Pumptrack - brána do světa cyklistiky. Ideální start pro vás i vaše děti

Autor

Cyklistika je vášeň. Někdo jejímu kouzlu propadne „na první dobrou“, jiný svůj vztah k jednostopému stroji nějakou dobu hledá. I tady však platí, že čím dříve se vyhoupnete do sedla kola, tím rychleji a jednodušeji se naučíte vše potřebné. U dětí to pak platí dvojnásob. A když chcete, aby váš potomek získal všechny technické dovednosti co nejdříve, pak ideálním způsobem může být pumptrack. Co se za tímto názvem skrývá a na jakém principu funguje? To vše vám přiblížíme v dnešním článku. 

Pumptrack - brána do světa cyklistiky. Ideální start pro vás i vaše děti

Co je to pumptrack? Jedná se o moderní a velmi rychle se rozvíjející novou disciplínu pro horská kola, která si získává na čím dál tím větší popularitě i u nás. Ve stručnosti lze říct, že se jedná o uměle vytvořenou dráhu plnou zatáček a překážek ať již umělého či přírodního charakteru. Trať je přizpůsobena tak, aby ji jezdec zdolal bez nutnosti šlapání jen na základě přenášení váhy na přední či zadní kolo. K udržení rychlosti vám zde pomáhají právě zmiňované klopené zatáčky či „boule“. A povrch trati? Může být buď umělého či přírodního druhu.

Originalita pumptracku

Ale proč právě pumptrack? Copak není stejně tak účinné učit se jezdit na polních cestách, kde je dostatek technických pasáží, o zatáčkách nemluvě? Možná právě to jsou otázky, které vás napadnou. Pumptrack však nabízí něco, co na „běžných“ přírodních cestách budete hledat těžko. Na relativně krátkém okruhu se setkáte prakticky se všemi technickými dovednostmi, které pak budete uplatňovat v praxi. Klopené a prudké zatáčky vás naučí správné technice jízdy, kopečky či boule jsou zase ideální, jak se připravit na různý terén se všemi jeho záludnostmi. Bát se zde naopak nemusíte žádných ostrých kamenů či větví, které by vás mohli zranit. To vše navíc na trati, která bude nejen vaše děti, ale i vás, bavit. A právě to je podstatou pumptracku. Tedy vštípit vašim potomkům či všem, kdo s kolem začínají, základy cyklistiky formou zábavy.

Jak začít?

Rozhodli jste se, že dáte pumptracku šanci? Správná volba. Ještě, než začnete ukrajovat první metry, rozhodně vybavte sebe, případně své dítko, helmou a dalšími chrániči. Dnešní tratě jsou stavěny tak, že jsou velmi bezpečné, i přesto však musíte počítat s tím, že nějaký pád nastat může. Takže helma v každém případě, když k tomu přidáte rukavice, chrániče na kolena či lokty, rozhodně neprohloupíte. A druhý bod. Jak jsme již zmínili, pumptrackové tratě jsou technicky poměrně náročné, určitě neuškodí, když první dovednosti začnete sbírat pod dohledem zkušenějšího kamaráda, který vám dá základní směr, jak si s některými „zákeřnostmi“ trati poradit.


A kam tedy vyrazit? Jen v Praze najdete pumptrackových tratí několik. Nové dráhy vyrostly na Chodovci, ve Stodůlkách, Modřanech, Horních Počernicích, Horních Měcholupech a řadě dalších míst. Obrovský boom, který tato disciplína zažívá, dal vzniknout dalším areálům napříč celou republikou. Kde všude pumptrackové areály najdete, se můžete podívat zde

Technika jízdy

Stejně jako u všech jiných dovedností, i tady platí, že praxi žádná teorie nenahradí. Přesto věříme, že se vám několik užitečných rad může hodit. 
Začněte s tím, že pokud máte bikrosové kolo, vždy si dejte sedlovku z důvodů mnohem lepší stability úplně dolů. Na pumptrackové trati se setkáte především s klopenými zatáčkami, tzv. „klopenkami“ a vlnami, čili malými kopečky. Podívejme se nejdříve na první variantu. U klopených zatáček je základní postoj takový, aby vaše ruce a kolena byly mírně pokrčené. Při nájezdu na ně se snažte tělo držet vždy nad řídítky, jakmile najedete do zatáčky, váhu postupně přenášejte nad sedlo, čímž získáte mnohem větší stabilitu a tím pádem kontrolu nad kolem. Při výjezdu z klopenky se snažte, aby vaše ruce i nohy byly natažené, tělo udržujte v zadní části kola nad sedlem.


Při zdolávání vlnek si počínejte velmi obdobně. Během nájezdu udržujte ruce i kolena mírně pokrčené, váhu přeneste nahoru, kolo se snažte maximálně odlehčitBěhem nájezdu udržujte ruce i kolena mírně pokrčené, váhu přeneste nahoru, kolo se snažte maximálně odlehčit. Když se dostanete na vlnu, vyrovnejte tělo, váhu přeneste na střed kola a připravte se na pumpnutí, neboli sjezd z překážky. Při něm zatlačte ruce na řídítka dopředu, váhu přeneste dozadu, pokrčte kolena a zatlačte maximální silou do pedálů.


Zvládli jste to? Super, času na odpočinek ale moc mít nebudete. Sotva zdoláte jednu zatáčku,  do cesty se vám postaví další. Myslete tedy na to, abyste při průjezdech mezi překážkami byli vždy na středu tratě, což je ideální stopa pro najetí na další technický úsek.

Jen pro zkušené

Možná jste takové borce už viděli. Na zadním kole se v pohodě prohání přes boule na trati, to vše samozřejmě bez šlapání jen na základě přenášení váhy. Takzvaný manuál už je ale záležitost pro zkušené harcovníky. Při takovém stylu jízdy je celé těžiště za sedlem kola, ruce jsou natažené, nohy udržují rovnováhu. Vše navíc jistí ruka na páčce zadní brzdy, která zabraňuje přepadnutí bikera na záda. Tento trik je však už těžký level a rozhodně se do něj nevrhejte, pokud nebudete mít zautomatizované všechny jednodušší prvky. Jak vše názorně provádět, vám brzy představí profesionálové z bike o´clock na videích. A rozhodně se budete mít na co těšit. 

Na jedno se v každém případě můžete spolehnout. Pumptrack je disciplínou, z které budete vy i vaše děti nadšeni. V dokonalé harmonii se zde snoubí radost z cyklistiky, překonávání překážek a získávání všech potřebných dovedností formou hry. Užijte si to!
 

Správná šířka řídítek. I ta je důležitá pro vaše zdraví
Autor

Dokonale seřízené kolo, bezchybně fungující převody, duše nafouknuté na požadovaný tlak. To vše jsou věci, které většinou řešíte na prvním místě. Už jste ale někdy přemýšleli nad tím, jakou správnou šířku mají mít vaše řídítka? Tato zdánlivě méně podstatná věc totiž může hrát velice důležitou roli nejen při samotném pocitu z jízdy, ale především je klíčová, pokud jde o vaše zdraví. A to je vždy na prvním místě.

Pokračovat ve čtení

Kooperativa

Autor Kooperativa

Žijeme různé životy. My jsme tady od toho, abychom vás pojistili. Na to, co potřebujete, a tak, jak nejlépe to umíme. www.koop.cz

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé