Jak správně nakupovat na zdravou snídani

Autor

Pokud chcete pravidelně zdravě snídat, vyžaduje to jednu zásadní podmínku – mít ty správné potraviny stále doma k dispozici. Nemusí to být žádné přehnané množství ani zásoby jako pro stav nouze. Stačí mít neustále po ruce pět druhů potravin, které se na první jídlo dne skvěle hodí. A co především, prospívají vašemu tělu a organismu.

Jak správně nakupovat na zdravou snídani

Občerstvení

Občerstvení na trati, catering v cíli i „apres bike“

Tři vejce po ránu

Zapomeňte na časy ještě nedávno minulé. Vajíčka už dávno nejsou zatracovaná. Naopak. Vejce jsou plná bílkovin, vitaminů, minerálů a zdravých tuků. Množství studií to ostatně potvrzuje. Posnídat vajíčka znamená na dlouhou dobu odbourat pocit hladu a tím snížit příjem kalorií v příštím jídle. Vajíčka navíc pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi.

Jen tři vejce ke snídani obsahují zhruba 20 gramů vysoce kvalitních bílkovin, což je množství srovnatelné se středně velkým steakem. A pokud se obáváte cholesterolu, pak buďte bez obav. Poslední výzkumy ukazují, že konzumace vajíček může dokonce zvýšit i krevní hladinu ochranného cholesterolu, tedy toho „hodného“, který chrání naše tepny a snižuje riziko onemocnění srdce. Vajíčka navíc neobsahují příliš mnoho kalorií, takže pomáhají i při hubnutí. Zasytí natolik, že po zbytek dne už nemáte takovou potřebu jíst.

Miska řeckého jogurtu

Bílý jogurt a mnohé další mléčné výrobky vám mohou pomoci kontrolovat svou hmotnost, protože zvyšují hladinu hormonů podporujících pocit plnosti a sytosti. Hit poslední doby – řecký jogurt – je plný vitaminů v rozpustných tucích, minerálů (např. vápník) a probiotik, která pomáhají udržovat zdravá střeva.

Pro snídani je to skvělý základ. Miska jogurtu obsahuje asi 7 g bílkovin, navíc lze bílý jogurt kombinovat s ořechy či semeny, aby se obsah bílkovin ještě zvýšil. Jen si dejte pozor při nákupu toho správného řeckého jogurtu. Neměl by obsahovat nic jiného než živé kultury a mléko.

Miska ovesné kaše

Představa ovesné kaše ke snídani nejspíš nemusí každého nadchnout, ale nezatracujte ji. Dá se z ní připravit snídaně, která je nejen zdravá, ale zasytí vás na hodně dlouho. Oves je totiž bohatý na betaglukanové vlákno, které snižuje hladinu cholesterolu v těle a zvyšuje pocit nasycení. Je to také překvapivě slušný zdroj bílkovin. Sto gramů suchého ovsa obsahuje 12,7 g bílkovin.

Nekupujte si ale už předpřipravenou kaši, protože může obsahovat cukr. Udělejte si ji sami. Smíchejte ovesné vločky s trochou mléka nebo vody a na chvíli ohřejte, případně lehce oslaďte medem. Mějte ale na paměti, že při vaření oves absorbuje vodu, což vede k zředění obsahu bílkovin. Pak stačí přidat trochu jogurtu nebo sýra a máte vynikající a zdravou snídani.

Malá hrst ořechů

Ořechy obsahují množství bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a různých minerálů, což z nich dělá potraviny skutečně plné a bohaté na živiny. Například malá hrst mandlí, tedy asi 38 g, obsahuje 6 g bílkovin, 3,5 g vlákniny, 1,7 mg omega-3, 75 mg hořčíku a 200 mg draslíku. Studie potvrzují, že konzumace ořechů pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi. Takže pár ořechů si můžete dát kdykoliv, nejen ke snídani.

Ořechy lze smíchat i s dalšími semínky. Když namícháte tu správnou směs, dostane vaše tělo pořádnou dávku energie na celý den. Řeč je třeba o lněných semínkách, které lze smíchat třeba i s ovesnými vločkami či pšeničnými klíčky.

Hrst bobulí

Bobule jsou ke snídani jednoznačně dokonalým ovocem, protože obsahují méně jednoduchého cukru než většina ostatních druhů ovoce a naopak mnohem více vlákniny a antioxidantů. Například maliny a ostružiny obsahují impozantních 8 g vlákniny v jedné misce. A navíc ve svém obchodě určitě zjistíte, že bobule v mraženém stavu mají v nabídce po celý rok.

Naše tipy nejsou samozřejmě jedinou možnou volbou. Najdete i jiné skvělé snídaně – různé druhy sýrů, šunky, konzervovaný tuňák či sardinky. Berte naše návrhy spíše jako zjednodušený návod, jak začít. A až budete příště vyrážet na týdenní nákup, mějte na svém seznamu i námi doporučené potraviny.

Zdroj ilustrační foto: www.shutterstock.com
Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé