuje hodně techniky, tak mě to baví. Myslím, že bych těžké klasiky zvládnout mohl. Ale třeba Roubaix jsem nikdy nejel, ani kratší verzi pro mladé závodníky. V juniorech jsme tam s nároďákem nestartovali a v kategorii U23 bylo Roubaix poslední dva roky zrušeno. Bude to výzva.

Máte hned ve vaší první sezoně vidinu nějaké Grand Tour?

Když půjde vše správně, mohl bych se na nějaké objevit. Ale vše se bude odvíjet od začátku sezony, jak se budu cítit, jak mi to půjde. Tým nechce ani tady nic uspěchat.

V čem by měla být vaše největší přednost? Na co si věříte?

Tým se mě snaží rozvíjet ve všech směrech, ať je to příprava na klasiky, hromadné dojezdy nebo třeba časovky. Ale nejvíc by mi měly sedět klasiky a taky hromadné dojezdy. Jejich hektičnost mě baví: rychlost, nějaký kontakt… Myslím, že bych z toho mohl třeba v budoucnu profitovat i na těch klasikách. Lidi, co mají rychlý dojezd, vyhrávají nejvíc závodů.

Kolik tréninkových kempů už máte za sebou?

První soustředění jsme měli v prosinci, před Vánocemi jsem byl ještě sám na Mallorce. Hned po novém roce jsme s týmem trénovali v Calpe, na týden jsem pak jel domů a poslední lednový týden jsme byli ve Španělsku. Absolvovali jsme krátký kemp v šesti lidech a rovnou letěli do Saúdské Arábie.

Dvě velké české cyklistické naděje. Pavel Bittner (vpravo) a Petr Kelemen. Foto: Jan Brychta
Dvě velké české cyklistické naděje. Pavel Bittner (vpravo) a Petr Kelemen. Foto: Jan Brychta

S kým si v týmu nejvíc rozumíte?

Máme super partu a o nikom nemůžu říct, že by mi vyloženě neseděl. Zažíváme hodně legrace. Hodně blízko mám k Dánovi Andersenovi nebo Holanďanovi van Undenovi. To jsou kluci, kteří se mnou byli už v development týmu.

Úřední řečí je angličtina?

Určitě. Do konce máme pravidlo, že jakmile u stolu sedí třeba tři Holanďani a jeden cizinec, musí mluvit anglicky.

Jak na vás působí největší hvězdy kalibru Degenkolba nebo Bardeta?

Oni jsou úplně skvělí, nejvíc v pohodě. Nad nikoho se nepovyšují. S Degenkolbem bychom měli mít podobný program, protože jsme oba součástí klasikářské skupiny. Poprvé jsem z něj byl trošku nesvůj, ale když s ním každý den jezdíte dvojičku, zjistíte, že je to normální kluk a borec. Jsem moc rád, že se po jeho boku můžu učit.

Co čekáte od začátku sezony?

Máme za sebou vydařená soustředění, noví závodníci dobře zapadli, atmosféra je super. Všichni jsou hodně namotivovaní a věřím, že budeme úspěšní. Už na prvních závodech. Všichni v pelotonu budou nabuzení, plní očekávání. Určitě se bude závodit zostra hned v té Arábii.

Titulní foto: Jan Brychta

Češi ve World Tour: Hirt a Štybar v nových týmech, Vacka i Bittnera čeká první ostrá sezona
Autor

Už to vypuklo! Letošní silniční sezona na nejvyšší úrovni World Tour odstartovala v Austrálii. Sice bez českých závodníků, ale dva z nich půjdou do akce, co nevidět. Konkrétně Jan Hirt a Mathias Vacek v Argentině na etapovém závodě Vuelta San Juan. Kdo všechno změnil před novou sezonou dres? Kde podepsali Češi ve World Tour? Co je čeká? A koho vlastně uvidíme na nejvyšší úrovni? Jaké zastoupení má Česko ve druhé nejvyšší divizi v prokontinentálních týmech? Celkem se jedná o dvanáct mužů.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé