Sezona 2022: bikové ME v Česku či Grand Tour startující v jiných zemích

Autor

Ostrý výkop sezony v únoru v teple Spojených arabských emirátů, jarní klasiky v plískanicích, Giro, Tour, Vuelta startující mimo území svých pořadatelských zemí, nebo světový šampionát u protinožců. To je jen malá část menu silniční sezony 2022.

Sezona 2022: bikové ME v Česku či Grand Tour startující v jiných zemích

Bikery i dráhaře čeká mistrovství světa ve Francii, cyklokrosaře až v USA. Všichni před startem sezony doufají, že nebude příliš poznamenána pandemií koronaviru, závody se nebudou rušit a uskuteční se i za přítomnosti fanoušků. Jestli tomu tak skutečně bude, to rozhodnou až příští měsíce.

Austrálii zrušili

Silniční World Tour sezona už jedno omezení zažila. Kvůli covidu-19 byly zrušeny tradiční zahajovací závody v Austrálii, a tak by se mělo začít až 20. února etapákem UAE Tour. V Evropě se na úrovni série Europe Tour startuje už koncem ledna tradičními jednorázovkami ve Španělsku a na Mallorce. Prvními etapovými závody roku jsou Etoile de Bessége ve Francii (2.-6. 2.) a následně Kolem Antalye v Turecku (10.-13. 2.).

Velká cyklistika odstartuje v Evropě na konci února tradiční klasikou Omloop Het Nieuwsblad v Belgii, pak přijde toskánská paráda na prašných cestách v podobě Strade Bianche. Prvními World Tour etapovými závody jsou v Evropě Paríž-Nice a Tirreno-Adriatico.

Klasikářské Monumenty jsou rozprostřeny do celé sezony, ale nejvíc jich je hned zkraje. Vše odstartuje tradiční Primavera Milán San Remo (19. 3.), následují Kolem Flander (3. 4.), Paříž-Roubaix (17. 4.), Lutych-Bastogne-Lutych (24. 4.), tradiční „zavírák“ sezóny Kolem Lombardie se má letos jet 8. října.

Zdeněk Štybar v cíli závodu Paříž-Roubaix 2021. Foto: Tim de Waele/Getty Images/Deceuninck Quick Step
Zdeněk Štybar v cíli Paříž-Roubaix 2021. Pokud pandemie dovolí, sezona 2022 nabídne Roubaix v tradičním termínu. Foto: Tim de Waele/Getty Images/Deceuninck Quick Step

Třítýdenní boje na Grand Tour začnou na Giro d´Italia, které letos startuje v Maďarsku (6. – 29. 5.), Tour de France startující v Dánsku je na programu 1. – 24. 7. a španělská Vuelta, jejíž 77. ročník začne pro změnu v Nizozemsku, se koná v termínu od 19. 8. do 11. 9. Mistrovství světa na silnici hostí australský Wollongong 18. – 25. září.

Česko bude i letos organizovat řadu závodů, těmi nejvýznamnějšími jsou Sazka Tour (4.- 7. 8.), Závod míru U23 (2. – 5. 6.) zařazený do seriálu Nation´s Cup, Visegradská 4 (9. 7.) nebo Okolo jižních Čech (8. – 11. 9.).

Bikeři opět v Novém Městě

Závodníci v cross country horských kol odstartují sezonu na úrovni Světového poháru až v Brazílii (8. – 10. 4.), tradiční zastávkou SP bude i Nové Město na Moravě (13. – 15. 5.). Celkem má elitní seriál 9 závodů, mistrovství světa společně se sjezdaři a fourcrossaři bude hostit francouzské Les Gets (24. – 28. 8.).

Fanoušci v Česku se mohou na úrovni MTB těšit třeba na mistrovství Evropy v maratonu, které se uskuteční 17. – 19. 6. v Jablonném v Podještědí.

Cyklokrosaři už mají sezonu téměř na konci. Po domácích šampionátech, které se konají nadcházející víkend (v Česku v sobotu v Kolíně) se jedou ještě dva Světové poháry a vše vyvrcholí na světovém šampionátu v americkém Fayetteville o posledním lednovém víkendu. Fanoušci u nás doma se v listopadu mohou opět těšit na Světový pohár v Táboře.

Vrcholem sezony dráhařů je mistrovství světa, které se uskuteční v říjnu ve francouzském Saint Quentin en Yvelines.

Předsevzetí lepšího cyklisty: zapojit se, odpojit se i zaplatit
Autor

Ohňostroje dozářily, šampaňské k Novému roku je fuč a změna letopočtu značí čas pro to, abyste si nastavili nové cíle do příštích dvanácti měsíců. Novoroční předsevzetí sice statisticky nevydrží příliš dlouho, ale když je zvolíte rozumně a budou dávat smysl, může být rok 2022 zase o kus lepší. Co to zkusit s těmito nápady?

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé