Největší přestupy World Tour: Jumbo-Visma i UAE posilovaly, Ineos pouštěl hvězdy

Autor

Giganti posilovali, aby upevnili dominanci. Zimní pauza mezi elitou cyklistického světa World Tour přinesla mnoho zajímavých změn. Cyklistické přestupy jsou nedílnou součástí dění předcházejícího prvnímu závodu. 

Největší přestupy World Tour: Jumbo-Visma i UAE posilovaly, Ineos pouštěl hvězdy

Někdo zbrojil více, někdo méně. Samozřejmě záleželo na finančních možnostech, a tak asi nikoho příliš nepřekvapí, že nejvíc posilovala většina gigantů pelotonu: Jumbo-Visma, UAE Team Emirates, ale také EF Education-EasyPost, zatímco Ineos Grenadiers spíš velké závodníky pouštěl a řada hvězd posílila konkurenty.

Už příští týden začne v Austrálii naostro silniční sezona 2023. U protinožců otvírá kalendář WorldTour etapový závod Santos Tour Down Under, který se poslední dva roky kvůli pandemii covid-19 neuskutečnil. Pojďme se s blížící se sezonou podívat na pět největších přestupů podle We Love Cycling.

Richard Carapaz (Ineos → EF Education-EasyPost)

Vítěz Gira z roku 2019 a majitel olympijského zlata v silničním závodě jednotlivců z Tokia 2021 mění po třech letech v Ineosu působiště. Dalo se to čekat, poslední rok už ani z jedné strany nebyl podle očekávání. Ekvádorec jel jen Giro, kde skončil druhý, na Tour vzal Ineos jiné borce. Richard Carapaz absenci ve Francii vnitřně cítil jako křivdu, a proto sáhl po nové výzvě jménem EF Education-EasyPost.

Richard Carapaz slaví triumf při závodě Kolem Švýcarska. Foto: ineosgrenadiers.com (2x)
Richard Carapaz slaví triumf v závodě Kolem Švýcarska. Doufá, že žlutý dres po přestupu do EF Education získá i na Tour de France. Foto: ineosgrenadiers.com

„Chci vyhrát ještě Tour de France,“ řekl po zveřejnění přestupu. V novém týmu šanci v ideálním cyklistickém věku dostane, letos mu bude teprve třicet. Z Inoesu s ním přišel i velezkušený domestik Amador. Americký tým věří, že mu právě Carapaz vyhraje poprvé v historii vysněnou Grand Tour. S dalším lídrem Uránem, jemuž už bude šestatřicet, si určitě překážet nebudou.

Adam Yates (Ineos → UAE Team Emirates)

Třicetiletý Brit během dvou let v Ineosu až tolik nezářil. Předloni byl čtvrtý na Vueltě, vloni devátý na Tour, ale nebylo to vysněné pódium. A když dostal nabídku od UAE, kde je hlavní hvězdou dvojnásobný vítěz Tour de France Tadej Pogačar, neváhal. „Je skvělé jezdit po boku nejlepších závodníků světa. Navíc já jsem v ideálním závodnickém věku a tým by tak měl dostat to nejlepší, co ve mně je,“ uvedl Adam Yates po podpisu tříleté smlouvy.

Určitě pojede s Pogačarem jako superdomestik na Tour, čímž by měl ještě zvýšit sílu týmu a pomoci k tomu, aby Slovinec letos Tour vyhrál potřetí. Ale je jisté, že Adam Yates dostane i spoustu prostoru na svoje osobní výsledky. Spolu s ním posílí tým z Emirátů i čerstvý australský mistr v časovce a výtečný vrchař Jay Vine, který vloni v dresu Alpecin-Fenix vyhrál dvě etapy na Vueltě.

Dylan van Baarle (Ineos → Jumbo-Visma)

Tenhle přestup dával velký smysl. Nizozemský tým si stahuje nejlepší nizozemské závodníky. Van Baarle je excelentní klasikář (vloni vyhrál Roubaix a byl druhý na Flandrech), takže ještě zvýší sílu stáje na klasikách a ve dvojici s van Aertem budou k poražení jen hodně těžko. Navíc tým posílil i další výborný klasikář, Slovinec Jan Tratnik.

Dylan van Baarle
Dylan van Baarle s nejcennější dlažební kostkou na světě: trofejí za výhru v Paříž-Roubaix. Foto: ineosgrenadiers.com

Třicetiletý van Baarle ale nepřišel zdaleka jen kvůli klasikám. Je to doslova motorka a třeba na Tour de France letos předváděl neskutečné výkony. Hodně se zlepšil v kopcích. S ním bude Jumbo-Visma na Grand Tour ještě silnější a Vingegaard nebo Roglič z toho mohou jen profitovat. A to do Jumbo-Visma přestupuje ještě další zkušený nizozemský cyklista Wilco Kelderman, účastník čtrnácti Grand Tour.

Fernando Gaviria (UAE Team Emirates → Movistar)

Do týmu z Emirátů přicházel kolumbijský rychlík před třemi lety jako hvězda, ale tohle angažmá mu úplně podle představ nevyšlo. Tedy kromě toho, že si slušně namastil kapsu. Z Quick Stepu býval zvyklý vyhrávat jak na běžícím pásu, ale v UAE vybojoval za celé tři roky jen devět prvenství. Několikrát ho však zastavil covid-19 i zranění.

Movistar potřebuje kromě mužů na celkové pořadí i nějakého spurtera a věří, že majitel 49 profesionálních vítězství znovu naváže na své slavné roky, kdy dokázal vyhrát mj. pět etap na Giru.

Gaviriovi je teprve 28 a je pouze otázkou, jak a v kolika závodech mu Movistar dokáže poskládat sprinterský vlak. „Je to pro mě nová výzva. Dostal jsem se do týmu, který se poslední dobou soustředil spíš na vrchaře. Teď mi dali důvěru a věřím, že se o Movistaru bude mluvit i v souvislosti se sprinty,“ uvedl Gaviria.

Jan Hirt (Intermarché Wanty Gobert → Soudal – Quick Step)

Šesté místo na loňském Giru nebo prvenství v závodě Kolem Ománu otevřelo Janu Hirtovi cestu ke kvalitnějšímu angažmá. Je jen na dvaatřicetiletém borci, jak dokáže prodat zkušenosti. Jasným lídrem č. 1 je belgická hvězda Remco Evenepoel a oba by měli jet Giro. Dá se předpokládat, že by Hirt měl být pravou rukou vítěze loňské Vuelty hlavně v nejtěžších horských etapách.

Jan Hirt
Jan Hirt je novou posilou Soudal Quick Step. Foto: Soudal Quick Step

„Těším se na něco nového. Quick Step je tým, který má každý rok nejvíc vítězství. Každý, kdo tam přijde, se ještě zlepšuje. To byla moje hlavní motivace. Chci zkusit, jestli ze sebe můžu dostat ještě něco víc,“ prohlásil Hirt krátce po oznámení přestupu. Tým řekl, že český závodník bude mít i dost prostoru na osobní výsledky, tak se nechme překvapit, co český reprezentant předvede.

A co Mark Cavendish?

Nejde pochopitelně o všechny přestupy. Třeba v případě sprinterů měnil dres např. také Tim Merlier, jenž odešel z Alpecinu do Quick Stepu. Naopak Marc Cavendish je dodnes bez angažmá. Měl namířeno do francouzského kontinentálního týmu B&B Hotels, ale ten se kvůli finančním potížím rozpadl.

Naposledy se spekulovalo o Astaně, ale nikdo zatím nic nepotvrdil. Otázkou tedy je, zda Cavendish sežene tým, s nímž by se dostal na Tour de France. To je jeho cíl, protože by rád překonal magickou hranici 34 vyhraných etap, o kterou se dělí s Eddy Merckxem. Ale není vyloučeno, že už další profesionální vítězství nepřidá.

Anna Slancová je po těžkém pádu na vozíku: Věřím, že zase budu chodit i jezdit
Autor

Život se jí změnil ze dne na den. Při závodě světové fourcrossové série v italském Val di Sole měla Anna Slancová minulý rok 2. září těžký pád, z něhož bohužel neodešla po svých. Necítila nohy a okamžitě ji vrtulník dopravil do nemocnice v Trentu. Od té doby 22letá cyklistka z Liberce nechodí. Je upoutána na invalidní vozík, ale bojuje!

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest