Co si zabalit na cyklovýlet? Bundu, rezervní duši a medvídky

Autor
Co si zabalit na cyklovýlet? Bundu, rezervní duši a medvídky

Oblečení

Mějte na paměti, že počasí se může změnit, ať už vyrážíte kdykoli a kdekoli. Tudíž je dobré přibalit do zavazadla na cyklovýlet rezervní funkční tričko. A jestliže předpověď počasí není úplně ideální, rozhodně nezapomeňte na větrovku nebo slabou cyklistickou bundu.

Něco na zub

Byť s vysokou pravděpodobností rodinný výlet zahrnuje v plánu zastávku na jídlo, je dobré si před startem přibalit i energetickou tyčinku nebo jinou menší svačinu. Zejména pokud na kolo usednou v rámci rodinného výletu i děti, jde o nezbytnost. Jako vhodný prostředek pro účinné doplnění energie a současně motivační faktor můžete využít například klasické gumové medvídky. Samozřejmostí je pak bidon s pitím. Stravování a doplňování energie se v cyklistice nevyplatí jakkoliv podcenit.

Navigace či mapník

Jestliže se chystáte na výlet v neprobádaném prostředí, nezapomeňte na osvědčený prostředek k orientaci. Hodně rozšířeným pomocníkem jsou cyklonavigace zahrnující už i všechny funkce cyklocomputeru. Samozřejmě je možné použít aplikaci v mobilním telefonu či klasickou mapu, kterou uložíte do mapníku. Rozhodně se však vyplatí investovat do držáku na řídítka, protože není právě komfortní na každém rozcestí zastavovat, vyndávat mapu či telefon z batohu a hledat správný směr.

Batoh či brašna na kolo

Při výběru batohu mějte na paměti, že jej budete mít na zádech celý den, tudíž je třeba sáhnout po lehkém modelu s kvalitními popruhy, aby vás neřezaly do ramen. Ideální je pak pochopitelně batoh se speciální konstrukcí, kde se jen minimální prostor dotýká zad. Brašna se umísťuje nad zadní kolo na speciální konstrukci, ovšem její nevýhodou je, že v případě zastávky vyšperkované výstupem na hrad či zříceninu si ji nehodíte na záda.

Prostředky pro případ defektu

Jestliže vyráží celá rodina, mějte alespoň jednu rezervní duši pro každé kolo. Základem je správný rozměr s patřičným rozměrem ventilku. Samozřejmostí je hustilka, lepení a montpáky, bez kterých výměnu duše nezvládnete. Chybět by nemělo osvětlení a také zámek, pokud máte v plánu se od kola během cyklovýletu na určitý čas vzdálit.

Patříte-li mezi manuálně zručnější cyklisty, vyplatí se i nýtovačka, rychlospojka na řetěz a skládací kombinační kleště, na které výrobci umisťují šroubováky, imbusy a vše, co na kole využijete. K mání jsou i skutečně miniaturní velikosti. A v případě menších technických potíží budete soběstační.

Nechybí-li ve skupině absolvující cyklovýlet sportovec školou povinný, je dobré přiložit pro případ menšího karambolu či nějakého škrábance náplast, nebo dokonce malou cyklolékarničku, která je běžně k mání na trhu.

Při jízdách v horku nezapomeňte na opalovací krém či opalovací mléko. A jestliže vám spadne řetěz nebo budete po defektu nuceni manipulovat se zadní kolem, nenechte se vyděsit šmírem na rukou. Abyste neplýtvali vodou, kterou je dobré v horkých dnech šetřit, vystačíte si s opalovacím krémem či mlékem. Rozpatlejte si přípravek po prstech a papírovým kapesníčkem ruce otřete. Když celý proces zopakujete, prsty budou čisté.

Povinná výbava cyklisty

Pak jsou samozřejmě věci, které by u sebe měl mít každý cyklista automaticky, některé z nich jsou dané dokonce zákonem. O povinné a doporučení výbavě cyklisty jsme již také psali na webu kolopro.cz.

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé