Pět žen, které změnily způsob, jakým jezdíme na kole

Autor

Doba se mění. Na kole dnes jezdí mnohem více žen, než kdykoliv v minulosti, nicméně stále existují velké rozdíly v zastoupení obou pohlaví v cyklistice. Velká část problému spočívá v tom, že po desetiletí se výroba kol, cyklistického vybavení a servis kol zaměřovaly především na muže. To se ale mění. Naštěstí. Jako důkaz představujeme pět žen, které se rozhodly vzít věci do vlastních rukou a zpřístupnit cyklistiku ještě většímu počtu žen. Své nápady proměnily ve skutečnost, mění pohledy na cyklistiku a inspirují ostatní.

Pět žen, které změnily způsob, jakým jezdíme na kole

Služby na trati

Využijte atraktivní servis a služby na závodech a tratích KPŽ

Emily Brooke, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Blaze

Emily Brooke je tvůrcem jedné z nejrevolučnějších technologií v moderní cyklistice. A to i přesto, že kolo nebylo její celoživotní vášní. Vlastně se k němu dostala až někdy kolem svých 25 let, kdy se zúčastnila dobročinné jízdy na kole. Od té chvíle ale už nikdy nic nebylo stejné.

V závěrečném roce studií v oboru design se Brooke rozhodla proměnit svůj nový koníček ve výzkumný projekt. Poté, co provedla rozsáhlý průzkum bezpečnosti městských cyklistických okruhů ve Velké Británii, došla Brooke k řadě znepokojivých faktů. Včetně toho, že 79 % cyklistů je při dopravních nehodách sraženo při přímé jízdě vpřed. Při řešení tohoto problému vytvořila Brooke to, co později vstoupilo ve známost jako Laserlight, světlomet, který se upevňuje na přední část kola a promítá na zem několik kroků před kolo symbol kola. Varuje tím řidiče aut, že se blíží cyklista. Projekt byl úspěšný od prvního dne. Natolik, že se světlo stalo součástí vybavení kol společnosti Santander v Londýně i městských kol v New Yorku.

Přehledné značení všech tratí, závodních i nezávodních, perfektní organizace včetně zajištění časomíry, to jsou na KPŽ samozřejmé. Vedle nich je však pro účastníky vypsaných tras připravený i další servis a služby.

Občerstvovací stanice

Hlídat si pitný režim a doplňovat ubývající energii vhodnou stravou během jízdy, to je nezbytnost. Na všech závodních trasách KPŽ na vás čekají každých 25 kilometrů výborně zásobené občerstvovací stanice.

Využít můžete občerstvovací stanici NUTREND, která nabízí energetické gely, tyčinky a iontové nápoje této přední firmy na výrobu doplňkové výživy pro profesionální sportovce. Na trati jsou samozřejmě i tradiční stánky s občerstvením. Ty nabízejí oblíbené sladké pečivo Odkolek, ovoce, rozinky, oříšky a tatranky. Místní pořadatelé navíc často překvapí jezdce chutnou nabídkou krajových specialit.

Tzv. Lesní bčerstvovací stanice patrona nezávodních jízd - Lesy ČR najdete i na nezávodních trasách D – Family jízdách. Bikeři se na nich mohou nejen občerstvit, ale užít si i příjemného posezení v přírodě a odpočinout si.

 

Alex Feechan, zakladatelka a majitelka společnosti FINDRA

Alex Feechan dobře ví, jak vytvářet oblečení, v němž se ženy cítí skvěle a které na ženské tělo dokonale padne. Navzdory tomu, že svou kariéru odstartovala jako inovativní módní návrhářka, rozhodla se změnit své zaměření poté, co odhalila problém, který bylo třeba řešit. Když před sedmi roky začala jezdit na kole a stala se z toho láska a vášeň hned po první jízdě, velice rychle si zároveň všimla i toho, že na trhu je zásadní nedostatek kvalitního, funkčního oblečení určeného přímo ženám.

Viděla příležitost a chopila se jí. Narodil se koncept FINDRA. Alex vytvořila kolekce oděvů, které jsou praktické, stylové, funkční, ale zároveň nepodléhají obvyklým tendencím „růžová a vypasovaná“. Kolekce společnosti FINDRA jsou inspirovány ženami, které rády objevují či v extrémních podmínkách posouvají své limity.

Technický servis na trati 

Technický problém na trati, nebo defekt? Žádný problém. Na hlavní trase závodů KPŽ najdete pomoc ve stánku Technický servis Kooperativy. Jednoduché opravy zvládne mechanik hravě a rychle a vy můžete vyrazit opět na trať.

Catherine Ellis, zakladatelka a ředitelka společnosti Hill & Ellis

Další žena, která se rozhodla zaplnit jednu mezeru na trhu hned poté, co ji objevila. Catherine Ellis už byla frustrovaná dlouhým a neplodným hledáním stylové tašky na kolo na cesty do práce. Jediným řešením byly obvyklé tašky či kabelky, které se ale nedaly použít ani nijak upevnit na kolo, a tak Ellis založila v roce 2012 společnost Hill & Ellis.

Společnost vyrábí pracovní i společenské tašky a kabelky určené pro cyklisty a jejich cesty především do práce či na schůzky. Vytváří luxusní kožené tašky vybavené reflexními prvky, skrytými háčky pro upevnění na nosič a dalšími inovativními řešeními. Bez jakýchkoliv omezení funkčnosti vytváří Ellisina společnost tašky, které mají styl a bez obav s nimi můžete vyrazit kamkoliv.

Dětský klub

Nejmenší děti najdou svůj azyl a zábavu v prostorném jehlanu s hracím kobercem, spoustou hraček, stolních her, míči, se soutěží v kreslení a dalšími tematickými soutěžemi s ohledem na roční období. Mezi velmi oblíbené patří například dlabání dýní, výroba draků a další.

Připravené je i malé občerstvení a pití. Zóna je vybavena dětskou toaletou, umyvadlem, přenosnými dekami a přebalovacím pultem. Po celý den je přítomen proškolený a milý personál, připravený vždy a s úsměvem vám a vašim dětem pomoci. Dětský klub je ideální místo pro maminky s malými dětmi.

Jenni Gwiazdowski, zakladatelka a ředitelka London Bike Kitchen

Když si Jenni Gwiazdowski koupila v Londýně nový rám, těšila se, že tím  začne hned pracovat na sestavování svého nového kola. Místo toho ale přišlo zklamání, protože nemohla nikde najít žádnou dílnu, kde by mohla své kolo dávat dohromady. Rozhodla se vše vzít do vlastních rukou, otevřela své vlastní prostory pro cyklisty všech úrovní a vytvořila jim zázemí, v němž mohou společně pracovat na svých kolech, cítit se dobře a sdílet zkušenosti.

Dnes – po šesti letech existence – je London Bike Kitchen vyhlášeným místem, kde cyklisté mohou pracovat na svých kolech a absolvovat různé kurzy na vylepšení svých dovedností. Jsou zaměřené především na ženy. LBK se ostatně stala také centrem společenských akcí a stále rozšiřuje svůj program. „Kuchyně“ pořádá i dvoutýdenní akce určené k tomu, aby se ženy naučily novým dovednostem, setkávaly se a sdílely zkušenosti z jízdy na kole.

Kolo jako kamarád dětí

Dobře se pobavit a také se leccos naučit, i to nabízí program KPŽ. Aby se kolo a jízda na něm staly pro vaše děti tím nejlepším kamarádem, o to se postarají instruktoři v Bike Academy a na Chupa Chups Pumptracku.

Robin Bylenga, zakladatelka a výkonná ředitelka Pedal Chic

Touhou Robin byla přivést k cyklistice mnohem více žen, a proto se rozhodla věnovat tomuto záměru svou kariéru. V roce 2010 založila Pedal Chic a jako první žena v USA se stala majitelkou cyklistického obchodu, který se zaměřoval výhradně na dámskou klientelu. Její snahou bylo a je sdílet své odborné znalosti v oblasti cyklistiky, prodávat funkční i módní kola a funkční oblečení, a tím získat pro cyklistiku další ženy.

Dnes ale Robin pracuje na tom, aby svůj obchod Pedal Chic přeměnila na hnutí. Cestuje po celých Státech, pořádá cyklistické jízdy pro ženy, semináře. Všechny tyto akce mají za cíl získat důvěru žen, vytvořit z nich dynamickou skupinu, kterou spojuje láska k jízdě na kole. Prostřednictvím všech těchto akcí, živých rozhovorů, koučování či webových seminářů uvádí Robin všechny své vize do života, do života na kole.

První pomoc na závodech KPŽ

Riziko pádu a menšího či většího zranění při jízdě na horských kolech není možné zcela vyloučit. Proto je připravena zdravotnická pomoc, kterou při závodech KPŽ zajišťuje KPŽ Záchranný systém Cardion.

Speciální zdravotnický systém a zdravotní personál poskytne rychlou první pomoc i na trati v náročném terénu, zajistí přepravu zraněného k sanitnímu vozu a odvoz kola do zázemí. Na občerstvovacích stanicích si můžete vyžádat lékárničku se základním vybavením pro případ malých a drobných úrazů.

Telefonní čísla na Záchranný systém jsou součástí potisku všech závodních čísel pro trasy A, B, C a D. Najdete je na přední straně u symbolu červeného kříže.

Zdroj ilustrační foto: www.welovecycling.com
Autorka: Megan Flottorp
Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé