Jaroslav Kulhavý, oficiální tvář seriálu Kolo pro život

Autor

Snad jako každé dítě byl odmalička pořád v pohybu. Bavily ho všechny sporty, a jak říká, na kole začal jezdit tak nějak sám od sebe. Začalo to na BMX, kdy jezdil s kamarády po městě a okolí, zkoušeli různé terény, skoky, sjížděli schody… Když se v české kotlině začala rozmáhat horská kola, jedno si od rodičů „vybrečel“, zkusil první závod a hned ho také vyhrál. To Jardu pořádně nakoplo, začal trénovat a závodit se staršími kluky, kteří už závodili. Úspěchy z juniorských závodů rychle vystřídaly ty v dospělých kategoriích doma i v zahraničí. Historicky nejúspěšnější český biker nakonec vyhrál všechno, co mohl, včetně zlaté olympijské medaile a stále patří mezi naprostou elitu závodníků cross-country. Kromě tréninku a závodění stíhá sympatický dlouhán i předávat své zkušenosti dětem a mladým talentům a stal se jejich vzorem a patronem dětských závodů ČT:D Junior Trophy. Proto jsme Járovi na téma děti a kolo položili pár otázek.

Jaroslav Kulhavý, oficiální tvář seriálu Kolo pro život

Myslíš si, že se českých dětí týká globální problém nedostatku pohybu? Co se změnilo od tvého dětství?

Já si myslím, že zdraví a s tím spojený pohyb dětí mají dnes v rukou především rodiče. Záleží na nich, jakým způsobem s dětmi tráví volný čas, jak děti nenápadně nasměrují a povedou je ke sportu i ke zdravému stravování a životu obecně. Dřív děti neměly možnost trávit čas u mobilů a počítačů, takže je to automaticky hnalo ven za kamarády. Nikdo nelelkoval po obchoďácích, protože neexistovaly. Každý měl doma míč, kecky, hokejku, brusle, většinou i kolo a k tomu spoustu fantazie. To dnešním dětem chybí. Vysedávání doma je pohodlnější a kupodivu je baví víc, takže zleniví a do sportu se jim už potom nechce vůbec.

Prospívá dětem jízda na kole? Měly by se začít učit co nejdříve?

Myslím si, že děti by měly v útlém věku zkoušet všechny pohybové aktivity, které je baví. Čím víc, tím líp. Také si myslím, že zatěžovat děti odmalička jedním jediným odvětvím sportu není správné. Jedině díky vlastním zkušenostem mají později možnost vybrat si, co je nejvíc baví. Kolo by ale mezi prvními sporty určitě nemělo chybět. Naučit se jezdit na kole považuji za důležité stejně jako naučit se plavat. Měl by to umět každý. Navíc oba tyto sporty jsou zdravé a tělu prospěšné.

Základem každé jízdy je určitě chuť jezdit, ale nemělo by se zapomínat na bezpečnost. Existují nějaké zásady, jak předejít zranění? Rozcvičení, správná obuv a vhodné oblečení, helma…?

Když to vezmu postupně, rozcvičení u dětí, pokud se nechystají na závody, nepovažuji za nutné. Stačí, jak říkáte, mít chuť, nasednout a jet. I umět padat je lepší naučit se v mladším věku, kdy to není z takové výšky, a děti navíc nemají takový strach a bloky jako dospělí.

Než dítě nasedne na kolo, mělo by ale mít na hlavě správně nasazenou helmu odpovídající velikosti. Freeridové uzavřené helmy neurazí žádného kluka nebo holku, na výběr je ze spousty líbivých designů. Co se oblečení týče, amatéři obuv řešit nemusí – stačí pevná obuv – a oblečení by si měli vzít takové, aby jim bylo pohodlné a cítili se v něm dobře. Rodiče by pak měli dohlédnout na to, aby bylo dítě připravené na jízdu adekvátně vzhledem k počasí. Tzn. pláštěnku nebo bundu s sebou v případě chladnějšího počasí a sluneční brýle v opačném případě. Pokud jezdí rodiče s dětmi na silnici, měli by je samozřejmě nejdřív seznámit s těmi nejdůležitějšími pravidly silničního provozu.

Jako profesionální jezdec se asi často nezastavíš. Jak vypadá takový běžný týden závodníka?

Je to dost individuální. Já trénuji většinou 6 dní v týdnu a ten jeden mám volno, ale často jdu aspoň na hodinu volně na kolo. O víkendu bývají závody. Po nich zařadím volnější tréninky doplněné o regeneraci (masáž, sauna, vířivka, kryokomora, plavání). Také mi hodně času zaberou mimosportovní aktivity spojené s mými partnery a sponzory a také komunikace s týmem, který se o mě stará. Jsme v dennodenním kontaktu.

 

Je důležité při výkonnostním sportu přizpůsobovat jídelníček? Co třeba sladkosti – musíš se omezovat?

Stravování je kromě tréninku a spánku alfou a omegou úspěchu profesionálního sportovce. Nejdůležitější je celoročně dodržovat vyvážený jídelníček, ale také jíst potraviny, které cyklistice a vysokému výkonu pomáhají. Takže můj jídelníček v sezóně je založený převážně na vyšším obsahu sacharidů, aby byl pokryt energeticky náročný trénink. Jako hlavní potraviny využívám rýži, brambory, těstoviny a luštěniny, které mají navíc dostatek bílkovin. Bílkoviny jinak doplňuji převážně libovým masem (ryby, drůbež, červené maso) nebo používám proteinový nápoj od Nutrendu. Samozřejmě vše doplňuji maximem zeleniny, ráno a během svačin si dopřeji trochu ovoce. Tak dodám tělu potřebné vitamíny, minerály, vlákninu atd. Mimo sezónu si můžu naštěstí víc zahřešit, takže sladkost ke kafíčku si určitě dopřeji.

Co pro tebe jízda na kole znamená?

Především volnost a neopakovatelné zážitky! A z dalších bych v mém případě jmenoval: cestování, poznávání nových kamarádů, míst a tras, motivace, ale také práce a neskutečná dřina.

Rád podporuješ smysluplné projekty jako třeba Kolo pro život. Co si myslíš, že může dětem přinést účast v závodech, Bike Academy nebo jízda na pumptreckové dráze Chupa Chups?

Už několik let jsem tváří seriálu Kolo pro život. Nesmírně si toho cením, už kvůli tomu, že se sám na závody rád vracím, je zde super atmosféra, potkám se s přáteli a mohu být dobrým příkladem pro české děti, snad i trochu jejich vzorem.

Závody Junior Trophy učí děti, aby se nebály vyzkoušet jízdu na kole v konkurenci dalších malých cyklistů a třeba zakusit pocit nadšení, úspěchu, fair play, ale také prohry a zklamání. Je to do života zkušenost k nezaplacení.

Bike Academy má zase každý šanci naučit se opravdu správně jezdit na kole se zkušenými bikery. A pumptracková dráha je nejvhodnějším způsobem, jak se naučit koordinaci a plynulé jízdě na kole. Je to skvělá věc, která navíc učí malé závodníky udržet na kole rovnováhu, uvolnit křečovitost a využít vlastní tělo k „pumpování“ na kole. Děti mají navíc motivaci, protože po tréninku dostanou od Chupa Chups za odměnu malou sladkost a mohou zde ve slosovací soutěži vyhrát třeba i nádherný dres nebo suprovou helmu. Určitě doporučuji Bike Academy a Pumptrack nejen dětem, ale i dospělým. Ti mají často zažité z kola špatné návyky a jde jim to na dřevěné dráze mnohem hůř. Navíc se samozřejmě i víc stydí.

Na nový ročník a nové i známé dětské tváře se už moc těším, bude to zábava!

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé